Ezeket látta már?

Ha így néz ki a lába, kisebb lehet az esélye a szívelégtelenségre

izom, szívbetegség, szívelégtelenség, sport, combizom

Az erős négyfejű combizomért megéri dolgozni a szívünk miatt is!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új kutatásról, ami az izomzat és a szívelégtelenség közötti összefüggést vizsgálat:

"Az erősebb combizmok kapcsolatot mutatnak a szívinfarktus utáni szívelégtelenség csökkent kockázatával

Az erős combizomzatú embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki szívelégtelenség szívinfarktus után az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) Heart Failure 2023 tudományos kongresszusán bemutatott kutatás szerint.

A szívinfarktus a szívelégtelenség leggyakoribb oka; szívroham után körülbelül a betegek 6-9%-ánál alakul ki ez a kórállapot. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az erős négyfejű combizom (kvadricepsz) alacsonyabb halálozási kockázattal jár a koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél.

A betegek egy széken ültek, és öt másodpercig a lehető legerősebben összehúzták a négyfejű combizmukat. A bokára erősített kézi dinamométer rögzítette a maximális erőt. A mérést mindkét lábon elvégezték, és a kutatók mindkét érték átlagát használták. A betegeket „magas” vagy „alacsony” erejűek közé sorolták aszerint, hogy a mért erőkifejtés mértéke a nemükközépértéke felett vagy alatt volt.

Az alacsony négyfejű combizomerővel összehasonlítva a nagy erőszint 41%-kal alacsonyabb szívelégtelenség kockázattal járt."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mozgás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához