Ezeket látta már?

Sárgaláz

2010.03.09. Módosítva: 2015.11.04.

A vírusos haemorrhágiás lázak közé tartozó betegség. Ezen betegségek közös jellemzője a kiserek károsodása és a következményes folyadék- és vörösvérsejt kilépés. A sárgalázat többféle szúnyog (Haemagogus, Aedes fajták) valamint Dél-Amerikában a kullancsok is terjesztik. A vírus vérbe jutásának (viraemia) első 3 napjában akár direkt fertőzés is bekövetkezhet emberről-emberre.

A sárgaláz előfordulása

Sárgaláz

A trópusi erdők övezetének megfelelő az elterjedtsége, ezért elsősorban főleg Dél-Amerikában, Közép-Amerikában, valamint Afrika középső-nyugati részén jellemző. Ázsiában egyáltalán nincs jelen.

A sárgaláz oka

A flaviviridae családba tartozó yellow fever vírus okozza. A sárgaláz terjedésének van egy erdei és egy városi formája. Előbbinél kis rágcsálók a vírusgazdák, amelyekből kullancsokkal és a Haemagogus szúnyogokkal terjed a vírus a bőgőmajmokra és az emberekre. Utóbbinál a fertőzött emberek a vírusgazdák, akikről az Aedes simpsoni szúnyog terjeszti tovább a sárgalázat.

A sárgaláz tünetei, lefolyása

Enyhe esetben 3-6 napos lappangást láz, fejfájás, izomfájdalmak, szívritmus lassulás (Faget-jel) és kismértékű fehérjevizelés jellemző. Súlyosabb esetben 3-6 nap lappangás után hirtelen, magas (40°C) láz, hidegrázás, fejfájás, hányinger, hányás, erős has-, végtag-, hát-, ágyékfájás alakul ki. A beteg kiszárad, lehelete bűzös lesz. Orr- és ínyvérzés jelentkezik. A kötőhártyája egyre inkább besárgul (emelkedett májenzimértékek). 3 nap után (ez a viraemia időszaka) a tünetek enyhülnek, a láz néhány órára-1 napra lecsökken (nyugalmi periódus). Ezt követően ismét felszökik a láz (antitestes szakasz), a beteg rosszabbul lesz. A fájdalmak és a vérzés súlyosbodik: orr-, szem-, száj-, húgyhólyag-, végbélvérzés, vérhányás, vérszékelés jelentkezhet. Kritikus esetben a központi idegrendszer is érintetté válhat: agyhártya- és agyvelőgyulladás is kialakulhat.

A halálozás 5% körüli, a betegség 7-10. napja környékén következik be. Rossz prognózisra utalnak a kialakuló vérzések és az idegrendszeri érintettség (zavartság). A halál közeledtét jelzi, ha a korábban lelassult szívritmus felgyorsul, a láz pedig leesik.

A sárgaláz diagnózisa

A klinikai tünetek alapján felmerült gyanút szerológiai vizsgálattal lehet megerősíteni.

A sárgaláz terápiája

Oki kezelésre nincs mód, tüneti támogatás (folyadékpótlás, lázcsillapítás, szükség esetén intenzív kezelés) lehetséges. Az oltás rendelkezésre áll, elölt vakcinával. Súlyosan fertőzött (endémiás) területre csak oltást követően lehet beutazni. Az oltás 10 évig érvényes, de valószínű, hogy a betegség átvészeléséhez hasonlóan, élethosszig tartó védettséget biztosít.

Forrás

Szalka András, Tímár László, Ludwig Endre, Mészner Zsófia: Infektológia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához