A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Wilms-tumor

#Wilms-tumor
2010.07.23. Módosítva: 2015.11.04.

A Wilms-tumor veseeredetű daganat, mely gyermekkorban jelentkezik az 5. életév előtt, általában 2-3 éves korban. Gyors növekedésű, a vesetokon belülről kiinduló daganat. Az esetek kis százalékában mindkét vesében alakul ki.

Hirdetés

A Wilms-tumor oka

Az oka ismeretlen, bár néhány esetben genetikai rendellenesség szerepet játszhat a kialakulásában. Bizonyos fejlődési rendellenességekben nagyobb a betegség kockázata.

A Wilms-tumor tünetei

Legjellegzetesebb a has megnagyobbodása. Emellett néha hasfájás, véres vizelet, láz, gyengeség, étvágytalanság, hányinger is jelentkezhet a gyerekekben. A Wilms-tumor okozhat magas vérnyomást, és ha áttétet ad a tüdőbe, emellett még köhögés és/vagy nehézlégzés is jelentkezik.

A Wilms-tumor diagnózisa

Első jelét, a fájdalmatlan hasi szövetszaporulatot leggyakrabban a szülők észlelik. Az orvos általában tapintani tudja a daganatot a gyermek hasában. Ha felmerül a Wilms-tumor gyanúja, az elváltozás természetének és kiterjedésének meghatározása céljából ultrahangvizsgálatot, számítógépes rétegvizsgálatot (CT) vagy mágneses rezonanciavizsgálatot (MR) végeznek.

A Wilms-tumor kezelése

Igen összetett folyamat, a sebészi eltávolítást kiegészíti a sugárterápia és a kombinált kemoterápiás kezelés. Az érintett vese eltávolítása előtt a gyermek kombinált kemoterápiás kezelése szükséges, majd amikor az elváltozás mérete már kisebb, akkor történik meg a műtét. A műtét után mind kemoterápia, mind sugárkezelés szükséges a beteg gyerekek esetében.

A Wilms-tumor kimenetele

A betegség általában jól kezelhető, a betegek 80-90%-a gyógyítható. A betegség egy speciális formája azonban (amely az esetek kevesebb, mint 5%-ában fordul elő) sokkal ellenállóbb a kezeléssel szemben. Ez esetben rossz a betegség kimenetele.

Forrás:

Maródi László: Gyermekgyógyászat

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.