A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Laryngitis (gégegyulladás)

#légúti betegség
2014.03.04. Módosítva: 2017.02.03.

A laryngitis tulajdonképpen a gége (larynx) gyulladása, melyre jellemző az irritáció, és váladékképződés a gége területén. Általában rekedtséggel, vagy a hang időszakos elvesztésével is társul.

Hirdetés

Okok, kockázat, előfordulás

A gége közvetlenül a légutak "tetején" helyezkedik el, itt találhatóak a hangszalagok. A gyulladásba került, vagy fertőzött hangszalagok váladékoznak, innen ered a rekedtség jelensége is. Egyes esetekben légúti elzáródás is bekövetkezhet.

A gége gyulladásának leggyakoribb oka vírusfertőzés, mint pl. a megfázás, influenza. Mi okozhatja még?

allergia

bakteriális fertőzés

hörghurut, bronchitis

savas visszaáramlás, reflux, GERD

sérülés

kémiai anyagok, irritáló hatású szerek

tüdőgyulladás

A gégegyulladás sok esetben felső légúti fertőzés kísérőjelensége. Gyermekkorban előfordulhat néhány igen veszélyes formája, ami adott esetben akár halálos szövődménnyel járhat, pl.

krupp, epiglottitisz

Tünetek

láz

rekedtség

nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása

Diagnosztika

Fizikális vizsgálattal megtalálható, hogy a rekedtséget felső légúti fertőzés okozta-e.

Ha valakinél 1 hónapnál hosszabb ideig fennáll a rekedtség (főként dohányosokon) fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt.

A laryngitis kezelése

Miután a gégegyulladás általában víruseredetű, itt az antibiotikumok nem hatnak. Kímélni kell a hangszálakat, nedvesíteni kell az érintett területet, nyálkahártya duzzanat-csökkentő szereket alkalmazni és fájdalomcsillapítókat.

Prognózis

Ha a gége gyulladása mögött nem súlyosabb ok áll a háttérben (értsd pl. daganatos betegség), az állapot sok esetben magától is elmúlik.

Szövődmények

Ritkán súlyos légúti distressz alakulhat ki, amely azonnali intézkedést, sürgősségi ellátást igényel.

Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni?

3 hónapos kor alatti csecsemő 1 hétig tartó rekedtsége (felnőttnél 2 hétig tartó rekedtség) esetén, vagy ha a kisgyermeknek légzési, nyelési nehézsége van, nem fogzó kisgyermek nyáladzik és rekedt.

Megelőzés

A felső légúti fertőzésben szenvedő betegek lehetséges elkerülése, gyakori kézmosás, a hangunkat nem szabad túlerőltetni. A dohányzás abbahagyása hasznos lehet a fej-nyaki tumorok megelőzésében. Ezek is okozhatnak ugyanis rekedtséget.

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, PubMed

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.