Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

NEMI SZERVI SZEMÖLCS (ANOGENITÁLIS SZEMÖLCS, CONDYLOMA ACUMINATUM) A63.0 ICD-11: 1A95

Nemi szervi szemölcs: oka, tünetei és kezelési lehetőségei

Nemi szervi szemölcs, tünetei, kezelése, HPV, vírus, humán papilloma vírus

A nemi szervi szemölcs vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség. Igen gyakori, és bár a legtöbb esetben csak kevés tünetet okoz, időnként nagyon kellemetlen lehet, és – valljuk be – nem túl esztétikus látvány.

A nemi szervi szemölcs kialakulása

A nemi szemölcs okozója a HPV, vagyis a humán papilloma vírus bizonyos típusaival való fertőzöttség. A papillomavírusok a DNS-vírusok közé tartoznak, rendkívül kicsik, nagyjából 55 nanométeresek, sokkal apróbbak, mint más, a bőrt megtámadó vírusok (összehasonlításként, a bárányhimlőt okozó varicella-zoster virus közel három és félszer nagyobb). Számos gerinces állatot megfertőzhetnek, azonban a HPV, a humán papilloma vírus egy közel 170 tagot számláló kórokozócsalád, mely kizárólag embereket fertőz meg.

A HPV egyes altípusait számokkal jelölik. A különböző altípusok különböző szerveket, testtájakat fertőzhetnek meg, és az általuk okozott betegségek súlyossága is nagyon eltérő lehet. Ennek megfelelően a vírusokat magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba sorolják. A magas kockázatú csoportba azok a vírusok tartoznak, melyek ún. prekancerózus (rosszindulatú daganatot megelőző) állapotokat vagy daganatos betegségeket okozhatnak.

A nemi szervi szemölcs (más néven genitális szemölcs, vagy condyloma acuminatum1) egy olyan jóindulatú bőrkinövés, amit a HPV egyes alacsony kockázatú típusai, 90%-ban a 6-os és a 11-es típusok okozhatnak. A nemi szervi szemölcs (más néven genitális szemölcs, vagy condyloma acuminatum) egy olyan jóindulatú bőrkinövés, amit a HPV egyes alacsony kockázatú típusai, 90%-ban a 6-os és a 11-es típusok okozhatnak. Forrás: shutterstock.com

A legtöbb HPV-altípus az anogenitális traktust, vagyis a nemi szerveket, a végbélnyílást és ezek környékét támadja meg. Ezek közé a vírusok közé számos magas kockázatúnak tartott típus tartozik, melyek

A humán papilloma vírusok hámszövetet támadják meg, mind a bőrön, mind a nyálkahártyán, mélyebb szövetrétegekbe nem hatolnak be. A hámszöveten található mikroszkopikus sérüléseken át kerülnek a szervezetbe, és az elhalt hámsejtekben is megtalálhatóak, így fertőzhetünk meg velük másokat. A HPV közeli kontaktussal, érintéssel, illetve szexuális együttléttel terjed (ugyanakkor nem szükséges hozzá közvetlen behatolás!), de nem szexuális úton is megfertőződhetünk, például az anya a szülés során átadhatja a magzatnak. Bizonyos HPV-típusok vírusokkal szennyezett felületekről is a szervezetbe kerülhetnek. Egy-egy érintett egyszerre több HPV-típussal is fertőzött lehet.

HPV: oka, tünetei és kezelése - olvasson tovább!

A nemi szemölcsöket leggyakrabban a HPV-6 és a HPV-11 okozza. Ezek az alacsony kockázatú vírustípusok közé tartoznak. Ugyanakkor több tucat olyan HPV-típus van, melyek megfertőzhetik a a nemi szervek és a végbélnyílás környékét.

Epidemiológia

A HPV-vel való fertőzöttség nagyon gyakori, a legtöbb szexuálisan aktív felnőtt élete során legalább egyszer megfertőződik a vírussal. Általában azonban a fertőzöttek 80-90 százalékára a teljes tünetmentesség a jellemző. Klinikai tünetekkel is együtt járó nemi szervi szemölcsök a szexuálisan aktív felnőttek nagyjából 1%-ban alakulnak ki (ők azok, akik orvoshoz is fordulnak a betegséggel).

A nemi szemölcs férfiakat és nőket nagyjából azonos mértékben érinti. A leggyakoribb a betegség a 20-25 év közötti korosztályban.

Kiket érinthet a nemi szemölcs?

