Ezeket látta már?

Női hormonokkal az agyérbetegség ellen?

Női hormonok az agyi aneurizmák ellen? A fogamzásgátlók illetve hormonpótló kezelések csökkentik az agyi aneurizmák kialakulásának esélyét, derül ki egy új felmérésből.

Ilyenkor az agyi erek fala meggyengül és kitüremkedik, ez pedig magában rejti annak veszélyét, hogy az érfal megreped és a vér elönti az agy bizonyos területeit. Ezen elváltozások a nőkben gyakoribbak, mint a férfiakban, feltehetően azért, mert a női nemi hormon szintjének a csökkenése a menopauza időszakában szerepet játszik a kialakulásban. Gyakorisága a 40-es években megemelkedik, emellett annak valószínűsége, hogy vérzéses szövődményt is okoz, a nők 50-es éveiben a legnagyobb.

Női hormonokkal az agyérbetegség ellen?

Dr. Michael Chen és kutató kollégái a Rush Egyetemről 60 olyan nőt vizsgáltak, akiknek agyi aneurizmájuk volt: fogamzásgátlási és hormonpótlási szokásaikat mérték fel, majd 4700 amerikai nő adatával vetették azt össze. Akiknél kialakult aneurizma, kisebb valószínűséggel szedtek fogamzásgátlót vagy részesültek hormonpótló kezelésben, illetve korán menopauzába kerültek, derül ki a NeuroInterventional Surgery című szaklap legfrissebb számából.

Korábbi kutatások szerint a fogamzásgátlók csökkentik az agyvérzések számát. Azok, akik korán kezdenek menstruálni, vagy nem szülnek saját gyereket, a magasabb kockázatú csoportba tartoznak. Mivel az ösztrogén fontos szerepet játszik az erek falának rendbentartásában és az apró kis hibák helyrehozatalában, a hormonok szintjének csökkenése szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Dr. Cathy Sila szerint a kutatás túl kis esetszámot dolgoz fel, következtetései pedig túlértékeltek. Épp ezért a Clevelandi Egyetemi Kórház Stroke Központjának igazgatója azt reméli, az orvosok ennek hatására nem változtatják meg a fogamzásgátlásra és hormonpótló kezelésre vonatkozó javallataikat.

Dr. David J. Langer, a Cushing Idegtudományi Intézet igazgatója szerint az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatokat kell még végezni. "Kétségtelen, hogy a nők körében gyakoribb az agyi aneurizma, mint a férfiak között, aminek valószínű oka a női hormonokban rejlik" - mondja a kutató. "Hasonló közlemények esetén azonban óvatosnak kell lenni a széles körű következtetések levonásakor. Érdekes lenne például megvizsgálni a magas vérnyomást és a dohányzási szokásokat a 60 nő között és azt is összehasonlítani a nagyobb kontrollcsoport adataival."

A szerzők remélik, hogy adataik segítenek majd a agyi aneurizmák fejlődésének és fejlődési szakaszainak jobb megértésében, és hozzájárulnak a betegség kezeléséhez, illetve a rizikócsoportba tartozók kiszűréséhez. Jelenleg a kezelés a magas vérnyomás megelőzéséből, a dohányzás mellőzéséből, illetve sebészi módszerekből áll.

Forrás: Medipress