Ezeket látta már?

Hőguta

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A hőgutának van enyhébb és súlyosabb változata. Az enyhe fajtája gyakran előfordul nyaralók körében és nem tekinthető komoly betegségnek. Szükség van azonban arra, hogy ilyen gyenge formájában is kezeljék, nehogy komolyabbá váljon. A hőguta komolyabb fajtája nem gyakori, és általában hosszútávfutóknál, illetve olyan embereknél fordul elő, akik megerőltető munkát vagy testmozgást végeznek nagyon meleg környezetben. Ilyenkor életveszélyes és azonnali kezelést igényel.

A hőguta tünetei Enyhe hőguta:

Hőguta
  • Szédülés, ájulás érzése.
  • Izzadás.
  • Szomjúság, étvágytalanság.
  • Izomgörcs.

Súlyos hőguta:

  • Nyugtalanság, izgalom, zavarodottság.
  • Az izzadás teljes hiánya, vagy épp ellenkezőleg, rendkívül intenzív verejtékezés.
  • Gyors pulzus.
  • Bizonyos esetekben hasmenés.
  • Eszméletvesztés.

A hőguta esetleges komplikációi Halál (a súlyos hőguta esetén).

A hőguta kiváltó okai A test hőmérsékletszabályozó-rendszerének károsodása, ami a napon, vagy nagy melegben hosszú ideig való tartózkodás eredménye; nem megfelelő mennyiségű folyadék, illetve só bevitele a szervezetbe, esetleg túlságosan nagy fizikai megerőltetés.

Mit tehet Ön hőguta esetén (A segítő):

Itassunk sok folyadékot (alkoholt ne) a beteggel! Hagyjuk nyugodtan feküdni a beteget hűvös, árnyékos helyen! Ha nincs eszméleténél, helyezzük stabil oldalfekvésbe! A testre tegyünk benedvesített törölközőket amíg a mentőkre várunk, vagy úton vagyunk a kórház felé! Ha súlyos hőgutára gyanakodnánk, azonnal hívjunk mentőt, vagy szállítsuk a beteget a legközelebbi ügyeletre! Azonnali ellátás szükséges, hogy megelőzzük a kómába esést vagy a halált. Mit tehet az orvos hőguta esetén Gyors hűtéssel kezeli a súlyos hőgutát, melynek módozatai a jeges vízbe merítés, vagy egy speciális szerkezet, mely folyamatosan vizet spriccel ki, míg a test hőmérséklete 38 C fok alá süllyed, majd nedves törölközővel és ventilátorral hűti tovább a testet. Ha a beteg nincs eszméleténél, intravénás folyadékot ad, hogy helyreállítsa a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát.

Mit tehet az orvos hőguta esetén Gyors hűtéssel kezeli a súlyos hőgutát, melynek módozatai a jeges vízbe merítés, vagy egy speciális szerkezet, mely folyamatosan vizet spriccel ki, míg a test hőmérséklete 38 C fok alá süllyed, majd nedves törölközővel és ventilátorral hűti tovább a testet. Ha a beteg nincs eszméleténél, intravénás folyadékot ad, hogy helyreállítsa a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát. A hőguta megelőzése Ha lehetséges, kerüljük a megerőltető fizikai munkát a nap legmelegebb óráiban. Igyunk munkavégzés vagy testmozgás előtt, alatt és után! Viseljünk könnyű ruhát (ujjatlan vagy rövid ujjú pólót, és ha nem zavar, kalapot vagy sapkát is)!

A hőguta megelőzése Ha lehetséges, kerüljük a megerőltető fizikai munkát a nap legmelegebb óráiban. Igyunk munkavégzés vagy testmozgás előtt, alatt és után! Viseljünk könnyű ruhát (ujjatlan vagy rövid ujjú pólót, és ha nem zavar, kalapot vagy sapkát is)!

Forrás: EgészségKalauz