A nemi szervi szemölcs az egyik leggyakoribb, nemi úton terjedő fertőzés. Minél több szexuális partnere van valakinek, és minél többször él nemi életet az illető, annál nagyobb az esélye a fertőződésre (természetesen, az is szerepet játszik a kockázat növekedésében, hogy a partner érintkezett-e másokkal). Más szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőzöttség szintén növeli a HPV-fertőzés és a tünetek megjelenésének a kockázatát.

Fogékonyabbak a nemi szervi szemölcsre:

 • a nagyobb szexuális kockázatokat vállalók (több szexuális partner, szexuális partnerek váltogatása, korán megkezdett szexuális élet stb.)
 • a dohányosok
 • az orális fogamzásgátlót szedők
 • a legyengült immunrendszerűek (transzplantáltak, krónikus betegek, cukorbetegek stb.)

A nemi szervi szemölcs a hüvelyi szülés során az újszülöttet is megfertőzheti, ha az anya fertőzött. Ebben az esetben nem a nemi szerveknél, hanem a légutaknál okozhat betegséget a HPV.

Előfordulhat, hogy a test más részein található szemölcsből fertőződik meg a nemi szervek környéke, például, ha a szemölcsös kézzel megérintik az nemi szerveket (természetesen, szükséges a bőr sérülése is ehhez, még ha a sérülés szabad szemmel nem is látható).

A nemi szerveken megjelenő condyloma acuminatum apró vörös vagy bőrszínű csomócska megjelenésével kezdődik. Gyorsan egyre több keletkezik, ezek összefolyva, növekedve jellegzetes karfiolszerű növedéket alkotnak. A nemi szerveken megjelenő condyloma acuminatum apró vörös vagy bőrszínű csomócska megjelenésével kezdődik. Gyorsan egyre több keletkezik, ezek összefolyva, növekedve jellegzetes karfiolszerű növedéket alkotnak. Forrás: shutterstock.com

A nemi szervi szemölcs tünetei és jelei

A nemi szemölcs a férfi és a női nemi szerveket egyaránt érintheti, így a szeméremdombot, a kis- és nagyajkakat, a péniszt, a heréket, a gát területét és a végbélnyílást is. A külső területek mellett a hüvelyt, a méhnyakat, a húgycsövet vagy a végbelet is megfertőzheti.

A nemi szervi szemölcs tünetei lehetnek:

 • a nemi szerveken megjelenő, apró, 1-5 mm nagyságú, kerekded, a bőrből kiemelkedő „bőrhibák”
 • a szemölcsök gyakran több területet is érintenek egyszerre, vagyis például a kisajkakon és a végbélnyílás közelében egyaránt felfedezhetők
 • a kinövések száma 2-20 között lehet, az átlag 3-8 db
 • a szemölcsök lehetnek puha tapintatúak, de kemény felületűek is
 • a szemölcsök színe a halvány rózsaszíntől a sötétbarnáig, a fehértől a szürkéig terjedhet
 • a nagyobb területet lefedő, plakkszerű bőrkinövéseknél a szőrzet hiánya is megfigyelhető
 • viszketés (ritkábban)
 • az érintett terület fájdalma, érzékenysége (ritkábban)
 • a végbél, a húgycső vagy a hüvely érintettsége esetén váladékozás, vérzés

Előfordulhat, hogy a fertőzés továbbterjed, és az apró kinövések „összenőnek”, vagyis egy-egy nagyobb szemölcs alakul ki. Ez a bőrből jobban kiemelkedő, karfiolszerű, a bőr alapárnyalatánál általában világosabb vagy sötétebb képződmény, melyet condylomata acuminatának (v. condylomának) is neveznek. A szemölcsöknek „szára” is lehet, vagyis már nem kiütésszerű, hanem vadhúsra, fibrómára emlékeztető bőrelváltozás alakul ki, ezt a köznyelvben időnként kakastaréjnak vagy hegyes függöny-szemölcsnek is nevezik. Akár az is megtörténhet, hogy a képződmény több négyzetcentiméternyi területet lefed. Az ún. óriás condyloma nagysága pedig a 10 cm-es átmérőt is elérheti.

Szexuális úton terjedő betegségek oka, tünetei és kezelése - olvasson tovább!

A nemi szervi szemölcs fokozott problémát jelenthet a várandós kismamáknál. A terhesség alatt nemcsak a fertőződés, illetve a tünetek megjelenésének a rizikója nő meg, de az is, hogy a már korábban „megszerzett” HPV-fertőzés kiújuljon, illetve, hogy a szemölcsök nagyobbá, fájdalmasabbá, condylomává váljanak.

Nők esetében a nemi szerven kialakuló HPV fertőzést követően fokozott jelentősége van a rendszeres rákszűrő vizsgálatnak. Nők esetében a nemi szerven kialakuló HPV fertőzést követően fokozott jelentősége van a rendszeres rákszűrő vizsgálatnak. Forrás: shutterstock.com

Sajnos, nem feledkezhetünk el a nemi szervi szemölcsök okozta lelki, pszichés tünetekről sem. Ezek gyakran sokkal súlyosabb és nehezebben kezelhető panaszokat okoznak, mint maguk a bőrtünetek, és a szakemberek szerint az érintettek legalább felénél megjelennek. A kutatások szerint a nemi szervi szemölcsök szégyenérzettel és bűntudattal, szorongással járhatnak együtt, negatívan befolyásolják az önértékelést és az önbizalmat, hatással vannak a párkapcsolatra is. Sok érintett félhet attól, hogy megfertőz másokat, vagy hogy a fertőződésnek maradandó, visszafordíthatatlan következményei lesznek, pl. meddőség vagy a nemi szervek torzulása.

A nemi szervi szemölcs diagnosztizálása

A szemölcs diagnosztizálását bőrgyógyász, nőgyógyász, urológus végzi, a tünetek általában elegendőek a betegség megállapításához. Nem egyértelműen azonosítható, nehezen látható kinövések esetében lehetséges, hogy a szakember erősen felhígított ecetsavval kezeli az érintett területet, ennek hatására a beteg hámsejtek elszíneződhetnek (kivilágosodhatnak). Ez önmagában nem tekinthető diagnosztikai eljárásnak, mindössze jobban láthatóvá teszi a bőrelváltozásokat.

Azt azonban, hogy pontosan mely vírustípus okozza a fertőzést, csak laboratóriumi vizsgálat során lehet meghatározni. Ehhez szövetmintát kell venni a szemölcsből.

Orvosnál a nemi szervi szemölccsel

A pontos diagnózist és a megfelelő kezelés meghatározását gyorsíthatja, ha az orvosnak elmondjuk:

 • Mikor jelentkeztek először a tünetek? Idővel változtak-e a bőrtünetek, akár azok mérete vagy száma?
 • A tünetek megjelenése előtti 6 hónapban volt-e (akár egy, akár több) új szexuális partnerünk?
 • A tünetek megjelenése előtti 3-6 hónapban volt-e szemölcs a kezünkön, ujjainkon?
 • Volt-e szexuális kapcsolatunk olyan személlyel, akinél HPV-fertőzést, nemi szervi szemölcsöt diagnosztizáltak? (Esetleg mi magunk észleltünk-e a szexuális partnerünk nemi szervén vagy annak környékén bőrhibákat, kinövéseket, kiütéseket?)
 • Van-e valamilyen ismert, az immunrendszert vagy a bőrt érintő krónikus betegségünk, autoimmun betegségünk?
A közönséges szemölcsökkel ritkán fordulnak orvoshoz, megjelenésük annyira jellegzetes. A gyorsan terjedő, nemi szerveken kialakuló tüneteket nőgyógyászaton, bőrgyógyászaton vizsgálva állítják fel a diagnózist. A közönséges szemölcsökkel ritkán fordulnak orvoshoz, megjelenésük annyira jellegzetes. A gyorsan terjedő, nemi szerveken kialakuló tüneteket nőgyógyászaton, bőrgyógyászaton vizsgálva állítják fel a diagnózist. Forrás: shutterstock.com

A nemi szemölcs lefolyása és kimenetele

A szemölcsöt okozó vírusok a bőr hámrétegének mikroszkopikus sérülésein keresztül jutnak be a szervezetbe, ott megtelepednek és elszaporodnak. A hámrétegen kívül azonban más szövetekbe nem hatolnak be, más szervrendszereket nem támadnak meg. A becslések szerint az érintettek mintegy háromnegyedénél tünetmentes a fertőződés.

A betegség lappangási ideje több hét, sőt több hónap is lehet. Az átlagos lappangási idő 3-4 hónap. Az is könnyen előfordulhat, hogy a HPV-fertőzés évekig megmarad valakinél, és bár nála nem okoz tüneteket, másokat megfertőzhet. A már kialakult, esetleg szabad szemmel is látható, észrevehető szemölcsök általában jobban fertőznek, mint a tünetekkel nem járó, ún. szubklinikai fertőzés.

A HPV-fertőzések legnagyobb része, mintegy 80 százaléka két éven belül önmagától, bármiféle beavatkozás nélkül gyógyul. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a fertőzöttség sokkal tovább megmarad, és akár ki is újulhat.

Néhány HPV-típus magas kockázatú, vagyis olyan elváltozásokat okozhat a szövetekben, például a méhnyak nyálkahártyájában, melyek gyakrabban lesznek rosszindulatúak, daganatos sejtburjánzások. Önmagában azonban a pozitív HPV-eredmény nem halálos ítélet, és nem is egyértelmű rákdiagnózis.

Pozitív lett a HPV-tesztje? Erre számíthat! Olvasson tovább!

Mivel a HPV-nek nagyon sok típusa van, egy korábbi fertőzés nem jelenti azt, hogy egész életünkre védettek maradunk, bármikor újrafertőződhetünk.

Vészhelyzet nemi szervi szemölcs esetén

A nemi szervi szemölcs általában nem jelent komolyabb, az életet veszélyeztető problémát. Azonnali orvosi ellátásra a legtöbb esetben nincs szükség, mégis érdemes minél előbb felkeresni az orvosunkat, ha:

 • a szemölcs vagy szemölcsök mérete, színe jelentős mértékben és gyorsan változik
 • vérzés, váladékozás jelentkezik
 • az érintett terület erősen viszket, fáj vagy nagyon érzékeny

A nemi szervi szemölcs szövődményei

Bizonyos, a nemi szervi szemölcsökért felelős vírusok a szájüregben található nyálkahártyát is megtámadhatják. A szájüregben, a szájpadláson, a garatban, a torokban vagy a hangszálaknál kialakuló betegség azonban ritka.

Bár a nemi szervi szemölcs önmagában nagyon ritkán okoz daganatos betegséget, ezt nem lehet teljesen kizárni, különösen nagyobb kiterjedésű, neheten gyógyuló szemölcsök esetén. Nemi szervi szemölcs megléte esetén különösen ajánlott rákszűrést végeztetni, illetve HPV-tesztet csináltatni.

Nem szabad elfelejteni, hogy a HPV-fertőzés sok esetben tünetmentesen zajlik, ugyanakkor hosszabb fertőzöttség (évek) után így is létrejöhetnek a daganatos elváltozások. Nem szabad elfelejteni, hogy a HPV-fertőzés sok esetben tünetmentesen zajlik, ugyanakkor hosszabb fertőzöttség (évek) után így is létrejöhetnek a daganatos elváltozások. Forrás: shutterstock.com

Nemi szervi szemölcs esetén célszerű más nemi úton terjedő betegségeket is szűrni. Ezeket ugyan nem tekinthetjük közvetlen komplikációknak, de a különböző szexuális úton terjedő fertőzések között szoros lehet az összefüggés, mind a fertőződést, mind a tünetek megjelenését tekintve. Vagyis, ha valaki megfertőződött egy szexuális úton terjedő betegséggel, nagyobb a rizikója annak, hogy más betegségeket is összeszedjen (függetlenül attól, hogy vannak-e tünetei vagy sem).

A nemi szervi szemölcs kezelése, eltávolítása

HPV ellen nincs célzott kezelés. A nemi szervi szemölcs kezelése a tünetek csökkentését, a már kialakult szemölcsök eltávolítását célozza. Minél korábban kezdik meg a kezelést, illetve minél kisebbek a szemölcsök, annál sikeresebb lehet a terápia. A megfelelő módszert a szemölcsök számát, nagyságát, helyzetét, az egyén egészségi állapotát figyelembe véve határozzák meg.

Az esetek legnagyobb részében a nemi szervi szemölcsök általában 2 éven belül maguktól, kezelés nélkül is eltűnnek. Azonban, a megfelelő kezelés nemcsak felgyorsíthatja a gyógyulást, de a kiújulás rizikóját is jelentős mértékben csökkentheti.

Szakember által végzett kezelés lehet krioterápia (fagyasztás), kimetszés, lézeres szemölcs-eltávolítás stb., esetleg több módszer kombinációja.

