Ezeket látta már?

Depresszió és gyulladások?

Biológiai változások depressziósokban: egy új vizsgálat szerint az agyban keletkező gyulladás az egyik fő faktor a depresszió kialakulásában.

Ez az új feltevés kétségbe vonja azt a széles körben elfogadott nézetet, hogy a depresszió kizárólagos oka két ingerületátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin hiánya az agy bizonyos területein. "Úgy gondoljuk, hogy a gyulladás az első lépés a depresszió kialakulásában. Ennek következménye a szerotonin és a noradrenalin hiánya." – nyilatkozta Dr. Daniel Lindqvist, a Lundi Egyetem Psychoimmunológiai Tanszékének kutatója.

Depresszió és gyulladások?

Egyik cikkében leírja, hogy öngyilkossági szándék miatt kezelt betegek gerincvelői folyadékában gyulladásos faktorok (citokinek) szokatlanul magas koncentrációját mérték. E szintek magasabbak voltak azon betegeknél, akiknél korábban súlyos depressziót diagnosztizáltak illetve akik erőszakos öngyilkossági kísérletet követtek el, például megpróbálták felakasztani magukat.

A Lundi Egyetem Psychiátriai Tanszékének kutatócsoportja klinikai vizsgálatot készül folytatni az új feltevés igazolására. Depressziós betegeket gyulladásgátló gyógyszerekkel kezelnek majd annak reményében, hogy tüneteik csökkennek.

A kutatók szerint a gyulladásnak többféle oka lehet. Eképzelhető, hogy kiindulása lehet egy súlyos influenza, vagy autoimmun betegség, mint például a reuma, vagy egy komoly allergia. Nem kizárható a genetikai hajlam sem a háttérben, vagyis egy meghatározott génvariáns, amely az adott személyt fogékonyabbá teszi a megbetegedésre.

Forrás: Medipress