Koronavírus: mit írasson fel magának, hogy megelőzze a súlyos megbetegedést?

Koronavírus: mit írasson fel magának, hogy megelőzze a súlyos megbetegedést?

Sokan úgy vélik tudni, hogy a megoldás már megvan,- és lánclevelek formájában, közösségi felületeken terjednek a téves információk. Vigyázat! A laikusok által hatásosnak hitt szerek nem előírásszerű alkalmazás esetén súlyos egészségkárosodást okozhatnak!

Napról napra rohamosan nő az új koronavírus (Covid-19) okozta fertőzések száma Európa-szerte. Sajnos sem a megelőzésre, sem a kezelésre nem áll rendelkezésre igazoltan hatásos gyógyszer. Tény azonban, hogy világszerte intenzív erőfeszítéseket tesznek a gyógyír megtalálására.

A maláriaellenes klorokinnal is folytak/folynak vizsgálatok

A több ezer hatóanyag közül, amik jelenleg a gyógyszerkincs részét képezik, többet „tesztelnek” abból a célból, hogy azok alkalmazhatók lehetnek-e a koronavírus okozta kórkép kezelésében. A vizsgált hatóanyagok között az influenza kezelésében alkalmazott hatóanyagok éppen úgy megtalálhatók, mint a maláriaellenes hatóanyag, a klorokin.

A klorokin több évtizede ismert hatóanyag, ami különböző neveken került forgalomba,- pl. Delagil® (Magyarországon forgalomban lévő vényköteles készítmény), Resochin®.

A klorokint elsősorban maláriás betegségek megelőzésére és kezelésére használják. Emellett, a klorokin hatásos az amőbás fertőzések kezelésében, illetve rendelhető bizonyos ízületi, kötőszöveti és bőrbetegségek kezelésére is. Tény, hogy egy „régi”, igen kedvező árú hatóanyagról van szó, aminek a használata Európában az elmúlt időszakban háttérbe szorult. Most azonban újra előtérbe kerülhet, ugyanis a vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy a klorokin segíthet a koronavírus okozta megbetegedések kezelésében.

Malária ellen és koronavírus ellen is hat

Noha elsőre meghökkentő lehet, hogy maláriaellenes szer kínálhat megoldást a koronavírus okozta panaszok enyhítésére, mégis az első tudományos eredmények bizakodásra adnak okot.

Peking több mint 10 kórházában kezeltek új típusú koronavírusos betegeket - hivatalosan folyó klinikai vizsgálatok részeként - klorokinnal. Ahogy a vizsgálatot vezető kutató magyarázza, az eredmények „bizonyos mértékű hatásról tanúskodnak”. A szakemberek szerint a klorokin hatására a láz csökkenése kifejezettebb volt, a tüdő komputertomográfiás- (CT-) képe javult és a felépülés rövidebb időt vett igénybe, mint a klorokinnal nem kezelt betegek körében. Sőt, a maláriaellenes szerrel kezeltek körében nagyobb eséllyel volt negatív a koronavírus-teszteredmény, mint a klorokinnal nem kezelteknél. A vizsgálatokban összesen több mint 100 beteg vett részt, akiknél eddig nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat. Ez utóbbi különösen lényeges, mert a klorokin szedése súlyos mellékhatásokkal járhat.

Akár minden 10. klorokint szedő tartós látásromlást szenvedhet

A klorokinról régóta ismert, hogy számos mellékhatást okozhat. Ezek közül egyet érdemes kiemelni: gyakori mellékhatásnak számít, azaz akár minden 10. embert érinthet a szem ideghártyájának a visszafordíthatatlan károsodása, ami akár vaksághoz is vezethet. A fő problémát az jelenti, hogy a szemet érintő károsodások a gyógyszer szedése után nem szűnnek meg, sőt, általában súlyosbodnak, nem gyógyítható módon. Megjegyzendő azonban, hogy mindez dózisfüggő is, azaz bizonyos dózis alatt a kockázat kisebb lehet.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Megéri „felíratni”?

A cikk elején említett téves információkra visszakanyarodva: közösségi oldalakon terjed az a felhívás, hogy írassunk fel magunknak pár doboz klorokinos szert az orvosával, hogy legyen kéznél, ha megjelennek a koronavírusra jellemző tünetek (láz, száraz köhögés stb.), mert megéri bekapni pár szem klorokint és a probléma megoldódik. De mint látható, súlyos mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerről van szó, aminek az (esetleges) alkalmazása szükségessé teszi annak a mérlegelését, hogy megéri-e a klorokin szedése jelentette kockázatot vállalni, vagy nagy eséllyel legyőzi a beteg a kórt klorokin nélkül is.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.clinicaltrialsarena.com/news/coronavirus-covid-19-choroquine-data/

(2) www.pharmindex-online.hu; 2020. márc. 11.

Forrás: EgészségKalauz