Esetenként helyileg alkalmazható krémekkel, ecsetelőkkel is kezelhető a nemi szervi szemölcs. Jó tudni, hogy a kezelés hosszadalmas, nagyon fontos a rendszeresség, az útmutatóban leírt használati utasítás pontos betartása, és még ebben az esetben sem garantált a teljes gyógyulás. Helyileg alkalmazható gyógyszereket bizonyos területeken nem szabad használni.

Amennyiben a nemi szervi szemölcs komoly pszichés panaszokat (szorongást, párkapcsolati vagy szexuális problémákat stb.) okoz, pszichológus vagy pszichiáter segítségére is szükség lehet a teljes gyógyuláshoz.

Természetesen, más szexuális úton terjedő betegségekhez hasonlóan, szükséges lehet a szexuális partner (vagy partnerek) kivizsgálása és kezelése is.

A kórkép megállapítása egyszerű, megtekintéses vizsgálattal is lehetséges. A legtöbb esetben sorra kerülő kivizsgálás, az esetlegesen társuló, egyéb nemi betegségek megállapítására, illetve kizárására irányul. A kórkép megállapítása egyszerű, megtekintéses vizsgálattal is lehetséges. A legtöbb esetben sorra kerülő kivizsgálás, az esetlegesen társuló, egyéb nemi betegségek megállapítására, illetve kizárására irányul. Forrás: shutterstock.com

A nemi szemölcs megelőzése

A nemi szervi szemölcsöt okozó vírusok igen fertőzők. A nemi úton terjedő betegségek ellen védelmet nyújthat a gumi óvszer, ám a nemi szervi szemölcsök esetén sajnos nem számíthatunk teljes védelemre, a kutatások szerint a rizikócsökkentés mértéke 40-50 százalék. A két nemet is eltérően védheti a gumi óvszer: a kondom megfelelő használata a férfiak esetén jobban csökkentheti a fertőződés rizikóját. A szakemberek azonban mindenképpen javasolják a gumi óvszer használatát, különösen új szexuális partnerrel, illetve, ha a partnert nemi szervi szemölccsel kezelik.

Otthoni HPV-teszt: egyszerű, de mennyire megbízható?

A HPV bizonyos típusai ellen létezik védőoltás, bizonyos kombinált oltásokban olyan hatóanyagot is találhatunk, melyek a nemi szervi szemölcsöt leggyakrabban okozó törzsek ellen védenek.

Mit tehetünk otthon nemi szervi szemölcs esetén?

A bőrön található szemölcsökkel ellentétben a nemi szervi szemölcsöknél (az érintett terület érzékenysége miatt) egyáltalán nem ajánlottak a házi módszerek. A legtöbbet azzal tehetünk, ha támogatjuk a szervezetünket a HPV elleni küzdelemben:

 • Tegyünk meg mindent azért, hogy az immunrendszerünk a lehető leghatékonyabban működjön! Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, töltsünk több időt a szabadban, és ne hanyagoljuk el a pihenést, relaxálást sem. Ha krónikus betegségünk van, akkor annak megfelelő kezelésére is figyeljünk oda!
 • Semmiképpen ne piszkáljuk, vakargassuk az érintett bőrfelületet! A szemölcsöket, kinövéseket tilos levágni! Lehetőleg a körülötte lévő bőrterületet se borotváljuk. Ezekkel a tevékenységekkel ugyanis csak az újra- és továbbfertőződés rizikóját növeljük!

GYAKORI KÉRDÉSEK A NEMI SZERVI SZEMÖLCCSEL KAPCSOLATBAN

Lehet szexelni, ha szemölcs van a nemi szerven?

A nemi szemölcs léte nem zárja ki, hogy valaki szexuális életet éljen, de érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Csak akkor éljünk nemi életet, ha erre a kezelőorvosunk is rábólint! Ha az orvos nem javasolja azt, akkor bírjunk ki néhány hetet. Rendkívül fontos, hogy tájékoztassuk a partnert arról, hogy nemi szemölcsünk van! A gumi óvszer használata csökkenti annak a rizikóját, hogy megfertőzzük a partnert, ám teljesen nem véd. Arról se feledkezzünk meg, hogy bár a szemölcsök önmagukban általában nem fájdalmasak, érzékenyek, de az együttlét során bizony kellemetlen érzéseket okozhatnak.

Megvéd a gumi óvszer a nemi szervi szemölcstől?

A nemi szervi szemölcsök esetén sajnos nem számíthatunk teljes védelemre, hiszen a mikroszkopikus bőrsérülések, melyeken keresztül a vírusok a szervezetünkbe juthatnak, nem kizárólag a nemi szerveken találhatóak meg, hanem olyan bőrfelületeken is, melyeket nem fed a gumi óvszer. Ugyanakkor a kondom számos más nemi betegség ellen védhet – és más szexuális úton terjedő betegség megléte (vagy éppen hiánya) a nemi szervi szemölcsöket okozó vírusokkal való fertőződés és a tünetekkel járó betegség rizikóját is befolyásolja.

Mennyi idő alatt gyógyulhatunk ki a nemi szervi szemölcsből?

A nemi szervi szemölcsöt okozó vírusokat általában a fertőződést követő 2 éven belül legyőzi a szervezet, a betegek 20 százalékánál pedig már 3-4 hónap alatt gyógyulás figyelhető meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fordulhatna elő a betegség fellángolása, illetve, hogy más, nemi szervi szemölcsöt okozó vírustípusokkal nem fertőződhet meg valaki.

Többféle kezelési módja is lehetséges, a leggyakoribb a nőgyógyász által néhány naponta elvégzett ecsetelés. Bizonyos esetekben a beteg az ecsetelést a későbbiekben önmaga is elvégezheti. Többféle kezelési módja is lehetséges, a leggyakoribb a nőgyógyász által néhány naponta elvégzett ecsetelés. Bizonyos esetekben a beteg az ecsetelést a későbbiekben önmaga is elvégezheti. Forrás: shutterstock.com

Muszáj eltávolítani a nemi szervi szemölcsöt?

Az esetek többségében a nemi szervi szemölcsök 18-24 hónap alatt maguktól, mindenféle beavatkozás nélkül elmúlnak. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szemölcsök eltávolítása gyorsítaná a gyógyulást vagy befolyásolná a fertőzés továbbadásának a rizikóját. Ugyanakkor, a nemi szerveket kialakult szemölcsök időnként kifejezetten zavarók, fájdalmasak, érzékenyek lehetnek, és a konkrét fizikai kellemetlenségeken túl pszichés vagy párkapcsolati problémákat is okozhatnak. A nemi szervi szemölcsök kezelésénél (vagy éppen annak elutasításánál) tehát ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni.

Okozhat daganatos betegséget a nemi szervi szemölcs? „Továbbfejlődhet” a nemi szervi szemölcs daganattá?

Az igaz, hogy a HPV bizonyos típusai nagyon szorosan összefüggnek bizonyos daganatos betegségek, például a méhnyakrák kialakulásával. A látható bőrtüneteket, nemi szervi szemölcsöket leggyakrabban okozó HPV-típusok azonban az alacsony kockázatú csoportba tartoznak, vagyis arra, hogy ezek a vírusok daganatos betegséget okozzanak, nagyon kicsi az esély. Ezt azonban nem lehet teljesen kizárni, hiszen számos különböző vírustípus okozhat nemi szervi szemölcsöket, azt, hogy pontosan melyik a felelős a fertőzésért, csak laboratóriumi vizsgálat során lehet megállapítani. Éppen ezért ajánlott rendszeresen kontrollvizsgálatokra, rákszűrésre járni, főleg azoknak, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak (pl. gyakran váltogatják a szexuális partnerüket), illetve, akiknél többször is kiújul, kialakul a nemi szervi szemölcs.

Megfertőződhetünk nemi szervi szemölcsöt okozó HPV-vel szexuális előjáték során?

A humán papilloma vírus közeli kontaktussal, érintéssel terjed, ezért minden olyan tevékenység során megfertőződhetünk, amikor szorosabb bőrkontaktusban vagyunk másokkal (akik már fertőzöttek). A fertőződéshez nem szükséges konkrét, behatolással járó vaginális vagy anális szex.

Elkaphatjuk-e a nemi szervi szemölcsöket okozó vírusokat egy nyilvános vécében?

Rendkívül kicsi, tulajdonképpen elhanyagolható annak az esélye, hogy valaki humán papilloma vírussal fertőződjön meg egy nyilvános vécében.

Források:

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/763014-overview

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/781735-overview

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/155236

MedicineNet https://www.medicinenet.com/what_is_fastest_way_to_get_rid_of_genital_warts/article.htm

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Guide to Genital HPV Diseases and Prevention (Taylor & Francis, 2009.), szerk: William Bonnez

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Blaustein’s Pathology of the Female Genital Tract (Springer, 2019.), szerk.: Robert J. Kurman, Lora Hedrick Ellenson, Brigitte M. Ronnett

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához