Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Jojó-effektus: így hat a menstruációra, ha ingadozik a súlya

fogyás hízás hatása menstruációra ingadozó súly jojó effektus

A jelentős hízás vagy fogyás egyaránt hatással lehet a menstruációs ciklusra, akár pozitívan, akár negatívan.

Nem mindegy, hogy milyen testsúlyról indulunk és hová érkezünk, ha annak a megítéléséről van szó, hogy a testsúlybeli változás miként hat a havi vérzésre, annak gyakoriságára, elmaradására vagy erősségére.

Egy tipikus menstruációs ciklus 24-38 napon át tart, átlagosan 28 nap hosszú. Egy normális vérzéses időszak pedig 2-7, átlagosan 5 nap hosszú. Azonban, mind a túlsúly (testtömegindex (BMI)>25 kg/m2), mind a soványság (testtömegindex (BMI)<18,5 kg/m2) rendszertelenné tehetik a havi vérzést, és megváltoztathatják annak hosszát, erősségét.

Minél rövidebb időn belül hízik vagy fogy valaki minél többet, azaz tér el a normális testsúlytól minél nagyobb mértékben, annál nagyobb nála a havi vérzéssel kapcsolatos rendellenességek kialakulásának a kockázata.

Törekedni kell a normál testsúlyra (BMI: 18,5-24,9)

A menstruációs ciklus és a havi vérzés a petefészkek és az agy szoros együttműködésének az eredményeként valósul meg. Az ovulációt és a havi vérzést befolyásoló hormonszintek meghatározásában a testtömeg és a testzsírtartalom is fontos szerepet kapnak. Míg a túl alacsony testzsírtartalom a menstruációs vérzések kimaradásához vezethet, addig túl magas testzsírszinteknél, vagyis elhízásnál, ez szintén megtörténhet, sőt ez utóbbinál gyakori, hogy a vérzés erőssé is válik.

Mindez fordítva is helytálló: akár elhízásról, akár kóros soványságról van szó, a normális testtömeghez való közelítés hozzájárulhat a menstruációs ciklus rendezettebbé válásához.

Minél kövérebb valaki, annál magasabb az ösztrogén-szintje

A plusz kilók magasabb ösztrogén-szintben és az ovuláció gátlásában nyilvánulhatnak meg. Ez azt is jelenti, hogy annál, aki túl kövér, elmaradhat a menstruáció. A magas ösztrogén-szint azonban egyéb kockázatokkal is jár; nő az emlőrák és a méhtestrák kockázata.

A túlsúllyal küzdőknél és elhízottaknál gyakran policisztás ovárium-szindróma (PCOS) áll a háttérben. A PCOS okozhat ovulációgátlást, vérzéselmaradást egyaránt.

Sok túlsúlyos és elhízott nő erős menstruációs vérzésről panaszkodik. A vérzés náluk olyannyira erős lehet, hogy annak következtében vashiányos vérszegénység, gyengeség és fáradékonyság alakulhat ki. Mit is takar az erős vérzés? Ha a tampont vagy betétet sűrűbben kell cserélni, mint 2 óra, akkor erősnek bizonyul a vérzés. Ebben az esetben érdemes nőgyógyász orvoshoz fordulni.

A kóros soványság egyértelműen káros

Az is rányomja a bélyegét a havi vérzésekre, ha valaki koplal. A nagy erőfeszítéseknek kitett atlétáknál és a táplálkozási zavarokkal küzdőknél (ld. anorexiások) egyaránt felborulhat a menstruációs ciklus. Alapszabály, hogy a nőknél legalább 22 %-os testzsírtartalom szükséges ahhoz, hogy rendszeres menstruáció alakulhasson ki. A 18,5 kg/m2 alatti BMI-érték kedvezőtlenül befolyásolhatja mindezt.

Ha valaki hirtelen túl sokat fogy, és a BMI-je 18,5 kg/m2 alá csúszik, nagy eséllyel abbamarad a menstruációs vérzése.

Emellett, egyéb tünetekkel is számolnia kell:

  • akné,
  • hajhullás,
  • fejfájás,
  • arcszőrösödés,
  • látászavar,
  • kismedencei fájdalom
Kategória BMI
Sovány18.5 alatt
Normál súly18,5-24,9
Túlsúlyos25-29.9
Elhízott30 és feljebb

(Test)súlyos útravaló

A rendszeres menstruáció a szervezetben uralkodó hormonális egyensúly jó jelzője. Amennyiben valaki épp egy hízási vagy fogyási folyamat kellős közepén tart, számítania kell arra, hogy az a menstruációs ciklusára is hatással lesz. Amennyiben kóros kövérség vagy kóros soványság alakul ki az illetőnél, előfordulhat, hogy súlyos egészségügyi következményekkel fog szembesülni.

Optimális esetben a testtömeg a normális testtömeg felé közelít, vagyis a 18,5-24,9 kg/m2 BMI-tartomány irányába; ekkor esély van a korábban rendszertelen havi vérzések rendezettebbé válására is. Plusz egy indok tehát, amiért érdemes normális testtömegűnek lenni!

A jojó-effektus okai

A kampányszerű „odafigyelés” – drasztikus tápanyagmegvonás, nem-evés, túlzásba vitt testmozgás, – bár rövidtávon meghozza eredményét, hosszútávon nem egészséges, és nem is hatékony. Sem pszichológiai, sem pedig biológiai szempontból: sokan miután elérik az áhított célt, a kedvelt ételeivel jutalmazzák magukat: „kibírtam”, „sikerült”, „most már megérdemlem” címszóval, és akár pár nap alatt visszahízhat a nehezen eladott kilókból.

Optimális testsúly elérése

  • Túlsúlyosak esetében a testsúly és haskörfogat normalizálására kell törekedni, egy lassú ütemű, heti 0,5 – 1 kg-os testsúlycsökkenés beütemezésével. Így elkerülhetővé válik a jojo effektus megjelenése, és a plusz kilók nem fognak azonnal visszaszökni.
  • Vékony testalkatúaknál a megfelelő izom- és zsírtömeg elérésével lehet az inzulin és női hormonok szintjét normalizálni.

Mindkét esetben egy élethosszig tartható életmódváltásra van szükség, mely magában foglal egy egyénre szabott étrendet, mozgásprogramot, megfelelő stressz kezelést.

Bár az túlsúly hátterében számos ok meghúzódhat, akár betegségek is, a túlsúly leggyakoribb okozója a helytelen életmód. Az ok egyszerű: testsúlyfelvételt okoz, ha a kalória-bevitel tartósan meghaladja a fizikai aktivitással leadott kalóriát. A kalóriatöbblet következménye mégis egyénenként más és más, ebben pedig a következők játszhatnak közre.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor jelez betegséget a menstruáció alatti görcsös fájdalom?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menstruáció

Forrás: VVH
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához