Ezeket látta már?

Ficam (luxatio)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Ficamnak nevezzük az izületnek azt az állapotát, amikor az izületi fej az izületi vápából kimozdul és nem tér vissza eredeti helyére. Amennyiben az elmozdult izületi fej visszaugrik a vápába, a jelenséget rándulásnak (distrosio) nevezzük.

A ficam (luxatio) tünetei

A sérült izület rendkívül fájdalmas, környéke erősen duzzadt. A ficamot szenvedett szerv, többnyire végtagi izület alakja rendellenes, torz. A sérült az érintett végtagját használni nem képes. Leggyakoribbak a bokaizület, vállizület, könyökizület, térdizület ficamai, de végsősoron bármelyik izületen létrejöhet. Többszöri ficam esetén az izületi tok és tartószalagok annyira kinyúlhatnak, hogy a ficam rendszeressé válik. Ez figyelhető meg pl. habituális vállficam esetén.

A ficam (luxatio) esetleges komplikációi

A sérült izületi felszínen egyenetlenség, ún. "lépcső" jöhet létre. Ez korlátozottá teszi az izület mozgását és hamarosan izületi porckopást (arthrosis) eredményez. A lépcső csak műtéttel szüntethető meg.

A ficam (luxatio) kiváltó okai

Az ok általában baleset, erőszakos behatás, de tágabb értelemben okozhatja fejlődési zavar (ld. veleszületett csípőficam), vagy idült izületi gyulladás (rheumatoid arthritis).

Mit tehet Ön ficam (luxatio) esetén

A ficam az esetek döntő többségében sürgősségi baleseti sebészeti ellátást igényel.

Mit tehet az orvos ficam (luxatio) esetén

A ficam potos kimutatása egyszerű röntgenfelvétellel lehetséges. Az orvos feladata az izületi fej vápába történő visszahelyezése (reponálás), majd a sérült izület gipszrögzítése. Ettől el kell tekinteni vállficam esetén. Ilyenkor elegendő a sérült végtag háromszög alakú kendővel nyakba történő felakasztása. A sérült végtag rögzítésével a fájdalom nagyon gyorsan szűnik. A repozíció többnyir altatásban történik.

Forrás: EgészségKalauz