Ezeket látta már?

Vashiány: ez az 5 furcsa tünet is utalhat rá

vashiány, furcsa, tünet, utal, vérszegény

A vashiányra nem mindig a fáradtság és a sápadt bőr hívja fel a figyelmet.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, mely könnyen vashiányos vérszegénységgé fajulhat. Szervezetünk vasraktárai több dolog miatt is kiürülhetnek, melyek lehetnek múló, egyszerű tényezők, de akár igen súlyos állapotok is. Éppen ezért, ha valaki vashiánnyal küzd, nagyon fontos, hogy kiderítse, mi is okozza a problémát, hiszen, ha az nincs megfelelően kezelve, akkor lehet, hogy hiába szedi a vas tablettákat és odafigyel az étkezésére, a hiányállapot nem múlik el, vagy folyton vissza-visszatér.

Miért fontos a vas?

A vas legfontosabb feladata az, hogy az oxigént eljuttassa a szervezet sejtjeihez. Elsősorban a vörösvértestekben található hemoglobinhoz kötődik és szállítja az oxigént a test sejtjeihez. Igen fontos szerepet játszik szövetek anyagcseréjében, a immunrendszer egészségében, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásának fenntartásában.

Hiányában a létfontosságú szerveink nem működnek megfelelően, így nem csak a vérképzés zavarait okozhatja, hanem pl. szívelégtelenséget is.

Ezek a szokatlan tünetek is utalhatnak rá

A vashiány leggyakoribb tüneteit általában jól ismerik: fáradékonyság, sápadtság, hajhullás, légszomj, szapora pulzus, fejfájás. Igen ám, viszont olykor kevésbé jellemző panaszok hívják fel rá a figyelmet. Hogy melyek ezek?

Nyugtalan láb szindróma

Az alvási zavarokhoz tartozik és jelentősen befolyásolja az érintett pihenését. Ilyenkor az illető az alsó végtagjaiban égő, bizsergő érzést tapasztal lefekvés után, ami miatt erős késztetést érez arra, hogy mozgassa a lábait. Oka ekkor az, hogy a kevés vas a dopaminszint csökkenéséhez vezethet és ez kiválthatja a nyugtalan láb szindrómát.

Gyulladt nyelv

A nyelv gyulladása megnehezítheti a rágást, az ízérzékelést és a nyelést, így erősen kihat a megfelelő táplálkozásra. Előfordulhat, hogy problémát vashiány váltja ki, mivel ekkor kevesebb oxigén és tápanyag jut a nyelvbe, ami gyulladást okozhat. És ha már a nyelvét nézi: érdemes az ínyére is egy pillantást vetnie, ugyanis vashiány esetén (főleg, ha az már vashiányos vérszegénységgé fajult) színe halvány rózsaszínné válik.

Kanál alakú körmök

Vashiány esetén a legtöbben tudják, hogy a körmeink gyengévé, töredezetté válnak, ám azt már csak kevesebben, hogy ha kanál formájú, az is jelzésértékű. Ezt koilonychia-nak nevezik, mely igen gyakori kevés vas esetén, bár a konkrét oka egyelőre nem világos. A tudósok szerint összefüggésbe hozható bizonyos enzimek vastartalmának csökkenésével a hámsejtekben, valamint a rossz véráramlással, ami a köröm alatti kötőszövet gyengülésével járhat.

Furcsa "ételek" utáni sóvárgás

Nem hiába került idézőjelbe az ételek, ugyanis vashiány esetén nem valódi ételek után vágyódik az érintett, hanem jeget, homokot, sarat, krétát, stb-t kíván. Ennek oka még a tudósok előtt is rejtély, de nagy valószínűséggel a hiányállapotot próbálja így kompenzálni a szervezet.

Száj sarkában lévő repedések

Igen kellemetlen panasz, mely a száj kinyitását is akadályozhatja. A problémát angular cheilitis- nek is nevezik. Ez egy gyulladásos állapot, amely a száj egyik vagy mindkét sarkát érinti, melynek során bőrpír, hámlás, repedés, sőt, fekély is felléphet. Oka gyakran vashiány, a nem megfelelő oxigén - és tápanyag ellátottság miatt.

Így kezelhető a vashiány

  • ha van, akkor a kiváltó ok kezelése.
  • vasban gazdag étrend (állati fehérjékből szívódik fel a leginkább a vas)
  • táplálékkiegészítők
  • vényköteles/vény nélküli gyógyszerek
  • súlyos esetben intravénás vaspótlás

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen a vashiány jele a kézen - ezt nézze meg!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vashiány

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához