Ezeket látta már?

Változékony időjárás: ennyi idő kell az alkalmazkodáshoz

időjárás orvosmeteorológia meteorológia humanmeteorológiafrontok fronthatás

Nem kímél minket az időjárás: hidegfront, melegfront, kettősfront követi egymást, nem szokatlan, hogy pár nap alatt 15 fokot is változik a hőmérséklet. Lehet ehhez egyáltalán alkalmazkodni?

Az orvosmeteorológia hatalmas terület: cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb ismereteket, részletesebben foglalkozva a szív- és érrendszeri hatásokkal. Magyarország időjárására mérsékelt égövi fekvése miatt jellemző a változékonyság, amit a globális felmelegedés tovább erősít – gyakoriak az igen heves viharok, a hőmérséklet pár nap alatt akár 15 fokot is eshet vagy emelkedhet, nem is beszélve a légnyomás változásáról.

Szervezetünk mint egy barométer reagál ezekre a változásokra

Fejfájás, szédülés, szívdobogás, azon is felbosszantjuk magunkat, amit „normális” esetben észre sem vennénk. A napi orvosmeteorológiai előrejelzés segít bennünket felkészülni, megérteni a gyakran „érthetetlen” reakcióinkat.

A hidegfront hatására erősödnek a reumás és migrénes jellegű fájdalmak, a reflexidő meghosszabbodik, az érintettek álmosságra panaszkodnak, fokozódik a görcskészség, a trombóziskészség, halmozódnak az asztmás rohamok. A melegfront sem kímél bennünket: fokozódik az anyagcsere, szaporább a szívműködés, jellemző az álmatlanság, nyugtalanság, ingerlékenység, gyakoribb a depressziós tünetek megjelenése. S akkor még nem beszéltünk a légszennyezettségről.

Milyen tünetekkel jár a hidegfront?

A hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés és légnyomás-növekedés hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik. Ilyenkor erősödnek a reumás és migrén jellegű fájdalmak, a reflexidő meghosszabbodik, az alvás mélyebb, csökken a vércukorérték, emiatt a betegek álmosságra panaszkodnak. Mindezek mellett fokozódik a görcskészség, a trombóziskészség, halmozódnak az asztmás rohamok. A reflexidő hosszabbodása miatt növekszik a baleseti kockázat.

Milyen tünetekkel jár a melegfront?

A melegfrontot kísérő páratartalom-emelkedés és légnyomás-csökkenés hatására a szimpatikus idegrendszer kerül irritált állapotba. Fokozódik az anyagcsere, szaporább a szívműködés, emelkedik a vércukorszint, halmozódnak a vérzéses kórformák. A betegek álmatlanságról, nyugtalanságról, ingerlékenységről panaszkodnak, és a depressziós tünetek megjelenése gyakoribb. A vérben emelkedik a fehérvérsejtek száma, a kalciumszint, a káliumtartalom csökken, ami izomgyengeséghez, légszomjhoz, szívelégtelenséghez vezethet.

Ezekkel jár a szélsőséges hőmérséklet

A komfortzóna hőmérsékleti határain túl a hirtelen halál gyakrabban fordul elő hideg időben, különösen a téli időszakban, azonban a váratlanul bekövetkező halál a nyári forróság idején szintén magasabb értékeket mutathat, különösen a krónikus szív- és érrendszeri betegek esetében. A globális felmelegedés következményeképpen a nyári évszakban a hőmérséklet igen magas lehet. A szélsőségesen magas hőmérséklettel kapcsolatos epidemiológiai felmérések többsége Európában és Észak-Amerikában készült, és a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az idősebb korcsoportokban (akiknek csökkent a fiziológiás termoregulációs [hőszabályzó] kapacitásuk) összefüggés van a halálozási arány és a forróság mértéke, időtartama között.

A külső hőmérséklet csökkenése először a bőrt éri, az erekben azonnali érösszehúzódás jön létre a hőveszteség csökkentése érdekében, majd a szervezet fokozza a hőtermelést. Ha a szervezet hőszabályozása nem képes kompenzálni a hosszú ideig tartó hideghatást, a szervezet lehűl, lassul a szöveti anyagcsere, az oxigénhiány következtében a bőr szederjessé válik, szövetkárosodás, a kiserekben trombózis alakul ki. A külső környezeti hidegártalmakkal összefüggésben létrejövő haláleset baleseti halálnak tekinthető fagyás és kihűlés esetében is.

Normál esetben a növényi, az állati és az emberi szervezet is hatékony és megfelelő módon alkalmazkodik a mindenkori klímához. A túlérzékenység okai, szemben az időjárás hatásaival, még nem tisztázottak, az azonban valószínűsíthető, hogy az időjárásra érzékenyek klimatikus változásokhoz való alkalmazkodóképességével lehetnek gondok. Normál esetben a növényi, az állati és az emberi szervezet is hatékony és megfelelő módon alkalmazkodik a mindenkori klímához. A túlérzékenység okai, szemben az időjárás hatásaival, még nem tisztázottak, az azonban valószínűsíthető, hogy az időjárásra érzékenyek klimatikus változásokhoz való alkalmazkodóképességével lehetnek gondok. Forrás: shuttertock.com

Az emberi szervezet tűrőképességének megvannak a határai

Japán szerzők 20–20, a mérsékelt égöv alatt és a szubtropikus területen élő fiatal férfi hőtoleranciáját, illetve verejtéktermelődését hasonlították össze. Mind a hővesztés, mind az erőteljesebb verejtékezés hatásosabban hűtötte a szubtrópuson élőket. Ez a két tényező arra utal, hogy a szubtrópusi lakosság sokkal inkább akklimatizálódik (alkalmazkodik) a hőséghez.

Érdekes kísérletes megfigyelést közöltek egészséges fiatal katonákról (n=15), akik 21 napon át napi négy órán keresztül, rövid nadrágban hideg kamrában (10 °C) tartózkodtak. Az 1., 6., 11. és 21. napon megmérték szívfrekvenciájukat, vérnyomásukat, oxigénfogyasztásukat, száj-, bőr- és testhőmérsékletüket, valamint didergési aktivitásukat, a vizsgálat elején és végén pedig meghatározták a hideg által kiváltott értágulást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hideghatás élettani jellemzői (emelkedő nyugalmi metabolizmus, testhőmérséklet-csökkenés, didergés, értágulás, vérnyomás- és szívfrekvencia-emelkedés) a megfigyelés során mérséklődtek, a termoreguláció pedig fokozatosan javult. Ezek az adatok azt sugallják, hogy közepes fokú hideghatás a hideghez való alkalmazkodóképességet javítja.

Figyelemre méltó, hogy több hónapos jóga-gyakorlatozással a hidegtűrés javítható. Ugyancsak a fenti módszerekkel vizsgálva időskorban a hőszabályozás hatásfokának romlását bizonyították: a 40. életév fölött fokozatos, majd 60 éves kor fölött jelentős csökkenést találtak.

Hőmérséklet, páratartalom, légszennyezettség

Fizikai terhelés, valamint az időjárási tényezők közül a hőmérséklet, a páratartalom és a légszennyeződés kombinált hatását kerékpár-terheléses módszerrel vizsgálták. Intenzív terhelés során 21 °C fölött minden egyes 0,5 °C percenként eggyel növelte a szívfrekvenciát. Ennek megfelelően a sportolás intenzitását ajánlatos magas hőmérsékleten csökkenteni. Hasonlóképp, a magas páratartalom terhelés közben percenként tízzel szaporább szívműködéshez vezet 90%-os relatív páratartalom mellett, összehasonlítva ugyanazzal a fizikai igénybevétellel 50%-os páratartalmú környezetben.

Német szerzők a keringési betegség, valamint a légszennyeződés kapcsolatát vizsgálták

56 koszorúérbeteg férfi óránként készült EKG-ját vetették egybe az egyidejűleg lekért légszennyeződési (részecske- és gázszennyeződési) adatokkal. A vizsgálat meggyőzően bizonyította, hogy a légszennyeződés hatással van az EKG-nak azokra a jellemzőire, amelyek meghatározzák a szív sebezhetőségét, a hirtelen szívhalál kockázatát.

Az egészségre, illetve betegségre legfőképp a hőmérséklet alakulása és változásai, különösen a hirtelen változások, az időjárási frontok hatnak. A hőcsereviszonyok és így az „érzékelt hőmérséklet” alakulásában lényeges szerepe van a páratartalomnak. Hangsúlyozzuk, hogy a gyors változások megterhelik a szervezetet, különösen idősek és betegek esetében.

Japán szerzők vizsgálata szerint a légúti betegségek miatti sürgősségi kórházi felvételek száma Tokióban nem mutatott összefüggést a hőmérsékleti körülményekkel, viszont a légkör nitrogén-oxid- és részecskeszennyeződésének növekedésével gyakoribbá váltak a sürgősségi felvételek angina, infarktus, asztma, akut és krónikus hörghurut, illetve tüdőgyulladás miatt. Angina és akut hörghurut tekintetében a két nem között nem volt különbség, a többi betegség esetén viszont több volt a kórházba felvettek közt a férfi.

Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Forrás: shuttertock.com

Az Egyesült Államok 14 nagyvárosában végzett vizsgálat során tanulmányozták a részecske-szennyeződés hatását úgy, hogy a többi összetevő (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, ózon, szén-monoxid) koncentrációját statisztikai módszerrel kiiktatták a változók közül. A részecske-szennyeződés foka önmagában előrejelzőnek bizonyult. A keringési betegség okozta kórházi felvételek száma a 10 mikronnál kisebb részecskék számával és a szén-monoxid levegőkoncentrációjával szorosan összefüggött. Fontos megfigyelés, hogy a meleg évszakokban az összes légszennyeződési összetevőnek erélyesebb volt a negatív hatása.

A légszennyeződés specifikusabb hatásai közül a súlyos kamrai ritmuszavarok gyakoriságát vizsgálták Bostonban hároméves átlagos megfigyelési időszak alatt. Az előfordulások száma a légszennyeződés megemelkedését követő három nap során magasabb volt, és a statisztikai elemzés a légszennyeződési összetevők közül a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű részecskék, a BC („black carbon” = szénpor), a nitrogén-dioxid, a szén-monoxid és a kén-dioxid hatását bizonyította.

Hogy mégsem olyan egyértelmű az összefüggés, jól mutatja, hogy három európai városban (Helsinki, Erfurt, Amsterdam) 131 szívbeteg megfigyelése során a légszennyeződésnek (részecskék) nem találták vérnyomásemelő hatását, sőt a várakozással ellentétben a szisztolés és a diasztolés nyomás csekély csökkenését észlelték. A szívfrekvencia szintén csökkent, bár ez sem jelentős mértékben.

Nagy-Britanniában a 2071, tüdőszcintigráfiával igazolt tüdőembólia esetében vizsgálták az egyidejű klimatológiai körülmények egybeesését, és az esőzéssel és a légszennyeződés fokával jelentős, pozitív összefüggést találtak. Nem volt azonban összefüggés a tüdőembolizáció gyakorisága és a légnyomás, valamint a hőmérséklet között.

Hőmérséklet-ingadozás

Az infarktus, stroke, illetve tüdőgyulladás okozta halálozás részletesebb elemzése azt mutatja, hogy mindhárom betegségben a haláleset és a hőmérséklet változása között egy bizonyos időintervallum figyelhető meg, amely

 • a szívizom-infarktusok esetében a legrövidebb (1–2 nap),
 • a stroke-halálesetek előtt valamennyivel hosszabb (3–4 nap),
 • és tüdőgyulladás okozta halálozások esetében a leghosszabb (1 hét).

A hőmérsékleti hatás oki szerepét feltételezzük sok egyéb betegség esetében is, legvalószínűbben a testhőmérséklet vegetatív kontrolljának gyengülése következtében, főként idősekben.

Kanadában egy egyéves megfigyelés és a statisztikai adatok összevetése alapján az infarktus okozta halálozás jelentős szezonális ingadozását figyelték meg.

 • A téli hónapokban emelkedett a halálozások száma, átlagosan 30%-kal.
 • Az is kiderült, hogy a 75 évesnél idősebbek körében lényegesen nagyobb volt az emelkedés (44%), mint a 75 évesnél fiatalabb népességben (22%).
 • Ezek az adatok nagyjából megegyeztek mind az Egyesült Államokban, mind Európában végzett statisztikai megfigyelések eredményével.

Az Egyesült Államok 12 városában azt elemezték, hogy a napi hőmérséklet kilengése után mennyi ideig tart a szív- és érrendszeri események miatti kórházi felvételek számának megugrása. Azt találták hogy sem a hideg, sem a meleg időjárás időbeli hatása nem tart tovább 10 napnál, és általában néhány napon belül lezajlik. Az igen magas hőmérséklet után néhány nappal a kórházi felvételek száma átmenetileg lecsökkent, az alacsonyabb hőmérséklet védő hatása azonban nem járt ilyen jelenséggel. A páratartalom alakulása nem befolyásolta a kórházi felvételek gyakoriságát.

Több vizsgálat bizonyította a pitvarfibrilláció (pitvarremegésnek is nevezett ritmuszavar) miatti sürgősségi felvételek jelentős szezonális ingadozását: a csúcsok a téli hónapokra estek.

A halálozás téli emelkedésének hátterében számos mechanizmus feltételezhető

 1. Egyrészt, a vérnyomás hideghatásra való emelkedése növelheti a szív koszorúereivel összefüggő megbetegedések számát.
 2. Másrészt, a hidegben fellépő perifériás érszűkülés az érfalak elváltozásához vezet, következményes érfal-sérülésekkel a periférián, a koszorúerek és a nagyerek területén. Ezek a tényezők magyarázzák a stroke-ok, valamint a koszorúereket érintő és perifériás éresemények megugrását hideg hatásra.

A fentiek alapján a következőket tanácsolják:

 • Időjárási frontok megjelenése, hirtelen felmelegedés vagy lehűlés esetén a nem egészségesek legyenek óvatosak, ne tegyék ki magukat szokatlan megterhelésnek.
 • Öltözködésük, illetve lakásuk fűtése legyen az időjárási viszonyoknak megfelelő.
 • A közlekedésben ilyenkor fokozott óvatossággal vegyenek részt.
 • Az ésszerű mozgás, torna, séta elhagyására nem indok a téli hideg!
 • A közösségi vészjelzéseket (hőségriadó, extrém hideg, szmogriadó) nagyon komolyan kell venni mind a betegeknek, mind a potenciálisan veszélyeztetetteknek, és az egészségügyi szervezőknek is.

Pollenallergia – szénanátha

A mai időjárás-előrejelzés szerves része a pollenjelentés, nem véletlenül. A múlt század elején Magyarországon a szénanátha még csak kb. a lakosság 1 százalékát érintette, ma már 25–40 százalék közé tehető azok aránya, akik enyhébb vagy súlyosabb formában szenvednek a betegségtől. A szénanátha okozói a pollenek, a fák, füvek, gyomok virágporai, melyek a nyálkahártyára kerülve immunológiai folyamatokat indítanak be az érzékennyé vált szervezetben.

A szénanátha fő tünetei a

 • szezonális nátha,
 • bőséges vizes orrfolyás,
 • orrdugulás,
 • tüsszögés,
 • orr-, garat-, szemviszketés, könnyezés.

Közvetlenül nem okoz szív- és érrendszeri tüneteket, de a allergiát gyakran kísérő álmatlanság, stressz megviseli keringési rendszerünket is. A komolyabb veszélyt az jelenti, hogy súlyosabb esetben allergiás asztma is kialakulhat. Tünetei az állandó köhögés, fulladás, sípoló kilégzés.

Allergia szempontjából elsősorban azoknak a növényeknek a pollenjével kell számolni, melyeket a szél poroz be, mert a virágzásuk során nagy tömegben levegőbe juttatott pollent a légáramlatok kilométerekre is elszállíthatják. A meleg, száraz, szeles idő különösen kedvez a virágpor terjedésének, egy kiadós eső után pedig jelentősen csökken a levegő a porszennyezettsége, így a pollentartalma is.

Évszakos ingadozást figyelhetünk meg a levegőben lévő pollen mennyiségében, és ami ugyanilyen lényeges, összetételében is. Ez azért fontos, mert az emberek többsége csak egy vagy néhány növény virágporára allergiás. A pollennaptárból tájékozódhatunk arról, hogy az a növény, amelyre allergiásak vagyunk, mikor szórja pollenjét.

Asztma

Érdekes megfigyelés, hogy az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) akut fellángolásai miatti kórházi felvételek és sürgősségi beavatkozások gyakorisága szeptember második felében kiemelkedően magas. Ennek hátterében a nyári vakáció utáni iskolakezdéssel összefüggően gyakoribbá váló vírusfertőzések állnak. Más szóval, felnőttek esetében az akut asztma és COPD fellángolásai hátterében felfedezhető vírusinfekciók (főleg rhinovírus) szállítói (vektorai) a közösségbe járó gyermekek. Célszerű tehát, hogy az asztmás gyermekek fenntartó kezelésére különös gondot fordítsunk iskolába induláskor, ugyanez érvényes a közösségbe járó gyermekek asztmában szenvedő családtagjaira is. Érdekes, hogy a szeptemberi járvány tekintetében a földrész befolyásolja az akut tünetek felléptének időpontját: északon korábban lezajlik, mint az északi félteke délebben fekvő vidékein.

Ismert, hogy villámlással járó viharokat követően az asztma okozta kórházi felvételek gyakorisága nő

A jelenség hátterében feltehetően az ózonkoncentrációnak az elektromos kisülések okozta növekedése áll. A nyár végén a levegő nagyobb pollenkoncentrációja növeli meg az asztmás rohamok gyakoriságát. Az asztmás roham kiváltója lehet továbbá a száraz, téli hideg, illetve az erősen párás levegő, valamint a köd. A köd önmagában nem szennyezőanyag, azonban az apró vízcseppekhez szennyezőanyagok tapadhatnak, és ezáltal növekszik a légutak immunsejtjeivel kölcsönhatásba kerülő szennyezések felülete.

Földrengés

A Los Angelesben 1994 januárjában lezajlott földrengés napján a szívizominfarktus okozta halálozás az addigi napi átlag ötszörösére ugrott (4,6-ról 24-re). A 24 haláleset közül mindössze három halálozás történt extrém fizikai megterhelést követően, a többi esetben az emocionális stressz jelenthette a koszorúér-betegség talaján fellépett hirtelen halál közvetlen kiváltó tényezőjét.

Az időjárás hatása 65 év felett

Számos közleményből kitűnt, hogy a betegek bizonyos alcsoportjai – főként az idősek – különösen érzékenyek az időjárás kedvezőtlen hatásaira. Brazíliában, São Paulóban a 65 évesnél idősebbek egyéves halálozása a légszennyeződési összetevők közül a részecske-koncentrációval mutatta a legszorosabb összefüggést. A kapcsolat közel lineáris volt, és nem lehetett meghatározni a részecske-szennyeződés „biztonságos” küszöbértékét.

Egy elemzésből kiderült, hogy szabadidős aktivitás nyáron 86 százalékkal több volt, mint télen.

 • 15 percnél tartósabb önkéntes fizikai megterhelésnek 72 százalékkal többen vetették alá magukat nyáron,
 • és télen 64 százalékuk bizonyult fizikailag inaktívnak,
 • szemben a nyári 49 százalékkal.

Ezeknek a különbségeknek a legfőbb oka az alacsonyabb napi hőmérséklet és a nagyobb csapadékmennyiség, következménye pedig a téli energiafelhasználás csökkenése és a súlygyarapodás, aminek az egészségre gyakorolt hatása pedig nyilvánvaló.

Magyarországon Kriszbacher Ildikó és munkatársai a szívinfarktus (AMI) gyakoriságának szezonális változását mérték fel az évszakok, illetve a hőmérséklet, légnyomás és a fronthatások függvényében. A 2000 és 2004 közötti, AMI miatti 82000 kórházi felvétel klimatikai körülményeit analizálták.

Jelentős évszaki különbséget találtak: az előfordulás csúcsa tavaszra, a mélypont a nyári hónapokra esett.

Az Egyesült Államokban egy munkahely betegállományra vonatkozó négyéves napi adatait feldolgozva az időjárási tényezők hatását vizsgálták, miután statisztikai módszerekkel a időbeli viszonyok (év, évszak, a hét napjai) befolyását kiiktatták. A páratartalom érdektelen volt a távollétek szempontjából, míg a hőmérséklet, csapadék, havazás, légnyomás és szélsebesség a betegállományok alakulását egyértelműen, egymástól függetlenül növelte.

Spanyol szerzők a 65 évesnél idősebbek tízéves téli (1815 téli nap) halálozási adatait (összesen 133000 halálesetből) vetették össze a napi hőmérsékleti maximummal.

 • Az össz-halálozás a szélsőséges téli hideg után 7–8 nappal erőteljesen megemelkedett.
 • A keringési betegségek okozta halálozásra szűkítve az elemzést, az időbeli elcsúszás 7–14 napos volt.
 • Érdekes, hogy légzőszervi okok esetén két csúcsot lehetett rögzíteni: a hideghatás után 4-5, majd 11 nappal.
 • A 41 °C-ot meghaladó napi maximum esetén a 75 évesnél idősebbek körében előforduló halálozás az átlaghoz képest mintegy 51 százalékkal emelkedett Celsius-fokonként. Ez a hatás jelentősebb volt a szív- és érrendszeri, mint a légzőszervi halálokok tekintetében, és kifejezettebb volt a nők, mint a férfiak esetében.
 • A légszennyeződési tényezők közül az ózonkoncentrációval találtak összefüggést, különösen 75 évesnél idősebb férfiakra nézve.

A hőség okozta halálesetek jelentős része még azelőtt történt, hogy a beteg orvosi megfigyelésben, illetve kezelésben részesülhetett volna. Négy észak-amerikai nagyvárosban megvizsgálták a hőséget detektáló és arra figyelmeztető rendszerek (hőségriadó, hőriadó) hatásfokát. Telefonon megkérdeztek városi lakosokat arról, hogy

 • milyennek ítélik meg a saját fenyegetettségüket nagy hőség esetén,
 • mit tudnak a hőségriadóról,
 • és milyen tennivalókról tájékoztatták őket a hőhullám hatásának enyhítésére.

A 908 válaszból kiderült: szinte mindenki (90%) tudott a hőségriadóról, főként a csaknem teljes média-lefedettségnek köszönhetően.

Ha tudjuk sem változtatunk?

Bár az esemény maga széles körben ismeretes volt, kevésbé tudták a megkérdezettek, hogy mi ilyenkor a tennivaló. Csupán felük számolt be arról, hogy megváltoztatta a szokásos életvitelét, és – noha számos különböző tanács állt rendelkezésükre a hőhullám okozta egészségkárosodás enyhítésére – a legtöbb válaszoló mindössze azt említette, hogy „mindenképpen kerülte a szabad téren való tartózkodást”.

A válaszolók légkondicionálóval való ellátottsága csaknem teljes volt, ám kb. egyharmaduk elpanaszolta, hogy a légkondicionáló használatakor anyagi szempontokat is mérlegelniük kellett.

(Forrás: Dr. Váradi András Semmelweis Egyetem, Megjelent a Hypertonia 2010/3. számában)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ingadozó vérnyomás - az orvos szerint eddig számít normálisnak

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orvosmeteorológia

Forrás: Semmelweis Egyetem
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához