Ezeket látta már?

Májrák

2010.06.11. Módosítva: 2015.11.04.

A májrák elsődleges és másodlagos formáját különítjük el. A másodlagos típus más hasi szerv (hasnyálmirigy, gyomor-bél) rákos daganatának áttéte, így a szervezet leggyakoribb daganata. Az elsőleges májrák (valójában ezt nevezzük májsejtes, vagy hepatocelluláris karcinómának) lényegesen ritkább halálos betegség, ami más májbetegségek fertőzés (alkoholos májkárosodás, májzsugorodás, stb.) talaján alakul ki.

Az alábbiakban az elsődleges, a "valódi" májrák sajátosságait ismertetjük.

Májrák

A májrák előfordulása

Általában 50-60 év között jelentkezik, de ennél sokkal fiatalabb korosztályban is előfordul. A betegség leghíresebb áldozata az ötvenes évek francia sztárszínésze, Gerard Philippe volt, akit harmincas éveiben ragadott el a betegség. Mivel a májrákhoz vezető betegségek valamennyi életkorban előfordulnak, így valamennyi életkorban, férfiaknál és nőknél is azonos arányban előfordulhat.

A májrák okai

  1. Fertőzések: B, vagy C-típusú májgyulladás
  2. Mérgezések: a trópusi égövön a zöldségek, gyümölcsök gyakori parazitája, az Aspergillus flavus nevű gomba által termelt aflatoxin a legismertebb természetben előforduló májrákot okozó méreg. Aspergillus flavus Magyarországon nem él meg, így azzal csak trópusi import zöldségek esetén találkozhatunk. A mérgezések kategóriájában mégis az alkohol vezet, különösen alkoholos májzsugorodás kialakulása után.
  3. Fogamzásgátló tabletták: az ösztrogének és egyes jóindulatú májdaganatok közötti összefüggést bizonyítottnak tekinthetjük. Több kutató a fogamzásgátlók és az ösztrogének között is talált statisztikai összefüggést. Ha ilyen kapcsolat létezik egyáltalán, a fogamzásgátlók májrákot okozó kockázata nem mérhető, és a tabletták egészségvédő hatásai ezt bőségesen ellensúlyozzák.

Fogamzásgátló tabletták: az ösztrogének és egyes jóindulatú májdaganatok közötti összefüggést bizonyítottnak tekinthetjük. Több kutató a fogamzásgátlók és az ösztrogének között is talált statisztikai összefüggést. Ha ilyen kapcsolat létezik egyáltalán, a fogamzásgátlók májrákot okozó kockázata nem mérhető, és a tabletták egészségvédő hatásai ezt bőségesen ellensúlyozzák.

Az ok az esetek döntő többségében mégsem kerül felismerésre.

A májrák tünetei

Maga a májrák nagyon tünetszegény. A májállomány mindössze 10%-ának megmaradása kielégíti a szervezet méregtelenítő hatását. A májrák tüneteit a daganatot okozó alapbetegség, főként a májzsugorodás tünetei uralják. Legjellemzőbb a hasvíztől (aszcitesz) elődomborodó has, az általános állapot leromlása, férfiaknál az arc- és testszőrzet kihullása, és a nőies emlőnövekedés (ginekomasztia). Mivel a máj a szervezet legfontosabb vitamin- és ásványi anyag raktára, a májzsugorodást többszörös hiánybetegség tünetei kísérik, melyek között a vérszegénység a legfeltűnőbb.

A májzsugorodás rákos elfajulását a hirtelen állapotromlás és a hasvíz véressé válása jelezheti elsőként. Mivel a májzsugorodásban szenvedőknél gyakorta van szükség a hasvíz lecsapolására, véressé váló hasvíz esetén a májrák alapos gyanúja azonnal felmerül.

A májrák lefolyása

A májrák nagyon gyorsan ad áttétet, főként a tüdőbe és agyba, a véráramlás útján. Ezért a betegség lefolyása gyors és feltartóztathatatlan. A betegek a diagnózistól számítva általában 3-6 hónap alatt halnak meg. A halál oka legtöbbször nem májelégtelenség, hanem az áttétek által okozott hirtelen halál (pl. stroke, tüdővérzés).

A májrák diagnózisa

A diagnózis felállítására a hajlamosító alapbetegségek kapcsán végzett ultrahang vizsgálat, vagy más, nagyobb felbontó képességű képalkotó eljárással (MRI, CT) történik. A daganat biológiai típusának felismerésére szövettani vizsgálattal történik. A szövettani mintavétel történhet a máj testfelszínen keresztül történő, vagy hasi tükrözés (laparoszkópia) segítségével végzett megszúrásával (májbiopszia). A daganat kiterjedésének vizsgálata, az áttétek felkutatása egésztest-CT vagy -MRI segítségével történhet.

A májrák terápiája

A daganat sebészi eltávolítása csak az esetek 10-20%-ában lehetséges. A gyors szóródás miatt a sugárkezelés többnyire hatástalan, és megfelelően hatékony citosztatikumot sem ismerünk. Részben a terápiás eszközök hiányának tudható be a betegség gyors lefolyása.

Forrás: EgészségKalauz