Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Természetes fájdalomcsillapító és stresszcsökkentő: ezt tudja a rozmaring!

Természetes fájdalomcsillapító és stresszcsökkentő: ezt tudja a rozmaring!

Nemcsak a konyhában, fűszerként használhatjuk a rozmaringot, de számos áldásos hatása van az egészségünk megőrzésében is!

Úgy tűnik, a hétköznapjainkban, szokásainkban több területet is kezd visszahódítani a természetközeliség, így a gyógyászatét is, ahol egyre elterjedtebbek és keresettebbek a gyógynövény alapú készítmények. Ahhoz viszont, hogy hatékonyan kezelhessük magunkat a természet erejével, tisztában kell lennünk, melyik gyógynövény milyen problémák, betegségek esetén fejti ki a hatását.

Most a rozmaringot, ezt a sokoldalú növényt leplezzük le, és feltárjuk a fantasztikus tulajdonságait.

Ókortól a kolostorkerteken át a francia udvarig

A rozmaring gyógyító ereje – ahogy a legtöbb gyógynövényé – sem újkeletű felfedezés: már az ókori Görögországban is ismerték az agyműködést serkentő hatását. Később a rozmaring a kolostorkerteknek is hivatalos növényévé vált, mi több, a 8. században császári rendelet írta elő a termesztését! Európa szívét végül a parfüm – vagyis, ahogy akkoriban hívták, illatos vizek, desztillált vizek – divatjának idején hódította meg, az újkor elején. A rozmaringból készült alkoholos kivonat a 17. században vált népszerűvé Aqua Regina Hungariae (Magyar Királyné Vize, ungarisches Wasser, Eau de la Reine d’Hongrie) néven, melyet a francia királyi udvarban is használtak köszvényes betegségek kezelésére, és amelyet ezt követően évszázadokon át alkalmaztak a reumás ízületi fájdalmak enyhítésére Európa-szerte.

A rozmaringnak számos alfaja és változata ismert, melyeket nemcsak az európai népi gyógyászatban, hanem a tradicionális kínai és indiai medicinában is alkalmaznak külsőleg és belsőleg egyaránt. Belsőleg emésztési zavarok, fejfájás, kimerültség esetén; külsőleg reumás panaszok enyhítésére, bedörzsölő szerként alkalmazzák a mai napig is.

Masszázskrémként a fájó testrészek gyógyítója

A gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő és izomlazító tulajdonsággal is rendelkező rozmaringot nemcsak a lelki és szellemi problémák esetén vethetjük be, de fizikai fájdalmakra is. Görcsoldóként remekül működik, így például alkalmazhatjuk reumás fájdalmak, izületi gyulladások, izomgörcsök, idegfájdalom esetén is. Érdemes vele átmasszírozni a fáradt, sajgó testrészt, például a vállakat, a könyököt, a derekat, a térdet stb., mivel külsődleges alkalmazásakor hiperémizáló (vérbőséget okozó), helyi keringést fokozó, gyulladáscsökkentő hatása érvényesül, így perifériás keringési zavarok esetén is javasolt. Érdemes a rozmaringot választanunk akkor is, ha gyakran túl hidegnek érezzük a kezünket, lábunkat: átmasszírozhatjuk a végtagjainkat rozmaring illóolajat tartalmazó krémmel.

Jótékony hatással van az agyunkra

A rozmaring egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy javítja a vérkeringést, amely által az oxigén és a tápanyagok gyorsabban eljuthatnak a sejtekhez, így fokozza az agy vérellátását is. Ebből adódóan remek fájdalomcsillapítóként működik egy fejfájás, migrén, vagy arcüreggyulladás esetén, emellett javítja a hosszútávú memóriát, a figyelmet és a reakcióidőt is. Vagyis, egy rozmaring illatú szobában javul az éberségünk és a koncentrálóképességünk, ilyen légtérben a tanulás és a munkavégzés is könnyebb lehet. A hatás eléréséhez – például fejfájás idején – feltehetünk egy rozmaringos borogatást, de belélegezhetjük illóolajként és teaként is fogyaszthatjuk.

Jobban érezzük magunkat tőle lelkileg

Ez a sokoldalú gyógynövény képes csökkenteni a stresszt, jó hatással van a hangulatunkra is. Ha túlságosan feszültnek, idegesnek érezzük magunkat, akkor javíthatunk a lelkiállapotunkon néhány csepp rozmaring-illóolaj belélegzésével, amelyet egy textil zsebkendőre cseppenthetünk, amikor szükségét érezzük. Mindemellett a szakemberek szerint a rozmaring még az olyan neurodegeneratív betegségek elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet, mint az Alzheimer-kór.

Kozmetikumokban is előszeretettel használják

Ahogy a történelmi kitekintésnél is jeleztük, a rozmaring a parfümök terjedésével vonta magára először igazán Európa figyelmét. Ebből adódóan a mai napig is gyakori összetevője a férfi parfümöknek. Ugyanakkor női kozmetikumokban is megtalálható ez a varázslatos növény: mivel javítja a vérkeringést, a hajnövekedést és a hajerősítést is segíti, ráadásul a korpás, viszkető, érzékeny fejbőr, továbbá a hajhullás kezelésében is remekül alkalmazható. Érdemes hát kipróbálni a rozmaring tartalmú hajsamponokat, hajöblítőket.

Fogyasztása terhesség, szoptatás, magas vérnyomás és epilepszia esetén orvosi javaslat nélkül nem ajánlott. A rozmaringfürdőt ne alkalmazzuk nyílt sebek, lázas állapotok és magas vérnyomás esetén.

Forrás: egeszsegkalauz.hu