Ezeket látta már?

Rendellenes hüvelyi vérzés: ezek a hatások, betegségek válthatják ki

rendellenes hüvely vérzés oka

Időnként előfordul, hogy a menstruációtól függetlenül tapasztalható a vérzés. Kell-e ilyenkor aggódni?

A legtöbb esetben a hüvelyi vérzés a nők számára ismerős menstruációt jelenti. A női ciklus során a különböző hormonális változások hatására a méh belsejét borító nyálkahártya megvastagszik (így készül fel a megtermékenyített petesejt beágyazódására), majd, ha nem történik meg a fogantatás, leválik, és vér formájában a hüvelyen keresztül kiürül a szervezetből. A menstruáció átlagosan 28-30 naponta következik be, a vérzés 3-6 napig tart.

Hormonális okok a hüvelyi vérzés hátterében

Azok a kivételes esetek, melyekben a menstruációs vérzés kóros (például azért, mert igen nagy vagy éppen túlságosan is kis mennyiségű vér távozik, esetleg erős fájdalmakkal, görcsökkel jár a menstruáció, vagy hosszabb ideig elhúzódik), a hölgyek csak kisebb részét érintik, és a leggyakrabban hormonális okok állnak a jelenség hátterében. Mindenképpen érdemes azonban ezekben az esetekben is beszélni a nőgyógyásszal, akárcsak akkor, ha a menstruáció rendszertelen.

Bár időnként nem a menstruáció során távozik vér a hüvelyből, de ezek a jelenségek nem mindig számítanak kórosnak. Például előfordul, hogy valaki az ovuláció, vagyis a peteérés idején tapasztal meg úgynevezett pecsételő vérzést, mely kis mennyiségű és általában egy-két napon belül el is múlik.

Hüvelyi vérzés: nem elhanyagolható "külső" hatások

Ahhoz, hogy megállapítsuk (illetve, a szakorvos megállapíthassa), hogy a hüvelyi vérzés abnormális-e, több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt, hogy hol tartunk a menstruációs ciklusunkban, lehetséges-e, hogy csak a korábban említett, ovulációkor jelentkező pecsételő vérzésről van-e szó. Várandós-e az, aki a vérzést tapasztalja? Illetve, fontos megjegyezni a vérzés jellegzetességeit, például a távozó vér mennyiségét, a vérzés hosszát, a vérzést kíséri-e görcs, fájdalom, folyamatos a vérzés, vagy elmúlik és visszatér? Köthető-e esetleg a vérzés valamilyen "külső" hatáshoz, például egy új gyógyszerhez, fogamzásgátló eszközhöz (pl. nemrég felhelyezett IUD-hez, vagyis spirálhoz) vagy a szexuális együttléthez? Megzavarhatja a normális menstruációs ciklust, így azon kívül is vérzést okozhat például egy súlyos, krónikus betegség, vagy komoly, elhúzódó stresszhelyzet is.

Különösen oda kell figyelni a hüvelyi vérzésre akkor, ha olyan hölgyek tapasztalják ezt meg, akik már beléptek a változókorba, vagyis már nincs rendszeres menstruációjuk. Náluk előfordulhat, hogy a hormonpótló terápia okozza a vérzést, ritkábban azonban a vérzés oka lehet daganatos betegség, vagy úgynevezett hiperplázia (vagyis a méh nyálkahártyájának túlburjánzása).

Kutatások szerint a várandós hölgyek közel egyharmada tapasztal valamilyen vérzést a terhesség hetei alatt, különösen az első trimeszterben. Ez lehet úgynevezett beágyazódási vérzés (közvetlenül a terhesség elején, mikor a "normál" menstruációnak meg kellene jönnie), de jó néhány esetben nem is lehet meghatározni, hogy mi okozza a vérzést. Ha a várandós kismama hüvelyi vérzést tapasztal, mindenképpen haladéktalanul keresse fel a nőgyógyászát, mert ez a vetéléstől a méhlepény-problémákon át fertőzésekig sok mindenre utalhat!

Hüvely vérzést okozhat nyálkahártya gond is

A szexuális együttlét közben vagy után jelentkező hüvelyi vérzés utalhat egyszerű sérülésre, de szexuális úton terjedő, fertőző betegségekre, a méhnyak-, illetve a méhszáj problémáira, sőt akár hormonális zavarokra is (az alacsony ösztrogénszint ugyanis hüvelyszárazságot, a hüvelyt borító nyálkahártya elvékonyodását, sérülékennyé válását is okozhatja).

A hüvelyi vérzés leggyakoribb okai

Az okok az ártalmatlantól a veszélyesig terjedhetnek. Ha nem túl erős a vérzés, általában nincs ok az aggodalomra. Mindenképpen gondolja át, hogy ciklusának mely napján jelentkezett a tünet. A vérzés oka lehet:

 • hormonális: például peteéréskor jelentkező pecsételés, a hormonszint ingadozásakor jelentkező vérzés, hormonális fogamzásgátló cseréje vagy abbahagyása miatti vagy például endometriózis vagy PCOS (policisztás ovárium szindróma) miatt jelentkező tünet;
 • hosszan tartó, erős stressz;
 • egyes fertőzések,
 • jóindulatú elváltozások (pl. polip);
 • daganatok és daganatmegelőző állapotok;
 • nem ritka, hogy idegen test (méhen belüli fogamzásgátló eszköz) vagy szexuális érintkezés közben bekövetkező trauma okozza a vérzést;
 • szintén okozhatja várandósság, méhen kívüli terhesség, valamint vetélés is.

Mikor forduljon orvoshoz?

A vérzésnek sok oka lehet, ezért mindenképpen konzultáljon róla nőgyógyászával. Ha hirtelen fellépő, intenzív a tünet, vagy várandósság idején jelentkezik, azonnal hívja orvosát, vagy keressen fel egy nőgyógyászati ügyeletet. A változókor után jelentkező vérzés szinte mindig intő jel, ez esetben is orvosi kontrollra van szükség, ennek sürgőssége az intenzitástól is függ. Szintén forduljon minél hamarabb orvoshoz, ha az ürült vér nagyobb rögöket tartalmaz. A szakember nőgyógyászati vizsgálattal és ultrahanggal tudja megállapítani az okot. Esetenként szükség van egészségügyi küret elvégzésére is, hogy a tünet megszűnjön.

Mit tehet hüvelyi vérzés esetén?

Hüvelyi vérzés esetén, ha fennáll hüvelyi sérülés vagy idegen test lehetősége, inkább egészségügyi betétet, mint tampont használjon. Figyeljen a folyadékpótlásra, és ha a vérzés hosszú ideig tart, a vaspótlásra is. Igyekezzen minél többet pihenni, az esetleges fájdalmat meleg párnával vagy fájdalomcsillapítóval csökkentse.

Összegzés

 • A legtöbb nő megtapasztal életében néhány alkalommal cikluson kívüli hüvelyi vérzést. Időnként menstruációs időszakon kívüli időben is távozhat vér a hüvelyből, de ezek a jelenségek nem mindig számítanak kórosnak.
 • Ha nem túl erős a vérzés, általában nincs ok az aggodalomra. Mindenképpen gondolja át, hogy ciklusának mely napján jelentkezett a tünet.
 • Az okok az ártalmatlantól a veszélyesig terjedhetnek.
 • A hormonális változások miatt a méh nyálkahártyája leválik és vér formájában ürül ki.
 • Néhány esetben a hüvelyi vérzés kóros lehet, és hormonális okok is állhatnak a hátterében.
 • Fontos figyelembe venni a vérzés jellegzetességeit és a ciklus fázisát.
 • Tünete lehet jóindulatú elváltozásoknak (pl. polip), vagy daganatoknak és daganatmegelőző állapotoknak is, illetve nem ritka, hogy idegen test (pl. méhen belüli fogamzásgátló eszköz) vagy intim együttlét közben bekövetkező trauma okozza a vérzés.
 • A tünet esetén konzultáció javasolt nőgyógyásszal, különösen terhesség alatt tapasztalt hüvelyi vérzés esetén.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasi görcs, hasfájás - ezekben az esetekben mindenképpen hívjon mentőt!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

endometriózis

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához