Ezeket látta már?

Ettől függ, hogy álmunkban, vagy egy másik napszakban halunk-e meg

elhalálozás, éjszaka, hirtelen szívmegállás, agy légutak orvosi segítség

Emberi dolog a halandóságunkra gondolni. Ha nem is beszélünk róla, olykor mindenki fejében megfordul a gondolat, hogy hogyan érhet minket majd a vég.

Néhányan talán aggódnak amiatt, hogy álmukban halnak meg, de szerencsére, hacsak nincs valamilyen különleges egészségügyi problémája, ennek az esélye viszonylag alacsony.

Ezek a tényezők befolyásolják, hogy melyik napszakban halunk meg

Számos oka van annak, ha valaki álmában hal meg, de ezek általában három legfontosabb szervünk miatt történhet meg.

"Az alvás közbeni halál általában a szívvel, a tüdővel vagy az aggyal függ össze" - magyarázta Dr. Milind Sovani, a Nottinghami Egyetemi Kórházak NHS Trust légúti gyógyászatával foglalkozó tanácsadója a Newsweeknek nyilatkozva .

Amikor alszunk, kevésbé valószínű, hogy reagálni tudunk azokra a jelekre, amelyek azt jelezhetik, hogy valami nincs rendben ezekkel a szerveinkkel.

A szív

A leggyakoribb ok a szívhez kapcsolódik. A WSJ jelentése szerint Sumeet Chugh, a Cedars-Sinai's Heart Rhythm Center orvosi igazgatója szerint a hirtelen szívleállás (SCA) felelős az alvás közbeni váratlan halálozások 90 százalékáért. Az SCA nagyobb kockázatának kitett emberek közé tartoznak a koszorúér-betegségben, megnagyobbodott szívben vagy szabálytalan szívverésben szenvedők (gyakran gyors, kamrafibrillációnak is nevezik).

Az SCA az, amikor a szív hirtelen megszűnik dolgozni, megállítva a véráramlást a főbb szervekben, ez azonnali kezelés nélkül halálhoz vezethet. Az SCA okozta halálesetek 22 százaléka este 22 óra és reggel 6 óra között következik be, és a nőket nagyobb valószínűséggel érinti ez az időszak.

Légutak

Az obstruktív alvási apnoe (OSA) szintén szerepet játszhat az alvás közbeni halálozásban. Az OSA-ban szenvedő betegeknél több mint 2,5-szer nagyobb az esély a hirtelen szívhalálra 12 és reggel 6 óra között, mint az obstruktív apnoéban nem szenvedőknél. Az OSA a légutak izomzatának beszűkülését jelenti, ami rövid időre leállítja a személy légzését. Ez oxigénhiányt okoz, és megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ami Dr. Chugh szerint növeli az SCA kockázatát.

Az agy

Az epilepszia az agyat érintő gyakori állapot, amelyben az emberek ismétlődő görcsrohamokat tapasztalnak. Azoknál az embereknél, akiknek rohamait nem lehet teljesen kontrollálni gyógyszeres kezeléssel, a hirtelen, váratlan epilepsziás halál (SUDEP) a vezető halálok. Bár a SUDEP mögött meghúzódó okok nem teljesen világosak, gyakran éjszaka történik , és egyes kutatások azt sugallják, hogy az alvás növelheti annak kockázatát.

A szélütés is felelős lehet a hirtelen éjszakai halálért. A szélütések körülbelül 25 százaléka alvás közben következik be, és az olyan állapotok, mint az OSA, szintén növelhetik a kockázatot. Akkor fordulnak elő, ha egy vérrög vagy egy véredény megrepedése megakadályozza, hogy a vér az agyba kerüljön. Oxigénellátás nélkül az agysejtek elpusztulnak, és a test azon részei, amelyek az agykontroll egyes területeit érintették, többé nem tudnak megfelelően működni, ami végzetessé válhat.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

Azok számára, akiknek olyan betegségei vannak, amelyek növelhetik az alvás közbeni halálozás kockázatát, ajánlott orvoshoz fordulni, aki képes lesz figyelembe venni olyan tényezőket, mint az életmód és a családi előzmény.

Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében az orvosok azt javasolják, hogy tartsa szem előtt az egészségét, aludjon eleget és mozogjon és tartsa be az egészséges táplálkozást.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem mindegy, hogy bánat, vagy krónikus gyász emészti: így különböztetheti meg a kettőt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívhalál

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához