A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Zúzódások

#baleset #elsősegély #zúzódás
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A zúzódások a bőrben lezajló belső vérzések eredményeképpen jönnek létre, és nem járnak bőrfolytonossági hiánnyal. A zúzódásos sérülések nem komolyak, és kezelés nélkül önmaguktól is begyógyulnak, bár a fejen létrejövő zúzódások mögött súlyos fejsérülések is meghúzódhatnak (koponyatörés az agyban keletkező vérzéssel). Amennyiben a zúzódások minden különösebb külső behatás nélkül önmaguktól jönnek létre, ez komoly vérzési rendellenességet jelenthet.

Hirdetés

A zúzódások tünetei

Kék/bíbor/barna bőrelszíneződés, amely zölddé/sárgává változik egy hét alatt.Dudor, kiterjedt duzzanat.Fájdalom, érzékenység.

A zúzódások kiváltó okai

Tompa tárgytól, felülettől származó ütések.

Mit tehet Ön zúzódások esetén

Semmit. Várjon, amíg a zúzódás magától be nem gyógyul!Használjon valami hideget (kis törölközőbe csavart jégkockát), hogy a belső vérzés gyorsabban elállítható legyen!Menjen a legközelebbi kórház elsősegélynyújtó részlegébe, ha a zúzódás a fejen van, és a sérült hány, álmos, vagy eszméletét veszti!

Mit tehet az orvos zúzódások esetén

Koponyaröntgent készíthet, kizárhatja az agy bevérzésével járó fejsérülés gyanúját.Kivizsgálja a vérzési rendellenességek lehetőségét, ha szükséges.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.