Ezeket látta már?

Az ÉRV program: ismerjük fel idejekorán az érszűkületet!

Eredményes az érszűkület korai felismerésére elindított program! Folyamatos kontrollvizsgálatokkal, rendszeres boka/kar-indexméréssel, azaz a bokán és karon mért vérnyomás értékének összehasonlításával kiszűrhető, és ezáltal kezelhető a már kialakult vagy nagy eséllyel kialakuló érszűkület - tájékoztatta a programot elindító Magyar Hypertonia Társaság kommunikációs társasága az MTI-t.

A kiadott közlemény szerint egyértelműen erre utalnak a Magyar Hypertonia Társaság által 2007-ben létrehozott EReink Védelmében - azaz az ÉRV - Programba 2007 áprilisától 2008 szeptember végéig bevont 21.892 beteg most esedékes ellenőrző vizsgálatának eredményei.

Az akkor 55 centrumban nyilvántartásba vett betegek gondozása kézzelfogható eredményre vezet; a határértéket mutató érintettek több mint negyedének - 28,3 százalékának - normalizálódott a boka/kar indexe - olvasható a közleményben.

Az ÉRV Programban, illetve az annak kiterjesztésével - a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal közösen - elindított ÉRV Regiszter Programban jelenleg 150 családorvos és csaknem 40 ezer páciens vesz részt.

Célja, hogy a szakemberek valós képet kapjanak a perifériás érbetegek (érszűkületes betegek) számáról, egészségi állapotukról, továbbá a korai - még tünetmentes - felismerést követő kezeléssel csökkentsék az e betegek körében tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arányt. Az érszűkületes betegeknek ugyanis kétszer nagyobb az esélyük a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, felismerés és kezelés nélkül közel egyharmaduk 5 éven belül meghal.

Magyarországon az érszűkület mintegy 400 ezer embert érint.

Forrás: MTI