Crohn-betegség

#Crohn-betegség #gyulladásos bélbetegség
2016.03.17. Módosítva: 2016.03.17.

A Crohn-betegség a tápcsatorna idült gyulladásos kórfolyamata. Leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszát (ileum) érinti, de gyakorta kialakul a vastagbélben és végbélben is. A gyulladás az egész bélfalat beszűri és kiterjedt hegesedéseket hagy maga után.

A Crohn-betegség tünetei

Legjellemzőbb tünete a hasi fájdalom és idült hasmenés. Végbélvérzés, fogyás és láz is előfordul. A vérzés lehet súlyos és tartós is, emiatt gyakori a vérszegénység. Gyakori a többszörös hiánybetegség a tápanyagok felszívódásának elégtelensége miatt. A betegség lefolyását a heveny fellángolások és a változó hosszúságú tünetmentes periódusok jellemzik.

A Crohn-betegség esetleges komplikációi

Leggyakoribb szövődményei a hiánybetegségek, vérzés, vérszegénység, általános testi leromlás, bélszűkület, bélelzáródás, valamint a sipolyképződés a bél és más belső szervek, ill. a bőrfelület között.

A Crohn-betegség kiváltó okai

A betegség okai pontosan nem ismertek. Valószínűleg autoimmun betegség.

Mit tehet Ön Crohn-betegség esetén

A tünetek jelentkezésekor forduljon orvoshoz. A Crohn-betegség gondozása, gyógyszeres és műtéti kezelése célirányosan képzett szakorvosok feladata.

Mit tehet az orvos Crohn-betegség esetén

Az orvos a következő eszközök segítségével állítja fel diagnózist: Fizikális vizsgálat (tapintás, kopogtatás, hallgatózás), vérkép, széklet laboratóriumi vizsgálat,

felső gyomor-bélpasszázs röntgenvizsgálat báriumpép itatásával, a végbél röntgenvizsgálata báriumos beöntés mellett (irrigoszkópia), vastagbél-tükrözés (kolonoszkópia), kolonoszkópia során vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata.

A Crohn-betegség gyógyszeres kezelése a kóros immunfolyamatok bénítására irányul és a gyulladás csökkentésére. Ez utóbbi legelterjedtebb gyógyszerei az aminoszalicilsav származékok. Az immunrendszer gyengítésére és a gyulladás mérséklésére egyaránt alkalmasak a szteroid gyulladásgátlók és az immunrendszert bénító gyógyszerek (immunoszupresszívumok). Műtét indokolt bélelzáródás, súlyos vérzés, perforáció, hasűri tályog, vérmérgezés, stb. esetén. A hiánybetegségek célzott, lehetőleg injekciós kezelése a terápia fontos részét képezi.

A Crohn-betegség megelőzése

A Crohn-betegség megelőzésére hatékony módszerrel nem rendelkezünk. Annyi bizonyos, a dohányzás fokozza a betegség súlyosságát és a heveny fellángolások gyakoriságát. A dohányzás mellett az ételallergia és a családi halmozódás is fokozottabb kockázatot jelent. Az aminoszalicilsav származékok tartós szedésétől várható a heveny fellángolások gyakoriságának és hevességének csökkenése. Az általános testi leromlás megelőzésében fontos a kalória-, főként szénhidrátokban gazdag, vitamindús táplálkozás.

A Crohn-betegek diétája:

Szükséges a sok folyadék fogyasztása, naponta sokszor, kisebb adagokban.

Fontos a mesterséges vitaminpótlás szájon keresztül, esetleg injekció formájában.

Tünetmentes időszakban fogyasszon magas rosttartalmú ételeket a székrekedés megelőzésére.

Heveny fellángolás esetén jól felszívódó egyszerű cukrok fogyasztása javasolt a bélelzáródás megelőzésére.

Az általános tejcukor intolerancia miatt kerülje a tejtermékek fogyasztását.

Fontos a fokozott fehérjebevitel, főként zsírszegény hús, hal, tojás formájában.

Kerülni kell a koffein, alkohol és mesterséges édesítőszerek fogyasztását.

Hatékonyan pótolja a kalóriát és csökkenti a gyulladást a halolaj és lenolaj.

Fontos a bélflóra karbantartása probiotikumok segítségével.

Forrás: EgészségKalauz