Ezeket látta már?

Depresszió, szorongás: náluk nagyobb eséllyel alakulhat ki

szorongás, depresszió, pánik

Kutatók fontos összefüggésekre jöttek rá.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy depresszióval kapcsolatos tanulmányt osztott meg, ami szerint:

"A depresszió és a bipoláris zavar magasabb genetikai kockázatával rendelkezők átlagosan gyakrabban zenélnek, többet gyakoroltak és magasabb művészi szinten teljesítettek. Érdekes módon ezek az összefüggések attól függetlenül álltak fenn, hogy az emberek valóban tapasztaltak-e klinikai szintű lelki egészségügyi problémákat vagy sem.

Míg a zenélést gyakran jótékony hatásúnak tekintik a lelki egészségre nézve, egyes tanulmányok szerint a zenészek körében nagyobb a depresszió és a szorongás kockázata. Egy új tanulmány azt vizsgálja, hogy genetikai hatások vagy gén-környezet kölcsönhatások szerepet játszhatnak-e a zene és a lelki egészségügyi állapot kapcsolatában.

5648 svéd ikerpárban, akikről információk álltak rendelkezésre a zenéről és a sportról, a kreatív eredményekről, a saját bevallásban szereplő lelki egészségről és pszichiátriai diagnózisokról az országos betegregiszterek alapján, pontszám alapú poligénes értékelést végeztek súlyos depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia, neuroticizmus, környezeti stresszre való érzékenység, illetve depressziós tünetek és az általános muzikalitás vonatkozásában.

A súlyos depresszió és a bipoláris zavar miatt magasabb pontszámmal rendelkezők nagyobb valószínűséggel zenéltek, többet gyakoroltak és magasabb szintű általános művészi teljesítményt értek el, míg az általános zeneiségre való nagyobb genetikai hajlam csak nagyon csekély mértékben társult magasabb depresszió kockázattal.

Fontos, hogy a major depresszió és a bipoláris pontszámok akkor is kapcsolódnak a zenéléshez, ha kizárták azokat, akiknél pszichiátriai tüneteket tapasztaltak.

Nem találtak bizonyítékot a gén-környezet interakcióra: a zenélés és a lelki egészségi állapot közötti összefüggés nem különbözött azoknál az egyéneknél, akiknél eltérő a genetikai érzékenység a lelki egészségügyi problémákra." - írta posztjában.

Dobson bejegyzésében hozzátette, hogy az eredmények összességében arra utalnak, hogy a zeneileg aktív embereknél megfigyelt lelki egészségügyi problémák részben a depresszió és a bipoláris zavar már meglévő genetikai kockázatával magyarázhatók, és valószínűleg horizontális pleiotrópiát tükröznek (amikor egy gén több tulajdonságot is befolyásol), nem pedig ok-okozati kapcsolatot a lelki egészség és a zenélés között, vagy fordítva (amit vertikális pleiotrópiának neveznek).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Depresszió - ha ebből a 10 tünetből 5 ismerős, feltétlen keressen fel egy szakembert!

Hivatkozás: Wesseldijk, L.W., Lu, Y., Karlsson, R. et al. A comprehensive investigation into the genetic relationship between music engagement and mental health. Transl Psychiatry 13, 15 (2023). https://doi.org/10.1038/s41398-023-02308-6

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó