Ezeket látta már?

Keresztszalag szakadás: elkerülhető a műtét, ha ezt betartja

Keresztszalag szakadás: sokszor elkerülhető a műtét

Így támogathatja a legjobban a felépülését.

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

Szabó Klára gyógytornász és manuálterapeuta szerint az 1960-as évektől, a modern ACL-sebészet kezdete óta több kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a pótlás nem mindig kielégítő és igazából helyreállíthatatlan a keresztszalag. Az elfogadható eredmények 40%-tól 90%-ig terjednek. Ez a nagy változatosság az indikációk, műtéti technikák, anyagok és rehabilitációs protokollok sokféleségével magyarázható.

Röviden a keresztszalag szakadásról

A keresztszalag szakadás egy igen gyakori sérülés, melynek oka, hogy a térd egy igen összetett ízület. Stabilitásáról az elülső és hátulsó térdszalagok gondoskodnak, melyek X alakban kötik össze a sípcsontot és a combcsontot. Hirtelen, rossz mozdulat következtében ez sérülhet és szakadás, a szalag sérülése jöhet létre. A keresztszalag szakadáson belül megkülönböztetünk elülső és a hátulsó keresztszalag szakadást.

A keresztszalag képes spontán gyógyulni

A terapeuta azt is elmondta, hogy a kutatások szerint az elszakadt keresztszalagban megtalálhatók azok a sejtek, amelyek át tudnak alakulni a növekedési faktorok hatására, így a szalag regenerálódni képes.

Az MRI felvételek bizonyítják, hogy a gyógytorna segítségével jó esélyeink vannak a keresztszalag szakadás teljes gyógyulásra. Egy kutatásban 5 éven keresztül 118 pácienst vizsgáltak, akik közül 62-t egyből megműtöttek 59 pedig elkezdett tornázni. A fiatal, aktív pácienseknél a megfelelő mechanikai ingerekkel elérhető a teljes felépülés, annak ellenére, hogy komoly térdfájdalomtól, mozgásbeszűküléstől és porcsérüléstől szenvedtek. A műtéti beavatkozás során elhúzódik az ízületi gyulladás, tolódik időben a terhelhetőség, ami a meniscusok és a szalagok gyógyulását akadályozza.

A térd anatómiája

A térdízület a sípcsont és a combcsont között található, amelyben a szalagok biztosítják a csontok stabilitását. Az elülső (ACL) és hátsó keresztszalag (PCL) X alakban fut a térdben a két csontvég között, míg az oldalszalagok a térd belső és külső oldalán helyezkednek el.

Szakadás vagy húzódás?

Sportolás közben a hirtelen irányváltoztatások, ugrások vagy kitámasztások során a keresztszalagok gátolják meg, hogy a sípcsont elmozduljon. Azonban, ha a szalagokra ható erő túl nagy, a térdszalag rostjai megnyúlnak, tépődnek vagy teljesen elszakadnak.

Térdrándulásról akkor beszélhetünk, ha a szalagok csak nyúlnak vagy tépődnek, de nem teljes a szakadás. Ebben az esetben a probléma 1-2 hetes folyamat során magától rendeződik.

Ha a szalag szakad, akkor jóval hosszabb gyógyulási időszakra kell felkészülni; ebben az esetben minimum 2-3 hónapos felépülési idővel kell számolni.

Hogyan lehet a leghatékonyabb támogatni a keresztszalag gyógyulását?

Minden esetben fontos, hogy a sérült ízületeket minél előbb mozgatni kezdjük. Természetesen fokozatosan és átgondoltan, de szükséges a mozgás, hogy a szalagok gyógyulhassanak és visszanyerjék rugalmasságukat. Ebben van nagy segítségünkre a manuálterápia.

A kezdeti kezeléssel a térdfájdalom, a duzzanat csökkentése és a teljes kinyújtás elérése a cél. Minél hamarabb elkezdjük, annál jobban támogatjuk a spontán gyógyulást. A manuálterápiával a mozgás minősége helyreállítható azáltal, hogy a “helyettesítő” mozgások deformációit kijavítjuk. A kinesio tape segítségével pedig elősegítjük az ödéma felszívódását – fogalmaz a terapeuta, majd hozzáteszi:

Elsősorban a törzs izomzatát (core izmok) és az alsó végtag erejét fejlesztjük koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok által. A legfontosabb, hogy javítsuk a térd hajlíthatóságát, erejét, gyorsaságát és robbanékonyságát, így elkerülhetjük az újrasérülést. Eleinte az egyenes vonalú futás, kitörés, guggolás, lépcsőzés hasznos, amit kiegészítünk nyújtással. Majd jöhetnek az egyre összetettebb gyakorlatok, ugrások, futás irányváltoztatásokkal, itt a legfontosabb, hogy a talajra érkezés és az onnan elrugaszkodás kontrollálttá váljon. Végül pedig a sportspecifikus gyakorlatokkal kialakítjuk a robbanékonyságot. A felépülési idő 3-6 hónap közé tehető.

Mikor kell mindenképpen műteni a keresztszalagot?

A konzervatív terápia sikeressége függ: a páciens anatómiai adottságaitól (pl. combcsont laterális fejének "csapottságától"), regenerációs képességeitől és motivált kooperációjától.

Az alábbi esetekben is érdemes elgondolkozni a műtéten:

  • tartósan fennálló nagyfokú instabilitás, ami gátolja a pácienst a hétköznapi életben.
  • az olyan sport végzése, ahol nagy a kockázata a térdsérülésnek illetve az ismétlődő keresztszalag szakadás.

A manuálterápia a műtét utáni rehabilitációban is fontos támaszt nyújt, mivel alkalmazásával a folyamat végén elérhető a teljes gyógyulás.

Keresztszalag műtét utáni rehabilitáció

A keresztszalag műtét után mindenképp rehabilitációra van szükség, amelynek időtartama nagyjából egy év. A manuálterápiának rendkívül nagy szerepe van a térd és a szalagok teljes gyógyulásában. A kezelés első 6-8 hetében teljessé tesszük a térd mozgástartományát, a 3-6 hónapban kialakítjuk a megfelelő izomerőt és az utolsó szakaszban fél évig fejlesztjük az összetett funkciókat, miközben mentálisan is felkészítjük a pácienst, hogy újra bátran és összpontosítva sportolhasson.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Porckopás tünete a térdben: instabilitás és gyengeség is jelezheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szalagszakadás

Forrás: Scherlockrehab
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához