Ezeket látta már?

Rossz lehelet, izomgörcs, koncentrációzavar: ezek a vesebetegség tünetei

vesebetegség tünet légszomj duzzanat rossz lehelet

Mik azok a tünetek, amikkel jobb, ha orvoshoz megy? Elmondjuk!

Világszerte az emberek 10%-a érintett valamilyen fokú vesebetegségben [1], egyes előrejelzések szerint 2040-re világszinten ez lesz az ötödik vezető halálok.[2] A vesebetegséget csak „csendes gyilkosként” tartják számon, mert veseműködésünk akár 90%-át is elveszíthetjük, mielőtt bármilyen tünetet észlelnénk magunkon.[3] A szűrés ebben az esetben is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen korai diagnózissal és kezeléssel a krónikus vesebetegség súlyosbodása is lassítható vagy megállítható.[4]

Mi a vese szerepe?

Veséink létfontosságú szerveink közé tartoznak, melyek meghatározó szerepet töltenek be szervezetünk egészséges működésében, illetve általános jóllétünkben. Elsődleges feladatuk, hogy kiszűrjék a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből, de ők felelősek vérnyomásunk szabályozásáért és a különböző, egyéb testi funkcióinkat segítő hormonok, valamint a vörös vérsejtek előállításáért is. Tehát kulcsfontosságú szerepet játszanak szervezetünk egyensúlyának fenntartásában.

Az egészséges vesékben több millió kis „szűrőt” találunk, amelyek naponta mintegy 40-szer szűrik át a vérünket.[5] Ha azonban működésükben zavar keletkezik, különböző salakanyagok és folyadék halmozódhat fel szervezetünkben. Ez a romboló folyamat idővel a vesefunkció beszűkülését, folyamatos csökkenését okozhatja, amely károsítja szerveinket és szöveteinket, ezáltal hatással lehet az általános jóllétünkre és egészségünkre.

Kik a veszélyeztettek, kiket érinthet elsősorban ez a kór?

Számos olyan kockázati tényező van, amelyek gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknél krónikus vesebetegség alakul ki.

· Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyeket kezeléssel,

· illetve a túlsúly, a dohányzás, továbbá a különböző gyógyszerek (pl.: fájdalomcsillapítók) mértéktelen szedése, amelyeket életmódváltással befolyásolhatunk.

· Vannak azonban olyan tényezők is, melyekre sajnos nincsen ráhatásunk, mint például a családi kórtörténetben szereplő vesebetegség, vagy az életkor (60 év felett gyakoribb a megjelenése).

Milyen tünetekre figyeljünk?

A vesék azzal a figyelemre méltó képességgel rendelkeznek, hogy a változó körülmények, például vérnyomásesés ellenére is folyamatosan működjenek és ezekhez alkalmazkodjanak. De mindennek megvan veszélye is, mivel emiatt a folyamatos vesefunkció-vesztés évekig, vagy akár évtizedekig észrevétlen maradhat. A vesebetegségben szenvedők általában csak a késői stádiumban tapasztalnak tüneteket, amikor a vese leáll, vagy amikor már nagy mennyiségű fehérje van a vizeletben. Ez az egyik oka annak, hogy a krónikus vesebetegségben szenvedőknek csak 10%-a tudja, hogy érintett[6]. De nézzük mik lehetnek árulkodó jelek:

1. Állandó fáradtság

A vesék a felelősek annak a hormonnak a termeléséért, amely arra utasítja a szervezetet, hogy vörösvértesteket hozzon létre. Ha kevesebb van belőlük, a vér nem tud annyi oxigént szállítani az izmokhoz és az agyhoz, mint amennyire szükségük lenne, emiatt fáradtnak, gyengének érezhetjük magukat, és nehezebben tudunk koncentrálni.

2. Alvási problémák

A különböző tanulmányok szerint az alvási apnoe és a krónikus vesebetegség összefüggenek: az alvási apnoe részben károsíthatja a vesét, mivel megakadályozza, hogy a szervezet elegendő oxigénhez jusson. De ez visszafele is igaz: vesebetegség alvási apnoét okozhat a torok beszűkítésével, a méreganyagok felhalmozódásával és egyéb más módokon.

3. Viszkető bőr

A veseelégbetegség következtében a vérben felhalmozódó méreganyagok kiütést, vagy viszketést okozhatnak, az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyának felborulása pedig ásványianyag- és csontbetegséghez vezethetnek, amitől a bőrünk szintén kiszáradhat és viszkethet.

4. Duzzadt arc és boka

Az egészséges vesék a vizelettel ürítik a nátriumtöbbletet. Amennyiben ezt a funkciójukat nem látják el tökéletesen, folyadék halmozódhat fel a szervezetünkben, melynek következtében végtagjainkban - különösen a lábfejeken és bokákon – duzzadtságot tapasztalhatunk, illetve az arcunkon puffadtság alakulhat ki.

5. Izomgörcsök

Az elégtelen veseműködés következtében felborult nátrium-, kalcium-, kálium- vagy más elektrolitszint megzavarhatja az izmok és az idegek működését és ezáltal izomgörcsöket okozhatnak leggyakrabban a lábainkban.

6. Légszomj

A vesebetegség a vörösvértesttermelés felborulása miatt vérszegénységet okozhat, amely következtében légszomjat érezhetünk, továbbá a folyadék felhalmozódása is eredményezhet nehézlégzést.

7. Ködös agy

Ha a vesék nem tudják kiszűrni az összes káros anyagot a szervezetből, a méreganyagok hatással lehetnek az agyunkra is. Továbbá a vérszegénység is állhat az agy oxigénhiányának hátterében, amelynek következtében szédülést koncentrációzavart, vagy zavartságot érezhetünk.

8. Étvágytalanság, fogyás

A vesebetegség, felkavarhatja a gyomrot, valamint hányingert és hányást okozhat, ezáltal étvágytalanok lehetünk.

9. Rossz lehelet

Ha a vesék nem működnek megfelelően urémia alakulhat ki, azaz a vizelet a véráramba kerülhet, amely rossz leheletet okozhat. Ezenkívül a véráramban lévő méreganyagok fémes vagy kellemetlen ízt adhatnak az ételnek.

10. Véres vagy habzó vizelet és gyakori vizelési inger

A habzó vizelet a túl sok fehérje jele lehet, illetve a vizeletbe szivárgó vér, valamint a gyakori vizelési inger, különösen éjszaka, szintén vesebetegségre utalhatnak.[7][8]

Hogyan diagnosztizálják a vesebetegséget?

A vese működése egyszerű vér- és vizeletvizsgálatokkal ellenőrizhető. Ha a betegséget korán felismerik, akkor gyógyszerekkel és az életmódbeli változtatásokkal az előrehaladás lassítható, és a betegeséggel együtt lehet élni.

Mivel azonban a vesebetegség korai szakaszában általában „csendes”, a rendszeres szűrés gyakran elmarad, amíg a betegség visszafordíthatatlan károsodást nem okoz. Éppen ezért, különösen ha a magas kockázati csoportba tartozunk, az éves vérvétel alkalmával mindenképpen ellenőriztessük háziorvosunkkal a veseműködésünket.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Áttétes vesedaganat: ha ezeket a tüneteket tapasztalja, már nagy lehet a baj

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#veserák

Források:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9073222/

[2] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/O-9-2022-000006_HU.html

[3] https://www.healthdirect.gov.au/chronic-kidney-disease

[4] https://www.kidney.org/kidneydisease/global-facts-about-kidney-disease

[5] https://kidneycareuk.org/kidney-disease-information/living-with-kidney-disease/employment-rights/an-employers-guide-to-chronic-kidney-disease-ckd/

[6] https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease

[7] https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease

[8] https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-kidney-warning-signs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához