Ezeket látta már?

Puffadást, hasfájást okoz a fruktóz? Ezeket a gyümölcsöket kerülje!

Betegségek
2024. szeptember 27. 08:04
Puffadás hasi fájdalom, hasmenés fruktóz oka

Puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést, de akár rossz közérzetet és fejfájást is okozhat, ha szervezetünk nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. A gasztroenterológus elmondja, milyen gyümölcsöket ehet!

Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakembere szerint a megfelelően összeállított, fruktózban szegény étrend sem nélkülözi a zöldségeket és gyümölcsöket.

Fruktóz intolerancia vagy fruktóz-felszívódási zavar? Nem mindegy!

-A fruktóz (gyümölcscukor) a természetben előforduló cukrok egyike, amit a gyümölcsök és zöldségek egy része, valamint a méz is tartalmaz. Fruktózt az étkezési cukorban (szacharóz) is találunk, és az inulin is javarészt ebből épül fel. Ha fruktózzal kapcsolatos felszívódási zavarokról beszélünk, akkor kétféle betegséget kell megkülönböztetnünk – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina. A fruktóz intolerancia esetében egy ritka genetikai probléma (a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim hiánya) miatt nem képes a szervezet átalakítani a fruktózt glükózzá. Általában a hozzátáplálás során, a gyümölcsökkel való első találkozáskor kezdődnek a tünetek (hasi fájdalom, hányás, hasmenés, alacsony vércukorszint) a babáknál, és csak szigorú fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes étrenddel kerülhetők el a későbbi súlyos szövődmények (pl. vese-és májkárosodás).

„A fruktóz intoleranciánál jóval gyakrabban fordul elő az ún. fruktóz malabszorpciós szindróma, amely azonban bármely életkorban jelentkezhet. Ilyenkor azt történik, hogy a fruktóz nem tud a vékonybélből felszívódni, ezért a vastagbélbe kerülve a normál baktériumflóra hatására erjedni kezd, és fokozott gázképződés alakul ki. Ennek következményei a jellegzetes és igencsak kellemetlen emésztőrendszeri tünetek, a gázképződés, puffadás, hasi fájdalom és görcsök vagy a hasmenés.”

Sárdi doktornő hozzáteszi, hogy a tüneteket az étrendben lévő fruktóz mennyisége, illetve a meglévő emésztőrendszeri betegségek (IBS, IBD, cöliákia) egyaránt befolyásolják. A fruktóz hatását mérsékelhetik vagy épp növelhetik az étrendben előforduló egyéb bevitt élelmiszerek is. A szorbit vagy a manapság rendkívül népszerű cukoralkoholok (xilit, eritrit, isomalt) például felerősítik a tüneteket.

A fruktózban szegény diétával megszabadulhatunk az emésztőrendszeri tünetektől

Míg az örökletes tényezők miatt kialakuló fruktóz intoleranciára kizárólag szigorú, teljesen fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes diéta lehet a megoldás, addig a fruktóz malabszorpció nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene zárni például a zamatos gyümölcsöket a betegek étrendjéből. Az érintetteknek viszont mindenképpen érdemes alacsony fruktóz, szacharóz, valamint inulintartalmú diétát bevezetniük, amely 2-6 héten belül már mérsékelheti a kellemetlenségeket.

„Annak meghatározása, hogy pontosan mennyi fruktóz fogyasztható a tünetek kialakulása nélkül, mindig egyénileg történik. Általánosságban elmondható, hogy egészséges emberek esetében is gondot okozhat, ha 50 g-nál több gyümölcscukrot visznek be az étrendjükkel. Fruktóz-felszívódási zavar esetében a bevihető gyümölcscukor mennyisége 0 és 50 g között határozható meg, 10-15 g körüli fruktóz jellemzően még nem szokott gondot okozni.”

Nem is gondolnánk, hogy milyen sokféle ételben és italban találhatunk gyümölcscukrot, egészen addig, míg rá nem kényszerülünk a diétára. Ilyenkor, a nyár közeledtével, az eper, a cseresznye és a barack szezonjában, mégis elsősorban az érdekli a betegeket, hogy a gyümölcsök mennyire esnek szigorú korlátozás alá.

– osztja meg tapasztalatait az Allergiaközpont szakembere, aki azt tanácsolja az érintetteknek, hogy próbálják meg elkerülni a magas fruktóztartalmú ételeket. A gyümölcsöknél maradva: a szárított-aszalt gyümölcsöket, a konzerveket és befőtteket, dzsemeket és lekvárokat, a rostos gyümölcsleveket és püréket egyelőre ne tegyék a bevásárlókocsikba, és otthoni is tolják félre egy időre ezeket a házi finomságokat a kamrákban. Magas gyümölcscukor-tartalommal bír az alma, a görögdinnye, a szőlő, a mangó, a cseresznye, a körte és a gránátalma. Illetve meg kell még említeni a kókuszt is, amit magas szacharóztartalma miatt érdemes csínján fogyasztani. Ha alacsony fruktóztartalmú gyümölcsökből szeretnénk falatozni, akkor érdemes az epret, málnát és szedret választani, de a citrusfélék és kivi is jó választás lehet. Bármilyen csábítóan is hívogatnak az idénygyümölcsök, ezekből fogyasszunk inkább kis adagokat, elsősorban az étkezések közben.

Fontos megjegyezni, hogy fruktóz malabszorpció esetén elsősorban a feldolgozott, magas fruktóztartalommal bíró élelmiszerek (pl. szószok, öntetek, üdítők, alkoholtartalmú italok, édesipari termékek) fogyasztásában érdemes önuralmat tanúsítani, hiszen ezek nem gazdagítják étrendünket. A friss, nyers gyümölcsök és zöldségek ellenben nemcsak rostokkal, de vitaminokkal és antioxidánsokkal is ellátnak bennünket, ezért a napi még tolerálható fruktóz mennyiséget igyekezzünk ezek révén elfogyasztani. Tüneteink enyhültével pedig fokozatosan visszavezethetjük a magasabb fruktóztartalmú élelmiszereket is az étrendünkbe. A fruktóz-felszívódási zavar gasztroenterológiai konzultációt követően hidrogén-kilégzési teszt segítségével igazolható. Pozitív teszt esetén érdemes dietetikus szakember segítségét kérni, aki személyre szabott tanácsokat adhat az étkezés megtervezéséhez, és segít a megfelelő tápanyagbevitel összeállításában.

– mondja dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.

Összegzés

  • Fruktóz intolerancia és malabszorpció előfordulhat, ha a szervezet nem tudja megemészteni a gyümölcsben található cukrot.
  • A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, valamint súlyosabb esetben alacsony vércukorszint, valamint vesekárosodás.
  • Az étrendben lévő fruktóz mennyisége és egyéb emésztőrendszeri betegségek befolyásolhatják a tüneteket.
  • A fruktóz intolerancia esetén szigorú diéta szükséges, míg a fruktóz malabszorpció esetén alacsony fruktóz-, szacharóz- és inulintartalmú diéta ajánlott.
  • Magas gyümölcscukor-tartalmú ételeket, szárított gyümölcsöket, konzerveket, gyümölcsléket érdemes kerülni a diétában.
Káros lehet a fruktóz is: ilyen emésztési zavarokat okozhat a gyümölcscukor
Kapcsolódó cikk

Káros lehet a fruktóz is: ilyen emésztési zavarokat okozhat a gyümölcscukor



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Allergiaközpont
# fruktóz # gyümölcscukor # fruktóz intolerancia # gyümölcs

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés