Szponzorált tartalom

Rosszul alszik éjjel? Ezt árulják el rólunk az alvási szokásaink

#Alvászavar #alváshiány #kialvatlanság #kimerültség
2020.03.13.

Az álmatlanság meglehetősen gyakori probléma, minden második embert érinthet, és egyre többen fordulnak miatta orvoshoz. Bárkivel előfordulhat, hogy nehezen alszik el, vagy ébren tölti az éjszakát, ám ha ez túl gyakori, akkor érdemes utánanézni, mi lehet az oka...

A szervezetünk éjjel regenerálódik

Pihenésre mindenkinek szüksége van, nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez és szervezetünk működéséhez. Egy felnőttnek 7-9 órányi alvásra van szüksége napi szinten. Ha ez hosszú távon sokkal kevesebb, az gondokat tud okozni. Éjszaka, miközben alszunk, az agyunk feldolgozza a napközben bennünket ért ingereket. Ilyenkor a testünk is pihen, lelassul a légzésünk és a szervezetünk csak takaréküzemmódban működik. Ebben az időszakban regenerálódunk. Ha éjjel nem tudjuk kialudni magunkat, az mindenképpen nyomot hagy a napközbeni teljesítményünkön. Feszültebbek lehetünk, sokkal rosszabbul teljesítünk a munkahelyünkön. Kialvatlanul kevésbé vagyunk kreatívak és a tolerancia szót még hírből sem ismerjük. A kialvatlanság negatív hatással lehet az emberi kapcsolatainkra, arról nem is beszélve, hogy milyen balesetveszélyes, ha keveset alszunk.

HIRDETÉS Forrás: Phytotec Hungária

Mit okozhat és mit jelezhet az alvászavar?

Az alvászavar egyre többeket érint, minden második ember vagy sokáig forgolódik álmatlanul esténként, vagy többször is felriad éjszaka. Ez azért okozhat gondot, mert az agyunk nem tud regenerálódni, a szervezetünk pedig nem piheni ki magát. A kevés alvás hosszú távon betegségekhez vezet, de az sem kizárt, hogy a problémát épp valamilyen betegség okozza. Szakemberek szerint azok körében, akik tartósan napi 6 óránál kevesebbet alszanak, megnő a szívinfarktus és a cukorbetegség kockázata, a stroke kialakulásának esélye pedig négyszer nagyobb lesz. Aki kevesebbet alszik, az könnyebben hízik, hiszen a szervezetünk több ghrelin hormont kezd el termelni, ami falánksághoz, állandó éhségérzethez vezet.

Ha tartósan nem tudunk eleget aludni, érdemes orvoshoz fordulnunk, ugyanis a krónikus álmatlanság mögött állhat urológiai, pszichiátriai, fül-orr gégészeti vagy számos belgyógyászati probléma is.

Mikor beszélhetünk krónikus alvászavarról?

Krónikus alvászavarról akkor beszélhetünk ha az álmatlanság hosszabb ideig, akár hónapokig is fennáll. Figyelmeztető jel lehet, ha gyakran pattan ki a szemünk akár órákkal korábban, mint az ébredési időnk. Szintén alaposabb kivizsgálást igényel, ha az éjszaka folyamán legalább háromszor felriadunk, ha este 30 percnél is tovább tart az elalvás, vagy ha álmatlanul forgolódunk éjszakánként. Az elalvást és az ellazulást segíthetik a gyógynövények, a már az ókorban is ismert valeriána, a komló, a levendula, de a népszerű citromfű szintén nyugtató hatású.

Forrás: Phytotec Hungária