Ezeket látta már?

EPEGÖRCS K80.5 ICD-11: DC11.6 (EPEROHAM, EPEKÓLIKA, AKTÍV CHOLELITHIASIS)

Epegörcs, eperoham, epekő: okai, tünetei és kezelése

Epegörcs, eperoham, epekő, tünetei, oka, kezelése, gyógyszer

Az epegörcs az epekövességgel összefüggő rendkívül fájdalmas tünetegyüttes. Epegörcs esetén az epekő ideiglenesen elzárja az epevezetéket, ez pedig görcsös fájdalommal, hányingerrel, hányással, lázzal járhat együtt.

Az epegörcs oka és kialakulása

Epegörcsről, eperohamról akkor beszélhetünk, ha a korábban tünetmentes betegnél az epekövek az epevezetőbe kerülnek és elzárják azt.

Az epehólyag a hasüregben jobb oldalt, a máj közelében elhelyezkedő szerv, alakja a körtére emlékeztet. Az epehólyag tárolja az epét, ezt a sötét sárgás-zöldes folyadékot, melyre elsősorban az elfogyasztott zsírok feldolgozásához van szükségünk. Az epekő tulajdonképpen az epehólyagban található anyagok, vegyületek megszilárdulásából jön létre (az epekő színe utalhat arra, hogy milyen vegyületek alkotják, például a sárgás színű kövek a túl sok koleszterinből alakulnak ki). Az epekövek mérete a homokszemnyitől a golflabda méretűig terjedhet, és egy-egy ember szervezetében megtalálhatunk egy nagyobb vagy számtalan kisebb követ, sőt az is előfordulhat, hogy egy nagy epekő mellett több kisebb kő is kialakul.

Ezekről a tünetekről ismerheti fel az epekövet – olvasson tovább!

Az epekövek általában az epehólyagban helyezkednek el, és nem okoznak semmilyen tünetet. Azonban előfordulhat, hogy az epehólyag összehúzódásainak következményeként a kő vagy a kövek az epevezetékbe kerülnek, ott akadályt képeznek, elzárják azt. Ez a jelenség vezet a görcsös fájdalommal járó eperohamhoz.

Epidemiológia

Bár az epekő gyakori betegség, a becslések szerint a felnőttek 10-15 százalékának, főleg a 40 év feletti nőknek van egy vagy több epeköve, a legtöbb esetben az epekövesség tünetmentes. A tüneteket is mutató, vagyis epegörcsökkel járó epeköves betegek aránya 5 százalék alatt van.

Az epekő, a leggyakoribb epehólyag probléma, amely olykor irgalmatlan, rendkívül fájdalmas görccsel szinte kétrét hatja a beteget. Az epekő, a leggyakoribb epehólyag probléma, amely olykor irgalmatlan, rendkívül fájdalmas görccsel szinte kétrét hatja a beteget. Forrás: Shutterstork.com

Kit veszélyeztet az epegörcs?

Sajnos, nem lehet előre megjósolni, hogy a korábban tünetmentes epekő mikor okozza az epevezeték eltömődését, vagyis az eperohamot. Akárcsak az epekő tekintetében, epegörcs is gyakrabban fordul elő nőknél, 40 éven felülieknél, túlsúlyosaknál.

Az epegörcs tünetei és jelei

Epegörcs akkor alakul ki, ha az epehólyagban lévő epekő ideiglenesen elzárja az epevezetőt. Ez a leggyakrabban zsíros, nehéz fogások, alkoholfogyasztás után jelentkezik. Az epegörcs jellemzően az esti órákban vagy éjszaka támad.

Az epegörcs, a tünetek intenzitása általában nincs összefüggésben azzal, hogy kinek hány epeköve van, vagy hogy a kövek milyen méretűek. Nem lehet előre megjósolni, hogy kinél és mikor jelentkezik az epegörcs, vagy milyen időközönként követik egymást az epegörcsös epizódok.

Az epekövesek csupán harmadánál lép fel epegörcs, a többi esetben úgynevezett néma kő található az epehólyagban. Az epekövesek csupán harmadánál lép fel epegörcs, a többi esetben úgynevezett néma kő található az epehólyagban. Forrás: Shutterstork.com

Az eperoham, vagyis az „aktív” epekövesség tünetei lehetnek:

 • a has jobb felső részén, a jobb bordaív alatt jelentkező rendkívül erős, görcsös fájdalom
 • a fájdalom kisugározhat a jobb vállba, a derékba vagy a hátba, a lapockák közötti területre
 • hányinger és hányás
 • teltségérzet, gyomorégés, puffadás, gyakori böfögés

Az epegörcs diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása részben a klinikai tünetek alapján, részben pedig képalkotó vizsgálatok (pl. ultrahang) segítségével történik. Az ultrahangos vizsgálat során már akár 2 mm-es köveket is észlelni lehet, és ezzel a vizsgálattal az epehólyag ürülési funkcióját is ellenőrizni lehet.

Az epegörcs nagyon jellegzetes probléma: ha közvetlenül evés után lép fel a fájdalom, különösen, zsíros ételek fogyasztása után, mindenképpen az epe működési problémáira kell gyanakodni. Az epegörcs nagyon jellegzetes probléma: ha közvetlenül evés után lép fel a fájdalom, különösen, zsíros ételek fogyasztása után, mindenképpen az epe működési problémáira kell gyanakodni. Forrás: Shutterstork.com

A vér és a vizelet laboratóriumi vizsgálata során elsősorban a májfunkciót, a máj működését ellenőrzik. A legtöbb esetben azonban a vér- és vizeletvizsgálatra nem a betegség diagnózisának megerősítéséhez, hanem más problémák kizárásához lehet szükség.

Mivel az epegörcs esetenként más betegségekhez hasonló tüneteket produkálhat, előfordulhat, hogy a kezelőorvos EKG-t is javasol (ezzel a szív működését ellenőrzik).

Orvosnál epegörcs, eperoham tünetekkel

Ha epegörccsel vagy annak gyanújával orvoshoz fordulunk, érdemes néhány információt előre összeírni, hogy segíthessük a betegség diagnosztizálását, a megfelelő terápia megtalálását:

 • Voltak-e korábban epeproblémáink?
 • Volt-e a családunkban epebeteg?
 • Követünk-e valamilyen szigorú diétát?
 • Veszítettünk-e a testsúlyunkból viszonylag rövid idő alatt viszonylag sokat (pl. volt-e gyomorszűkítő műtétünk)?
 • Mennyire táplálkozunk egészségesen?
 • Küzdünk-e valamilyen krónikus emésztési panasszal, például székrekedéssel?
 • Szedünk-e valamilyen, a hormonrendszerre ható gyógyszert (pl. fogamzásgátlót)?
 • Tapasztaltunk-e májbetegségre utaló tüneteket, például sárgaságot?
 • Mit ettünk a görcsös fájdalom jelentkezése előtti 6 órában?
 • Milyen jellegű, intenzitású a hasi fájdalom? A has melyik részén érezzük?
 • Tapasztaltunk-e változást a széklet, a vizelet színében?

Ilyen betegségekre utal a vizelet színe! Akár kék, vagy zöld is lehet – kattinson!

Az epegörcs lefolyása és kimenetele

Az epegörcs a legtöbb esetben az esti vagy éjszakai órákban jelentkező tünet. Nagyobb az esély az epegörcsre, ha az érintett zsíros, nehéz ételeket evett vagy alkoholos italokat ivott, ezek feldolgozásához, megemésztéséhez az epehólyag felfokozott működésére van szükség.

Epekövesség esetén az epehólyagban, illetve az epevezetékben lévő kövek megakadályozzák az epe ürülését. Epekövesség esetén az epehólyagban, illetve az epevezetékben lévő kövek megakadályozzák az epe ürülését. Forrás: Shutterstork.com

A fájdalom étkezés után jelentkezik, és fokozatosan egyre intenzívebb lesz, nagyjából fél óra alatt éri el a maximum intenzitását. A fájdalom hullámokban is jelentkezhet, de gyakoribb, hogy az intenzitása állandó. Nem enyhül sem hányásra, sem a testhelyzet megváltoztatására, sem székletürítésre. Általában a legelterjedtebb, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók sem javítanak a beteg állapotán.

Az eperoham időtartama 1-5 óra között lehet. Ez idő alatt a fájdalom fokozatosan enyhül. 5 óránál hosszabb ideig tartó epegörcs komplikációkra, például akut epehólyag-gyulladásra utalhat.

Vészhelyzet epegörcs esetén

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha az epegörcs klasszikus tünetei mellett a következőket tapasztaljuk:

 • 5-6 óránál tovább tartó, nem múló fájdalom
 • láz és hidegrázás
 • szapora szívverés
 • izzadás
 • hasmenés
 • bőrviszketés
 • sárgaság, a bőr, illetve a szemfehérje sárgás árnyalatúvá válása
 • nagyon sötét színű vizelet
 • agyagszínű széklet
 • a hasi területen észrevehető duzzanat

Az epegörcs lehetséges szövődményei

Az elhúzódó, 5-6 óránál tovább tartó epegörcs jelentősen megnöveli a súlyos, akut epehólyag-gyulladás, a hasnyálmirigy-gyulladás, az epevezeték-gyulladás rizikóját. Nagyobb a szövődmények veszélye visszatérő, gyakori eperoham esetén.

Az epegörcs kezelési lehetőségei

Az epegörcs kezelésénél elsősorban a tünetek enyhítése a cél. Ezt erős fájdalomcsillapítókkal, görcsoldókkal vagy hányinger-csillapítókkal érhetik el. Mivel az epegörcs nagyon gyakran hányással jár együtt, fontos lehet a folyadék pótlása, az elektrolit-egyensúly helyreállítása.

Az epegörcs tüneti kezelése, a görcsoldás kivitelezhető egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és görcsoldó gyógyszerekkel. Ha az orvos úgy dönt, bevett eljárás az epehólyag eltávolítása is, ugyanis az epehólyag nélkül is kiegyensúlyozott és egészséges életet lehet élni. Az epegörcs tüneti kezelése, a görcsoldás kivitelezhető egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és görcsoldó gyógyszerekkel. Ha az orvos úgy dönt, bevett eljárás az epehólyag eltávolítása is, ugyanis az epehólyag nélkül is kiegyensúlyozott és egészséges életet lehet élni. Forrás: Shutterstork.com

Akinél egyszer előfordult epegörcs, annak sajnos számítania kell arra, hogy bármikor újra visszatérhetnek a tünetek. Eperohamot követően lényeges a beteg alapos kivizsgálása, és az epekövesség megfelelő kezelése. Ez történhet gyógyszerekkel, ún. kőzúzásos módszerrel, de a leggyakoribb az epehólyag eltávolítása. Az utóbbi módszert különösen azoknál alkalmazzák, akiknek visszatérő, súlyos eperohamaik vannak.

Az epegörcs megelőzése

Sajnos, nem lehet előre megjósolni, hogy kinél és mikor alakul ki az epegörcs, néhány tényező azonban jelentős mértékben növeli a roham rizikóját. Ezek közül a legfontosabb a zsíros, nehéz ételek fogyasztása, hiszen ilyenkor az epehólyagnak jobban kell „dolgoznia”, hogy a szervezetet ellássa azokkal a vegyületekkel, melyek a zsíros ételek feldolgozásához szükségesek. Csökkentheti a rohamok kialakulásának esélyét:

 • ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk: vitaminokban, rostokban gazdag ételeket fogyasztunk
 • ha nem hagyunk ki étkezéseket (ez megnöveli annak az esélyét, hogy túlságosan éhesen ülünk le végül enni, és „túlesszük” magunkat)
 • ha kevesebb zsíros ételt fogyasztunk
 • ha kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, az édes péksüteményeket, tortákat
 • ha lassan, fokozatosan igyekszünk megszabadulni a súlyfeleslegtől

Mit tehetünk otthon epegörcs esetén?

Sajnos, a legtöbb esetben nem tudunk túl sokat tenni az eperoham ellen, azon kívül, hogy kivárjuk annak végét, esetleg beveszünk a hányingert enyhítő vagy a fájdalmakat csillapító gyógyszert. A tapasztalatok szerint a meleg borogatás segíthet a görcsös fájdalom enyhítésében.

Az eltömődött epevezeték fehéres, agyagos székletet és barna vizeletet eredményez: ha ezt a jellegzetes tünetegyüttest észleljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a tartós elzáródás sárgaságot okozhat. Az eltömődött epevezeték fehéres, agyagos székletet és barna vizeletet eredményez: ha ezt a jellegzetes tünetegyüttest észleljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a tartós elzáródás sárgaságot okozhat. Forrás: Shutterstork.com

GYAKORI KÉRDÉSEK AZ EPEGÖRCCSEL KAPCSOLATBAN

Kell antibiotikumot szedni epegörcs esetén?

Az epegörcsöt nem bakteriális fertőzés okozza, az antibiotikum nem segít sem a tünetek enyhítésében, sem az epekövek „feloldásában”. Antibiotikum szedése csak akkor indokolt, ha azt a kezelőorvos rendeli el! Az öngyógyszerezés nemcsak teljesen hatástalan és felesleges, de kifejezetten veszélyes is lehet!

Mit lehet enni és inni epegörcs esetén?

A legfontosabb a megfelelő folyadékfogyasztás, mert ha az epegörcs hányással, hasmenéssel is együtt jár, megnő a kiszáradás rizikója. A legtöbb esetben az epegörcs olyan fájdalmas, hogy a beteg nem is nagyon gondol evésre, de ha mégis megéhezik, könnyen emészthető, rostokban gazdag, zsírban szegény ételeket ajánlott fogyasztani (pl. párolt zöldséget, főtt krumplit).

Okozhat epegörcsöt a túl sok kávé?

Meglepő módon, a kávé fogyasztása hozzájárulhat az epehólyag egészségének megőrzéséhez, mert serkenti annak működését. Kutatások szerint azok, akik nem kávéztak, gyakrabban küzdöttek epekövekkel, mint azok, akik rendszeresen ittak kávét. Ugyanakkor, éppen epehólyag-stimuláló hatásának köszönhetően, előrehaladott epekövesség esetén a kávéfogyasztás növeli az eperoham rizikóját! Ha tehát valakinek volt már epegörcse, érdemes kevesebbet kávéznia.

Meddig tart az epegörcs?

Az epegörcs általában néhány órán belül elmúlik. Ha ennél hosszabb ideig, akár több napig érezzük a fájdalmakat a has jobb oldalán, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ez a tünet más, súlyos betegségekre is utalhat!

Miért változik meg a széklet színe eperoham esetén?

Epegörcs vagy más epebetegség esetén árulkodó tünet lehet, hogy a széklet színe megváltozik, szokatlanul világos, agyagszínű lesz. Ez epevezeték elzáródására vezethető vissza: nem kerül elegendő mennyiségű epe a szervezetbe. A széklet barnás színét ugyanis főként az epében található vegyületeknek köszönheti.

Források:

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/320442

Healthline https://www.healthline.com/health/biliary-colic

JAMA https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2707462

Harrison's Gastroenterology and Hepatology (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Gastroenterology (Wiley Blackwell, 2015.), szerk: Bruce E. Sands

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához