Ezeket látta már?

Magas vérnyomás: a szájüregben élő baktériumok is befolyásolhatják

Drasztikus fogyókúrák során keton szabadul fel, ami a vizelettel és a tüdőn keresztül is távozik, így szintén okozhat jellegzetes szájszagot.

Egy tanulmány szerint a klimax után a szájüregi baktériumok befolyásolhatják a vérnyomásértékek alakulását.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egyes szájüregben élő baktériumok kapcsolatban állhatnak a menopauza utáni nők vérnyomásával:

"Egy, a Journal of the American Heart Association (JAHA) szaklap márciusi számában megjelent amerikai tanulmányban 1215 (középértékben 63 éves) nő vett részt, akiket először 1997-2001 között vizsgáltak. Vettek íny alatti plakkokból baktériummintát, mértek vérnyomást, követték az életmódbeli és egészségügyi jellemzőket.

A kimutatott 245 féléből összesen végső soron 10 olyan baktérium (Streptococcus anginosus, Streptococcus salivarius, Fretibacterium sp._oral_taxon_362, Prevotella sp._oral_taxon_526, Prevotella sp._oral_taxon_292, Megasphaera sp._oral_taxon_123, Capnocytophaga sp._oral_taxon_903, Prevotella sp._oral_taxon_376, Streptococcus lactarius) volt, amelynek jelenlétét összefüggésbe hozták a vizsgálat időtartama alatt kialakult magas vérnyomással, 5 baktériumot (Neisseria subflava, Bergeyella sp._oral_taxon_907, Gemella morbillorum, Leptotrichia sp._oral_taxon_212, Aggregatibacter segnis) pedig a csökkent értékekkel. A kapcsolat kétféle baktérium kivételével akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették a demográfiai, klinikai és életmódbeli jellemzőket.

Ok-okozati kapcsolatot a fenti tanulmány jellege miatt nem állíthatott fel, de azt más kutatások is kimutatták, hogy a bélbaktériumok is szerepet játszhatnak a vérnyomásértékek alakulásában és a szájüregi baktériumokkal együtt egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Egyes baktériumok a szájüregből pl. bejuthatnak a vérkeringésbe és az erek falában képződő érelmeszesedéses lerakódásokba.

Mindemellett kérdés az ok-okozati kapcsolat

Lehetséges a nitrigén-oxid termelődésének befolyásolása is, mint esetleges mechanizmus. Önmagában két paraméter egyirányú változása nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, de a gyanút felveti, amit érdemes tovább vizsgálni."

Hivatkozás: LaMonte MJ, Gordon JH, Diaz-Moreno P, et al.: Oral Microbiome Is Associated With Incident Hypertension Among Postmenopausal Women. J Am Heart Assoc. 2022 Mar 2:e021930. doi: 10.1161/JAHA.121.021930.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

4 tünet, ami rosszindulatú szájüregi tumorra utalhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szájüregi daganat

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához