Ezeket látta már?

Magas a vérnyomása? Ellenőrizze a lábait is!

magas vérnyomás

Az érszűkület Magyarországon több mint 400.000 embert érint, és az emiatt végzett alsó végtagi amputációk száma is rendkívül magas. A beavatkozások jelentős része elkerülhető lenne megfelelő életmóddal és a betegség korai felismerésével, időben megkezdett kezelésével.

Idén már hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot. A szervezők 2020. március 19-én 11 és 17 óra között, országszerte 5 helyszínen várják majd az érdeklődőket INGYENES vizsgálatokkal is!

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet fordít az érbetegségek egyik fontos kockázati tényezőjére, a magasvérnyomás-betegségre. A rendezvényeken a hasznos orvosi tanácsok mellett, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, boka/kar index méréssel, valamint önvérnyomás mérés oktatással, és pulzus önvizsgálat oktatással is várják majd az érdeklődőket. A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak!

A magas vérnyomás következménye stroke és amputáció is lehet

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők száma 3,5 millióra becsülhető Magyarországon, így ez a leggyakoribb betegség hazánkban. Az érszűkületben szenvedők 30-80 százaléka magasvérnyomás-betegségben is szenved.

Az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a dohányzás, és a cukorbetegség, de a túlsúly, a mozgásszegény életmód, és a magasvérnyomás-betegség. Mivel az erek károsodása nemcsak egyes szervekben, hanem a testen belül mindenhol kialakulhat, azok a magasvérnyomás-betegségben szenvedők, akiknél érszűkület kimutatható, az alsóvégtagi amputáció veszélye mellett veszélyeztetettek a stroke, szívinfarktus és a vesebetegségek szempontjából is.

Az alsóvégtagi érszűkület sokáig tünetmentes lehet, emellett a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések, - pl. egyidejű ízületi panaszok miatt - sokáig rejtve maradhat, ezért fontos a célzott szűrővizsgálatok elvégzése! A lábon észlelhető pulzusok tapintása mellett, a boka-kar index mérés segíthet a korai felismerésben.

,A rendezvény célja idén is az, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét a perifériás verőérbetegség veszélyeire, mivel a betegség – ha gondolnak rá – egyszerűen kimutatható. A szervezők 2020. március 19-én 11 és 17 óra között, országszerte 5 helyszínen várják majd az érdeklődőket.

Az ingyenes szűrővizsgálatok helyszínein pecsételtesse le az igazolólapot, és vegyen részt a Női Egészség Éve nyereményjátékban! A részletekért KATTINTSON IDE!

Budapest, Corvin Plaza, 1083, Budapest, Futó utca 37-45.

Debrecen, Debrecen Plaza, 4026, Debrecen, Péterfia u. 18.

Zalaegerszeg, Zala Plaza, 8900, Zalaegerszeg, Stadion u. 5.

Győr, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, 9024, Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

Miskolc: Szinvapark Plaza, 3527, Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 2-4

Forrás: EgészségKalauz