Ezeket látta már?

Mellkasi fájdalom: aortarepedést, és epekövet is jelezhet

Mellkasi fájdalom tüdőembólia, szívburokgyulladás

A reggeli felkeléskor jelentkező mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, az emésztési problémáktól a tüdővel kapcsolatos kórképekig, és természetesen, a szív-érrendszeri betegségek is járhatnak ilyen tünettel.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa ezeket vette számba és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen jelzést valóban komolyan kell venni.

Honnan eredhet a mellkasi fájdalom?

Mellkasi fájdalomra ébredni félelmetes lehet, különösen, ha először történik. Ugyanakkor a legtöbb esetben kisebb jelentőségű problémák állnak a háttérben, amelyekkel nem kell orvoshoz sietni, néhány esetben azonban sürgős segítségre van szükség, a kivizsgálás pedig minden esetben ajánlott. Vaskó doktor a gyakoribb lehetséges okokat vette számba.

Emésztő rendszeri okok

Reflux

Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Ez elsősorban gyomorégéssel jár, amit rossz szájíz, kellemetlen lehelet, szájüregi égés is kísér, és akár szívinfarktus-szerű mellkasi fájdalmat is okozhat.

Nyelési nehézség (dysphagia)

Ha bármilyen ok miatti nyelési nehézséggel küzd valaki, az köhögéssel, fulladozással is járhat, és a talaján mellkasi fertőzés is kialakulhat – ennek tünete lehet a mellkasi fájdalom is.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladása a has felső részén okoz erőteljes fájdalmat, ami a mellkasba is sugározhat.

Epekő

Az epekő és az epehólyag-gyulladás okozta alhasi fájdalom szintén átterjedhet a mellkasra.

Légzőrendszeri okok

Tüdőembólia

Mellkasi szorítást és szívinfarktushoz hasonló fájdalmat okoz, ha egy vérrög megakad a tüdőben és blokkolja a vér útját a tüdőszövetekhez.

Mellhártyagyulladás

Ha a tüdőt körülvevő membrán begyullad, az komoly mellkasi fájdalmat okozhat, főként belégzéskor és köhögéskor.

Magas tüdővérnyomás

Amikor a magas vérnyomás a tüdő artériáiban alakul ki, pulmonális magas vérnyomásról lehet beszélni, ami mellkasi szorítással és szapora pulzussal járhat.

Ritkább okok

A tüdődaganat és a légmell is okozhat mellkasi fájdalmat, más tünetek mellett.

Szívinfarktus

Szívinfarktus akkor következik be, amikor a szívet vérrel ellátó artériákban egy blokk keletkezik, ami erős, éles mellkasi fájdalmat éppúgy okozhat, mint szorító vagy nyomó érzést. Jellemző tünet lehet még a légszomj, a zavartság, a hideg veríték, a hányinger, a gyors vagy szabálytalan pulzus, a torokban jelentkező szorítás, a karokba, állkapocsba sugárzó fájdalom és a sokk egyéb jelei. Minél előbb jut ellátáshoz a szívinfarktust átélő beteg, annál jobbak a kilátások és annál alacsonyabb a szövődmények kialakulásának esélye.

Angina

Maga az angina pectoris kifejezés annyit tesz, hogy mellkasi szorítás, fájdalom. A stabil angina pectoris (AP) azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom mindig ugyanakkor, ugyanannál a tevékenységnél lép fel. A hozzá kapcsolódó tünetek változatosak és másodlagosak, előfordulhat például verejtékezés, hányinger, karzsibbadás, gyengeség érzés.

A stabil angina pectoris leggyakoribb formája pedig az effort-AP, ami azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom a fizikai tevékenység egy bizonyos fokán jelentkezik és a tevékenység abbamaradásakor megszűnik. Jellemző még, hogy a fájdalom közben beadott nitroglicerin tartalmú tabletta megszünteti a panaszokat.

Szívburokgyulladás (pericarditis)

A szívburok egy kétrétegű hártya, amely a szívet veszi körül. Ha a hártyák közé ún. gyulladásos folyadék kerül, az megnehezíti a szív összehúzódását, pumpafunkciójának ellátását. A szívburokgyulladás sokszor lassan, szinte tünet nélkül alakul ki, máskor viszont akut formában lép fel, és ekkor erős mellkasi fájdalommal jár, és megjelenhet még csökkent terhelhetőség, hasi teltségérzet, nyelési problémák, csuklás, köhögés, zavartság, hányinger, hányás. Ugyanakkor, ha folyadékgyülem mutatkozik a szív körül, azt enyhe tünetek mellett is komolyan kell venni, hiszen akár el is lehetetlenítheti a szív munkáját.

Szívizomgyulladás (myocarditis)

Leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés (például a covid) következtében alakul ki a szívizomgyulladás, de más fertőzések is járhatnak ilyen szövődménnyel. A betegség sokszor semmiféle panaszt nem okoz, de ha mégis felmerülnek tünetek, azok gyakran a fertőzés általános tüneteinek tűnnek, vagy éppen más szívbetegségre engednek következtetni. Jelentkezhet erős kimerültség, szívdobogás-érzés, légszomj mozgás közben, fekvés közben is jelentkező légzési nehézség, mellkasi fájdalom, nyomás, ami testszerte is kiterjedhet, ödéma, ízületi fájdalom, zavartság, ájulás.

Aortarepedés

Ez az életveszélyes állapot igen megtévesztő lehet, ugyanis legtöbbször nem okoz tünetet, vagy ha mégis, az leginkább mellkasban, hátban, hasban jelentkező érzékenység, köhögés, légszomj.

A kivizsgálás mindig szükséges

Azokon az eseteken túl, amelyek kapcsán mentőt kell hívni, és ilyen a szívinfarktus, az aortarepedés, a tüdőembólia és bizonytalan esetben az angina is, minden további ok felmerülésekor nagyon fontos a kivizsgálás.

– hangsúlyozza Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Ugyanis legyen szó emésztőszervi, légzőrendszeri vagy akár olyan más jellegű okról, mint a pánikbetegség vagy a bordaporcgyulladás, sok esetben feltétlenül szükséges a kezelés. Ha pedig szív-érrendszeri ok áll a reggel vagy más napszakban jelentkező mellkasi fájdalom mögött, differenciáldiagnózis szükséges ahhoz, hogy tudjuk, szükséges-e kezelés, és ha igen, milyen típusú. A mellkasi fájdalom tehát tipikusan az a tünet, amit mindig komolyan kell venni és fel kell deríteni a forrását!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Teljesen más jelek jósolják meg a nőknél a szívrohamot - hónapokkal előre sejthető, hogy baj lesz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívinfarktus

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához