Ezeket látta már?

A 14 vagy 31 éves túlsúlyos nőknél nagyobb lehet a sztrók esélye

stroke sztrók kockázat nőknél

A kutatók arról számoltak be, hogy a 14 vagy 31 éves korukban túlsúlyos vagy elhízott nőknél nagyobb az ischaemiás stroke kockázata 55 éves koruk előtt.

A felnőttkori cerebrovaszkuláris betegségek, mint például az iszkémiás és vérzéses stroke, kockázati tényezői jól ismertek. Azonban az egyének életük során fennálló kockázati tényezőinek kutatása korlátozott volt. Egy új, prospektív kohorsz tanulmány célja a testtömegindex (BMI) és annak változásainak hatásának meghatározása a serdülőkorban és a fiatal felnőttkorban a korai kezdetű cerebrovaszkuláris betegségekre.

A tanulmány az 1966-os Észak-Finnországi Születési Kohorsz adatait használta fel, amelyben 10 491 ember (5185 nő) vett részt. A magasságot, a testsúlyt és a BMI-t 14 és 31 éves korban mérték. A nem- és életkor-specifikus BMI tartományokat használták a túlsúly és az elhízás meghatározására. A 14 és 54 év közötti iszkémiás és vérzéses cerebrovaszkuláris betegségekre vonatkozó adatokat a nemzeti kórházi és halálozási nyilvántartásokból nyerték ki.

A követés során összesen 452 egyén (4,7%) tapasztalt cerebrovaszkuláris betegséget. Az iszkémiás cerebrovaszkuláris betegség kockázata megnövekedett a túlsúlyos nők esetében 14 éves korban (HR, 2,49 [95% CI, 1,44–4,31]) és 31 éves korban (HR, 2,13 [95% CI, 1,14–3,97]), valamint az elhízott nők esetében 14 éves korban (HR, 1,87 [95% CI, 0,76–4,58]) és 31 éves korban (HR, 2,67 [95% CI, 1,26–5,65]), normál testsúlyúakhoz viszonyítva. Ezek az eredmények függetlenek voltak a korábbi vagy későbbi BMI-től. Hasonló összefüggéseket nem találtak a férfiak esetében.

A vérzéses cerebrovaszkuláris betegség kockázata 31 éves korban mind az elhízott nők (HR, 3,49 [95% CI, 1,13–10,7]), mind az elhízott férfiak (HR, 5,75 [95% CI, 1,43–23,1]) esetében megnövekedett. A 14 éves korban túlsúlyhoz kapcsolódó bármilyen cerebrovaszkuláris betegség kockázata 2,09-szer magasabb volt a lányoknál, mint a fiúknál (95% CI, 1,06–4,15). A 31 éves korban elhízáshoz kapcsolódó iszkémiás cerebrovaszkuláris betegség kockázata 6,96-szor magasabb volt a nőknél, mint a férfiaknál (95% CI, 1,36–35,7).

A tanulmány következtetései szerint a nők esetében a serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban fennálló túlsúly növeli a cerebrovaszkuláris betegség, különösen az iszkémiás betegség kockázatát, függetlenül a korábbi vagy későbbi BMI-től. Ezek az eredmények hangsúlyozzák a korai beavatkozás fontosságát a túlsúly és az elhízás megelőzésében, különösen a nők esetében, hogy csökkentsék a felnőttkori cerebrovaszkuláris betegségek kockázatát.

Részletek a nők súlyáról és a stroke kockázatáról szóló tanulmányból

Az új tanulmány néhány megállapítása a következőket tartalmazza:

  • A 14 éves korukban elhízottnak minősített nők 87%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak korai vérrög okozta stroke-ot vagy mini-sztrókot, mint azok, akiknek megfelelő súlyuk volt.
  • A 31 éves korukban elhízottnak minősített nők 167%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak vérrög okozta stroke-ot, mint azok, akiknek megfelelő súlyuk volt.
  • A 31 éves korukban elhízott nőknél csaknem 3,5-szer nagyobb volt a vérzéses stroke kockázata , mint a megfelelő testtömegűeknél.
  • A 31 éves korukban elhízott férfiaknál 5,5-szer nagyobb volt a vérzéses stroke kockázata.
  • Azoknál a nőknél, akik 14 vagy 31 éves korukban túlsúlyosak voltak, 55 éves koruk előtt nagyobb volt a stroke kockázata.
  • Azoknak a férfiaknak, akik 14 vagy 31 éves korukban túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, nem volt megnövekedett a vérrög okozta stroke kockázata.

A kutatók rámutattak, hogy a serdülőkor utáni súlyfelesleg leadása nem feltétlenül szünteti meg a stroke kockázatát. Rámutattak arra is, hogy a 20-as éveikben járó nőknek, akiknek tinédzserként túlsúlyuk volt, a 30-as éveikben figyelniük kell a súlyukra.

A kutatók szerint az egészségügyben nagyobb figyelmet kellene fordítani a tizenévesek és fiatal felnőttek testsúlykezelési problémáira, és már fiatal korban népszerűsíteni kellene az egészséges táplálkozás, a testmozgás jlentőségét, hogy csökkenteni lehessen a stroke kockázatát a későbbi életkorban.

Ezt gondolják a független szakértők az eredményről

"Én nem vonnék le határozott következtetéseket ebből a korrelatív kutatásból” - mondta Dr. José Morales, a kaliforniai Pacific Neuroscience Institute érsebésze és neurointervenciós sebésze. „További vizsgálatokra lenne szükség, más populációkra is validáni kellene az eredményeket” - mondta el Morales a Medical News Todaynek. „A tanulmányból generált hipotézis bizonyításához olyan hatásmechanizmusokat kell tisztázni, amelyek alátámasztják ezt az állítást, mint például egy kritikus fejlődési időszak, amely visszafordíthatatlan epigenetikai változásokat okoz a DNS-ben, amelyek felnőttkorban is fennmaradnak, és a stroke fokozott kockázatát eredményezik”.

"Ez a tanulmány további bizonyítékot szolgáltat a túlsúly/elhízás és a stroke közötti összefüggésre fiatal felnőtteknél. Bár csábító feltételezni, hogy a túlsúly/elhízás csökkentése a fiatalabb populációkban alacsonyabb stroke-arányt eredményezne a fiatal felnőtteknél, ez azonban még nem bizonyított” - jelentette ki kísérő vezércikkében Dr. Larry Goldstein, a Kentucky Idegtudományi Intézet professzora.

A tanulmány korlátai

A tanulmány megfigyelésen alapul, és nem tudja bizonyítani az ok-okozati összefüggést.A résztvevők mind Finnországban születtek, és az eredmények nem biztos, hogy általánosíthatók más országok lakosaira.

A stroke kockázatának csökkentésének módjai

Az American Heart Association szerint az agyvérzések többsége megelőzhető egészséges életmódváltással, mint például:

  • Ha dohányzik, hagyja abba.
  • Fizikai aktivitás - már óránként 10 perc mozgás is jobb, mint a folyamatos ülés.
  • Ellenőrizze a vérnyomását.
  • Táplálkozzon egészségesen.

A szakértők szerint ezeket az életmódbeli változtatásokat minél korábban el kell kezdeni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az érelmeszesedés és mi jó ellene? Ezek az érelmeszesedés okai, tünetei és kezelési módjai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

elhízás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához