A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Felfekvés (decubitus)

#felfekvés
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Felfekvések csak olyan ágyhozkötött embereknél fordulnak elő, akik önállóan, maguktól nem képesek mozogni és megfordulni.

Hirdetés

A felfekvés (decubitus) tünetei

A felfekvések a bőrön a test nyomásnak kitett helyein keletkeznek, így a háton, az ágyéktájon, a sarkakon, a könyökökön és a csontkiemelkedéseken.A felfekvéseknek gyakran rossz szaguk van.

A felfekvés (decubitus) esetleges komplikációi

Gangréna (a szövetek elhalása), különösen cukorbetegeknél.

A felfekvés (decubitus) kiváltó okai

A folytonos nyomás eredménye a bőr rossz vérellátása és szétesése, valamint a bőr alatti mélyebb rétegek károsodása.

Mit tehet Ön felfekvés (decubitus) esetén

Hívjon orvost a diagnózis megerősítésére!Kérje szakember segítségét, aki megtanítja Önt arra, hogyan kell tisztítani a felfekvést és naponta szakszerű sebészi kötést alkalmazni!

Mit tehet az orvos felfekvés (decubitus) esetén

Eltávolítja az elhalt szöveteket.

A felfekvés (decubitus) megelőzése

Úgy helyezzük el az ágylepedőt, hogy az ne legyen ráncos! Fordítsuk meg a beteget minden 2 órában!Használjunk levegővel vagy vízzel töltött párnát a csontkiemelkedések megtámasztására!Tartsuk a bőrt tisztán és szárazon! A nyomásnak kitett helyeket masszírozzuk meg egyszer vagy kétszer naponta lanolinnal, hogy a bőr vérkeringését javítsuk!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.