Ezeket látta már?

Tejelválasztás elégtelensége

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A tejelválasztás hiánya lehet elsődleges és másodlagos. Elsődleges az agalactia akkor, ha a szülést követően sohasem indult meg a tej elválasztása. Másodlagos agalactiáról akkor beszélünk, ha a normálisa meginduló tejelválasztás idő előtt megszűni. Az elsődleges forma az összes agalactia esetek 1%-át teszi, a rendellenesség tehát többnyire másodlagos.

A tejelválasztás elégtelensége tünetei

Elsődleges agalactia esetén az emlők tejbelövellése nem kezdődik meg rendes időben (a szülést követő 3-4. napon) és nem kellően intenzív. Az elválasztott tej mennyisége sem mennyiségében, sem minőségében nem elégséges a baba táplálásához. Másodlagos tejelválasztási elégtelenség esetén az emlők tejbelövellése és kezdeti tejelválasztása tökéletes, majd a tej mennyisége és minősége fokozatosan kezd el romlani, pár hét alatt a baba táplálásához mind mennyiségileg, mind minőségileg elégtelen lesz.

A tejelválasztás elégtelensége esetleges komplikációi

Az anya részéről:Gyermekágyi emlőgyulladás, emlőtályog.A baba részéről:A testi és értelmi fejlődés lelassulása (szomatomentális retardáció).Fertőzésekkel szemben fokozott érzékenység.Vashiány, vérszegénység.

A tejelválasztás elégtelensége kiváltó okai

Az elsődleges tejhiány többnyire az agy alapján elhelyezkedő hipotalamusz-agyalapi mirigy tengely sérülése következtében lép fel. A sérülés oka lehet pl. agyalapi törés, agyhártya-gyulladás, ill. a szülés alatt elszenvedett jelentős vérveszteség (Sheehan-szindróma). Az esetek döntő többségét kitevő másodlagos tejhiány legfontosabb oka a helytelen szoptatási gyakorlat, elégtelen folyadék- és kalóriafelvétel. Sok esetben a baba a szopást megnehezítő veleszületett rendellenesség (pl. koraszülés, ajak-, ill. szájpadhasadék, emésztőrendszeri fejlődési zavarok, stb.) miatt képtelen az emlők kiürítésére.

Mit tehet Ön tejelválasztás elégtelensége esetén

A helyes szoptatási gyakorlat felől kérje ki orvosa, védőnője tanácsát. Célszerű ismeretterjesztő könyvekből is tájékozódni. Fontos a megfelelő folyadék- és kalóriafelvétel, a megfelelő ásványi só és vitamin ellátás. Enélkül a tej tartalmatlan lesz, a baba nem szívesen fogadja el, az emlőket nem üríti ki kellőképpen. Mindez tovább csökkenti a tej elválasztását.

Mit tehet az orvos tejelválasztás elégtelensége esetén

Elsődleges tejhiány esetén részletes endokrinológiai kivizsgálás javasolt. A háttérben meghúzódó betegség ismeretében gyógyszeres kezelést kezdeményezhet. Mindez a tejelválasztást már nem befolyásolja, fontos lehet viszont az anya egészségkárosodásának elkerülésének érdekében. Amennyiben a másodlagos tejhiány oka a baba veleszületett rendellenessége, annak mielőbbi felismerése és megoldása az orvos feladata. Az esetleges műtéti megoldásig a babát célszerű anyatejjel táplálni, akár gyomorszonda segítségével is.

Forrás: EgészségKalauz