Ezeket látta már?

Hüvelygyulladás, gombás

A kolpitis mycotica a leggyakoribb nőgyógyászati betegség. Bármely életkorban előfordul, változókor után ritkább.

A hüvelygyulladás, gombás tünetei

Bő fehér vagy világossárga, sűrű, túrószerű hüvelyváladékozás, viszketés, égő fájdalom. A gyulladás gyakran érinti a szeméremtestet, gátat és a végbélnyílás környékét is.

A hüvelygyulladás, gombás esetleges komplikációi

A tisztán gombás fertőzés szövődményekkel nem jár, az életminőséget viszont jelentősen rontja.

A hüvelygyulladás, gombás kiváltó okai

Okozói a bőrünkön normális körülmények között is megtalálható sarjadzógombák (leggyakrabban candida albicans). Hajlamosító tényezők: antibiotikum szedés, szteroid gyulladásgátlók és más immunbénítók szedése, klóros uszodai vízben fürdés, napégés, cukorbetegség, immunhiányos állapotok. A konkrét okot a legtöbb esetben nem lehet azonosítani.

Mit tehet az orvos hüvelygyulladás, gombás esetén

Az orvos borax glicerines hüvelymosással a panaszokat azonnal enyhíteni tudja. A gyógyuláshoz szükséges gombaölő készítmények kaphatók hüvelytabletta, irrigáló oldathoz való pezsgőtabletta és por, valamint szájon át szedhető gyógyszerek formájában. A partner egyidejű kezelése kenőccsel vagy tablettákkal mindenképp indokolt a "ping-pong effektus" elkerülésére. A kezelés ideje alatt, hasonló okból, csak óvszerben szabad házaséletet élni.

A hüvelygyulladás, gombás megelőzése

A lehetőségek szerények Fontos a kiváltó ok megfigyelése és kerülése, valamint az esetleges alapbetegség pontosabb gyógyítása. Amennyiben a beteg antibiotikum szedésére kényszerül, az orvosnak kerülnie kell a túlzottan széles spektrumú antibiotikumokat és a kezelés idejére gondoskodni kell preventív hüvelykezelésről is.

Forrás: EgészségKalauz