Ezeket látta már?

Magas vérnyomás: meglepő dolog csökkentheti idősebb korban

magas vérnyomás csökkentése idős korban

Kutatók szerint ez csökkentheti idősebb korban a magas vérnyomást.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy izgalmas tanulmányra hívta fel a figyelmet korábban:

"Napi 178 gramm friss fekete-áfonyának megfelelő áfonyapor 12 hét után csökkentette idősekben a vérnyomást, javította az érműködést és a szellemi funkciót. A tanulmányban 61 egészséges férfi és nő vett részt Londonból, akik 65 és 80 év közöttiek voltak.

12 héten át a résztvevők fele minden nap megivott egy italt, amely 26 g fagyasztva szárított (liofilizált) erdei áfonyaport tartalmazott (amely kb. 178 gramm friss bogyónak felelt meg), míg a másik felük ízben, megjelenésben, makrotápanyag-, rost- és C-vitamin-tartalmában azonos placebó italt fogyasztott" - írta a szakember posztjában.

Dobson a bejegyzésében kitért arra is, hogy azoknál, akik napi 26 gramm fagyasztva szárított erdei áfonyaporból készült italt fogyasztottak 12 héten keresztül, 3,59 higanymilliméterrel csökkent a szisztolés vérnyomás (felső érték), és javult az áramlásfüggő értágulás (ez mutatja az érfal tágulékonyságát), a rövid távú memória, valamint gyorsabb volt a szellemi reakcióidő. Az áfonyát fogyasztó résztvevők jobban tudtak azonnal felidézni a szólistákat. A kutatók azonban nem észleltek javulást a késleltetett felidézésben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Másodlagos magas vérnyomás - hormonprobléma is kiválthatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához