Ezeket látta már?

A közösségi élettől elszigetelt nyugdíjasoknak nagyobb az esélye a demenciára

időskor, öregség, demencia, memóriazavarok

Egy friss tanulmány szerint a nyugdíj utáni társadalmi elszigetelődés gyorsíthatja a szellemi hanyatlást.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a nyugdíjas életévek memóriára tett hatásáról egy friss tanulmány alapján:

"A nyugdíjba vonulás, a lassabb élettempó számos előnnyel járhat, de másfelől agyunk kissé gyorsabban kezd hanyatlani – derül ki egy új, a Journal of Economic Behavior & Organization 2023 januári számában megjelent kutatásból, amely Kínából származó adatokat használ fel.

Sok más országhoz hasonlóan a növekvő várható élettartam és a csökkenő termékenység azt jelentette, hogy Kína időskorú lakossága gyorsan növekszik. Ez vezetett az új vidéki nyugdíjrendszer (New Rural Pension Scheme avagy NRPS) bevezetéséhez az országban.

Az NRPS stabil jövedelmet kínál, ha a résztvevők 60 évesen nyugdíjba mennek, és ennek alapján készült az új tanulmány.

A programban résztvevők lényegesen alacsonyabb szintű társadalmi tevékenységekről számolnak be, benne jóval alacsonyabb önkénteskedéssel és a társadalmi interakciók csökkent arányával, mint az ebben a nyugdíjrendszerben nem kedvezményezettek.

A kutatók azt találták, hogy a nagyobb társadalmi elszigeteltség szorosan összefügg az idősek gyorsabb szellemi hanyatlásával.

Epizodikus memória teszteket és a szellemi képességek mérésére szolgáló egyéb módszereket alkalmazva a kutatók 10 év kormányzati adatait elemezték 15.990 személyre vonatkozóan, akik többsége olyan közösségekben élt, amelyek elfogadták az NRPS-t.

Volt néhány pozitívuma a nyugdíjba vonulásnak: a nyugdíjasok átlagosan kevesebb alkoholt fogyasztottak, mint amikor dolgoztak, és nagyobb valószínűséggel hagytak fel a dohányzással. Az alvási szokások is javultak a nyugdíjba vonulás után.

A társadalmi tevékenységek, a társadalmi szerepvállalás és a szellemi fittséget igénylő tevékenységek azonban mind visszaestek. A kognitív működés hanyatlása leginkább a késleltetett előhívásban (az információkra való későbbi emlékezés képességében) volt észlelhető, ami a demencia előrejelzője.

A kutatók szerint a tanulmányban megfigyelt szellemi hanyatlás oka a társadalmi elszigeteltség, ami viszont elvileg kezelhető az időseknek szóló közösségi programok és tevékenységek szervezésével."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó