Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Innen lehet tudni, hogy valaki szenvedélybeteg: ezek a jelek függőségre utalnak

szenvedélybeteg tünetek függőség addikció

Ezek a függőség tünetei, pszichológiai, fizikai és szociális következményei.

A függőség (addikció) egy betegség, melynek számos negatív hatása lehet az ember életére. A tünetek felismerése segíthet a szenvedélybetegnek abban, hogy a megfelelő kezeléssel megszabaduljon függőségétől és annak káros velejáróitól.

Általánosan jellemző minden függőre, hogy erőteljes vágyakozást érez az adott szer/tevékenység iránt, és hiába van tisztában az általa okozott pszichés vagy akár fizikai károkkal, mégse tud vele leállni. Bizonyos esetekben hiába mutat hajlandóságot a leszokásra, annak ellenére nem képes rá.

A specifikus tünetek a szenvedélybetegség pontos kiváltó okától és körülményeitől függnek, vagyis:

 • az illető egyéniségétől
 • a túlzott szerhasználat/viselkedés mértékétől
 • családtörténettől
 • személyes körülményektől, környezettől

Az addikció számos negatív hatással jár

A szerhasználati/viselkedési zavaroknak sok olyan velejárója van, amikkel jelentős mértékben csökken az illető életminősége. Számos káros pszichológiai, fizikai és szociális következménye is lehet, ezért mindenképp érdemes tenni ellene. A tünetek is ebbe a három kategóriába sorolhatók, átfedések azonban sok esetben tapasztalhatók.

1. Pszichológiai függőség

 • Képtelen mellőzni a függőséget okozó viselkedést/szert: Előfordul, hogy valaki kísérletet tesz arra, hogy visszafogja magát, de mégis a függőség győz. Ez persze komplikáltabb annál, minthogy csak pszichológiai problémaként kezeljük, ugyanis bizonyos szerek élettani hatása miatt is sikertelen lehet a próbálkozás.

Példa: heroin kémiai függőséget is okoz, komoly elvonási tünetekkel járhat felhagyni a fogyasztásával.

 • Egészségügyi problémák ellenére is folytatódik a szerhasználat/viselkedés

Példa: egy dohányos a kialakult tüdő- vagy szívbetegsége ellenére is tovább dohányzik, pedig tisztában van annak káros egészségügyi következményeivel.

 • Problémamegoldásként való alkalmazás: a szenvedélybetegek általában úgy gondolják, hogy be kell venniük az adott szert, vagy folytatniuk kell a függést kiváltó tevékenységüket annak érdekében, hogy problémáikat megfelelően tudják kezelni.
 • Megszállottság: az ember megszállottjává válhat az adott anyagnak, egyre több időt és energiát fordíthat annak legoptimálisabb beszerzési módjára, fogyasztására.
 • Kockázatvállalás: egyrészt kockázatos lehet az, amit az illetőnek azért kell megtennie, hogy be tudja szerezni az adagját.

Példa: lopnia kell ahhoz, hogy meglegyen a kellő pénzügyi fedezet, és ki tudja fizetni. Másrészt az egyes anyagok hatása alatt veszélyes dolgokra lehet az ember képes, ami egyébként meg se fordulna a fejében.

Példa: gyors és veszélyes vezetés, erőszak

 • Túl nagy adag fogyasztása

Példa: gyorsan nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt annak érdekében, hogy minél hamarabb jól érezze magát.

2. Szociális jellemzők

A függőségi zavarok befolyásolhatják az egyén másokkal való szociális kapcsolatait, ami nagyban attól függ, ő hogyan viszonyul másokhoz.

 • Áldozathozatal: a szerfüggő hanyagolhat olyan programokat, amik korábban örömet okoztak neki.

Példa: egy alkoholfogyasztási zavarban szenvedő beteg visszautasíthatja a baráti kempingezést, ahol nem lesz alkohol. Vagy a nikotinfüggő az összejövetelre való meghívást, ha épp olyan helyen lesz a találkozó megtartva, ahol tilos a dohányzás.

 • Hobbik mellőzése: ahogy a függőség elhatalmasodik, úgy hagyhat fel valaki olyan tevékenységgel, amikben ez hátráltató tényező lehet.

Példa: egy dohányos egyre kevésbé bírja fizikailag a kedvenc sporttevékenységét, teljesítménye csökken.

 • A megszokott minőségű anyag beszerzése: ha nincs sok pénzük, akkor is gondoskodnak a megfelelő minőségű szerhasználatról, még a mindennapi dolgaik terhére is.
 • Titoktartás és magány: sokszor egyedül, titokban történik a szer alkalmazása.
 • Tagadás: a függők sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy problémáik vannak. Vagy lehetséges, hogy tudja, hogy fizikailag függő, de nem hajlandó tudomásul venni, hogy segítségre van szüksége, mert azt hiszi, bármikor felhagyhat a káros szenvedélyével.
 • Anyagok túlzott fogyasztása, visszaélés: nem biztonságos mennyiség fogyasztása és annak súlyos hatásai sem elegendőek a jövőbeni túlzott használat megelőzéséhez.
 • Elrejtett adag: a szenvedélybetegek elrejthetnek egy kisebb mennyiséget egy olyan helyre, ahol nem sok esélyt látnak arra, hogy mások megtalálják.
 • Jogi következmények: ez leginkább a kábítószer- és alkoholfogyasztók körében jellemző dolog, akiknél előfordulhat az, hogy az anyag rontja az ítélőképességet, erőszakot idéz elő, vagy az illető törvényt sért a megfelelő adag megszerzése végett.
 • Pénzügyi nehézségek: egy drága szer rendszeres beszerzése jelentős és gyakran előforduló anyagi gondokhoz vezethet.

3. Fizikai következmények

Egy bizonyos anyag ismételt alkalmazása rengeteg egészségügyi probléma okozója lehet:

 • elvonási tünetek: amennyiben nem pótolja valaki adott időben a megszokott adagját, elvonási tüneteket tapasztalhat
 • étvágynövekedés, étvágycsökkenés
 • anyaghasználatból adódó betegségek, panaszok (pl. dohányzás okozta légúti betegségek, tüdőrák, alkohol miatti májproblémák)
 • álmatlanság
 • megjelenésbeli változások (pl. kócosabb, fáradtabb kinézet, megfelelő higiénia hiánya)
 • növekvő tolerancia: az anyag hatása a szervezetben idővel csökken, így a beteg úgy érzi, egyre nagyobb mennyiségre van szüksége ahhoz, hogy az eddigi hatást elérje.

Ezen tünetek közül van, aki csak néhányat észlel, van aki többet. Drasztikusan eltérő lehet, hogy kiből milyen függőség milyen viselkedést képes előhozni, valamint esetenként különböző kísérő elemei és következményei lehetnek a betegségnek.

Dr. Szabó Linda

Gyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorong, és nem akar emberek közé menni? A pajzsmirigy zavara is kiválthatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

dohányzás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához