Ezeket látta már?

BEAU-FÉLE VONALAK L60.4 ICD11: EE10.1Y BNO L6040

Beau-féle vonalak kialakulásának oka, tünetei és kezelése

Beau-féle vonalak, tünetei, kezelése, oka, köröm, körömágy, fertőzés, körömágy gyulladás

A Beau-féle vonalak a körmön, a körömággyal párhuzamosan kialakuló bemélyedések, melyeket a köröm növekedésében bekövetkező ideiglenes zavar okoz. Az, hogy kell-e a vonalakkal foglalkozni, elsősorban attól függ, hány vonal látható a körmön.

A Beau-féle vonalak oka és kialakulása

A körmök elváltozásait, elszíneződéseit a legtöbben a körmöt érő sérülésekkel vagy fertőzésekkel, pl. a körömgombával hozzák összefüggésbe, pedig a köröm formájának, méretének, színének vagy felületének eltérései a köröm növekedését befolyásoló, sőt az egész testet érintő, szisztémás problémákra is utalhatnak. A Beau-féle vonalak is ilyen figyelmeztető jelnek tekinthetők: a körömággyal párhuzamos bemélyedések a köröm növekedésében bekövetkező változásokra utalnak.

A köröm növekedése az ún. körömmátrixban indul meg, ez a rész a körömágy alatt, a körmök tövénél található. Ha az itt lévő mátrixsejtek osztódási folyamataiban valamilyen zavar következik be, akkor az idővel a körmön magán is jól látható lesz. A köröm lassabban nő. Az a körömrész, mely ebben az időszakban „születik” meg, vékonyabb és gyengébb a többi körömrésszel összehasonlítva, ez jelenik meg bemélyedés formájában.

A körmön megjelenő vízszintes vonalak, más néven Beau-vonalak, a komoly fizikai stresszel vannak kapcsolatban. Ezek gyakran előfordulnak olyan embereknél is, akik kemoterápiás kezelést kaptak. De előfordulhat más betegségek, sérülések után, illetve a súlyos alultápláltság esetében is. A körmön megjelenő vízszintes vonalak, más néven Beau-vonalak, a komoly fizikai stresszel vannak kapcsolatban. Ezek gyakran előfordulnak olyan embereknél is, akik kemoterápiás kezelést kaptak. De előfordulhat más betegségek, sérülések után, illetve a súlyos alultápláltság esetében is. Forrás: Shutterstork.com

Mivel a köröm meglehetősen lassan növekszik (a kézen havonta átlagosan 3 mm-t, a lábon pedig 1-1-1,5 mm-t), a Beau-féle vonalak csak az osztódási zavar kiváltó ok után több héttel jelennek meg. A Beau-féle vonalak körömágytól való távolsága segíthet felderíteni ezt a kiváltó okot. A Beau-féle vonal szélessége pedig arra utalhat, mennyi ideig tartott a mátrix működésének zavara. A vonalak mélysége a sérülés vagy növekedési zavar súlyosságától függ.

Mi minden okozhat Beau-féle vonalakat?

A Beau-féle körömelváltozásoknak számtalan oka lehet, a teljesen banálistól a rendkívül súlyos, akár életveszélyes állapotokig és betegségekig. Okozhatja a vonalakat:

 • a körömágy sérülése
 • a körömágy gyulladása, fertőzése
 • a körömágy bőrének krónikus betegsége (pl. ekcéma)
 • a menstruációs ciklus során bekövetkező változások
 • tápanyaghiány (pl. cinkhiány), alultápláltság
 • veseelégtelenség, vesebetegség
 • a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működésének zavara
 • Kawasaki-betegség
 • szív- és érrendszeri panasz
 • cukorbetegség
 • magas lázzal járó betegség
 • fertőző betegség (kanyaró, mumpsz, tüdőgyulladás, szifilisz)
 • gyógyszerek mellékhatása
 • kemoterápia
 • kéztőalagút-szindróma
 • Raynaud-szindróma
 • környezeti hatásoknak (pl. extrém hidegnek) való kitettség
 • nagymértékű pszichés igénybevétel, stressz

Epidemiológia

A Beau-féle vonalak, mivel nagyon sokféle okra vezethető vissza a megjelenésük, rendkívül gyakoriak. A szisztémás problémákra utaló körömelváltozások közül ez tekinthető a leggyakoribbnak, ugyanakkor legkevésbé specifikusnak.

Bármely életkorban előfordulhat, és mindkét nemet egyaránt érintheti.

A körmön megfigyelhető mintegy 30 különböző jelet azonosítottak már, amelyek összefüggésbe hozhatók egészségügyi problémákkal. A körmön megfigyelhető mintegy 30 különböző jelet azonosítottak már, amelyek összefüggésbe hozhatók egészségügyi problémákkal. Forrás: Shutterstork.com

A Beau-féle vonalak rizikófaktorai

Mivel nagyon sok kiváltó ok állhat az elváltozás hátterében, nehéz meghatározni specifikus rizikótényezőket. A körömágy sérülhet például egy háztartási baleset során, komoly lázzal járó, fertőző betegség pedig a kisgyermekektől az idősekig bárkit érinthet. Mindenképpen nagyobb a Beau-féle vonalak kockázata:

 • a krónikus betegséggel küzdőknél (cukorbetegeknél, szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknél, vesebetegeknél)
 • a hormonális rendszert érintő betegségekkel küzdőknél
 • krónikus bőrbetegségek esetén
 • daganatos betegeknél
 • egyoldalú vagy nagyon szigorú étrendet követőknél
 • azoknál, akik körme, körömágya egyébként is nagyobb igénybevételnek van kitéve (pl. mert a munkájuk miatt sokat kell kezet mosniuk)

A Beau-féle vonalak tünetei és jelei

A Beau-féle vonalak a kéz, illetve láb ujjainak körmein látható, a körömággyal párhuzamos bemélyedések. A vonalak jellemzői sokfélék lehetnek, ezek segíthetnek megállapítani a kiváltó okokat:

 • ha csak egy-egy vonal látható, vagy nem minden köröm érintett, akkor általában lokális problémáról, pl. a körömágyat érő sérülés, fertőzés az ok
 • ha a körmökön több, egymással párhuzamos vonal is megtalálható, az gyakran ismétlődő traumára utalhat
 • ha minden köröm egyformán érintett (a kézen, illetve a lábon egyaránt), akkor valószínűleg szisztémás probléma okozta a vonalak megjelenését
 • a vonalak mélysége a kiváltó ok súlyosságától függ
 • a bemélyedések körömágytól való távolságából következtetni lehet a kiváltó ok időpontjára
 • a bemélyedések szélessége a kiváltó ok időtartamára utalhat, pl. a keskenyebb Beau-féle vonal sérülések, a szélesebb hosszabb ideig tartó betegségek esetén jellemzőbb

Mélyedések, elváltozások a körmön: mikor kezdjünk aggódni? Olvasson tovább!

Mivel a köröm és haj növekedése között sok hasonlóságot találhatunk, a Beau-féle vonalak kialakulása mellett az érintettek egy része hajhullást, a haj elgyengülését, elvékonyodását is megtapasztalhatja.

A Beau-féle vonalak diagnosztizálása

Magukat a vonalakat a tünetek alapján viszonylag könnyen lehet diagnosztizálni, és a legtöbbször a kiváltó okot is egyszerű meghatározni, hiszen általában néhány héttel korábbi, jól ismert, komolyabb egészségügyi problémához kötődnek. Ugyanakkor ha valakinél több köröm is érintett, és a körmökön nem csak egy vonal látható, de kiváltó okot nem tudnak beazonosítani, érdemes lehet egy alapos kivizsgáláson részt venni. Ehhez gyakran teljes laborvizsgálatra, belgyógyászati, kardiológiai, endokrinológiai vizsgálatra is szükség van.

Az eredeti köröm színe, állapota, formája, és bizonyos etéren tapasztalt eltérések felismerése akár az életünket is megmentheti. Az eredeti köröm színe, állapota, formája, és bizonyos etéren tapasztalt eltérések felismerése akár az életünket is megmentheti. Forrás: Shutterstork.com

Orvosnál a Beau-féle vonalakkal

Segítheti a Beau-féle vonalak kiváltó okának felderítését, a megfelelő terápia meghatározását, ha az orvossal való konzultáció előtt előre felkészülünk, és összegyűjtünk néhány információt:

 • Nagyjából milyen gyorsan nő a körmünk? Mekkora időközönként kell vágni, rövidíteni?
 • Volt-e az elmúlt 3-6 hónapban súlyos, esetleg magas lázzal járó betegségünk?
 • Fel tudjuk-e idézni, hogy volt-e a körmöt vagy körömágyat érintő sérülésünk az elmúlt 3-6 hónapban?
 • Van-e valamilyen ismert bőrgyógyászati problémánk?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált krónikus betegségünk?
 • Milyen egyéb tüneteink vannak a körömproblémák mellett? Vannak-e például a hormonrendszert érintő betegségekre utaló jelek (hajhullás, hízás, fokozott izzadás stb.)?
 • Kezdtünk-e új étrendet követni az elmúlt 3-6 hónapban?
 • Kezdtünk-e új gyógyszert szedni az elmúlt 3-6 hónapban?

A Beau-féle vonalak lefolyása és kimenetele

A Beau-féle vonalak általában néhány héten belül maguktól eltűnnek, hiszen ahogy növekszik a köröm, a vonal is egyre „feljebb” tolódik a körömágytól.

A bemélyedések bármikor újra megjelenhetnek, különösen abban az esetben, ha az azokat okozó alapproblémát nem derítik ki és nem kezelik megfelelően.

Vészhelyzet Beau-féle vonalak esetén

A körmökön megjelenő bemélyedések önmagukban nem számítanak betegségnek, csak tünetnek. Életveszélyes, azonnali orvosi beavatkozást igénylő problémákat nem okoznak. Természetesen, a Beau-féle vonalak kialakulásának a hátterében állhatnak olyan betegségek, melyek súlyos állapotokat, szövődményeket is előidézhetnek. Ezeknek azonban általában számos más (gyakran sokkal „látványosabb”, fájdalmasabb vagy zavaróbb) tünete is van a Beau-féle vonalak mellett.

Az Beau-vonalak olyan apró mélyedések, melyek a köröm növekedési zavarát jelzik. Jelezhet krónikus betegséget, de a tartósan fennálló kalciumhiány is kiválthatja. Az Beau-vonalak olyan apró mélyedések, melyek a köröm növekedési zavarát jelzik. Jelezhet krónikus betegséget, de a tartósan fennálló kalciumhiány is kiválthatja. Forrás: Shutterstork.com

A Beau-féle vonalak lehetséges szövődményei

A körmökön megjelenő bemélyedések nem számítanak betegségnek, csak tünetnek, önmagukban nem járnak együtt komplikációkkal, maximum esztétikai szempontból lehetnek zavaróak. Ugyanakkor, a Beau-féle vonalak megjelenésének a hátterében állhatnak olyan betegségek, melyeknél súlyos, akár életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak. Ezeknek a betegségeknek azonban általában számos más (gyakran sokkal „látványosabb”, fájdalmasabb vagy zavaróbb) tünete is van a Beau-féle vonalak mellett.

A Beau-féle vonalak kezelése

A Beau-féle vonalak semmilyen kezelése nem igényelnek. Visszatérő, ismétlődő vonalak megléte esetén az alapprobléma felderítése és kezelése a köröm elváltozásait is megszünteti – igaz, javulásra nem azonnal lehet számítani, hanem csak a köröm lenövése után.

A Beau-féle vonalak megelőzése

A körmön kialakuló elváltozásokat közvetlenül megelőzni nem lehet. A prevenció az azt kiváltó alapproblémák megelőzését célozza, pl. egészséges táplálkozással, a fertőző betegségek elleni küzdelemmel (rendszeres kézmosás, távolságtartás stb.), a krónikus betegségek felderítésével és kezelésével.

Mit tehetünk otthon Beau-féle vonalak esetén?

Sajnos, a Beau-féle bemélyedések ellen az idő a legjobb, leghatékonyabb gyógymód. Egyszerűen ki kell várni, hogy a köröm lenőjön és a vonalak eltűnjenek. A köröm növekedésének gyorsítására nincsenek tudományosan is igazolt, mindenkinél egyforma mértékben beváló módszerek, de néhány egyszerű, olcsó dolgot kipróbálhatunk:

 • Táplálkozzunk egészségesen és kiegyensúlyozottan, ügyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre! Különösen fontosak a körmök egészségéhez a B-vitaminok, főként a biotin.
 • Ápoljuk rendszeresen a körmeinket és a körömágyakat: tartsuk őket tisztán, használjunk kézkrémet, körömágyápoló olajat, és hetente rövidítsük a körmöket (ehhez a legjobb módszer a reszelés).
 • Hagyjunk el olyan rossz szokásokat, mint a körömrágás, a körömágy bőrének tépkedése vagy az, hogy a körmöket túlságosan rövidre vágjuk.
 • Törekedjünk arra, hogy a körmök minél kevesebb időt töltsenek vízben ázva. Ez ugyanis elgyengítheti, törékenyebbé teheti őket. Kézmosás után alaposan töröljük meg a kezet és a körmöket, mosogatáshoz, takarításhoz pedig használjunk gumikesztyűt!
 • Legyünk körültekintők a körömlakkok, lakklemosók megválasztásánál. Részesítsük előnyben a körmöket kímélő (pl. acetont nem tartalmazó) termékeket.
A kézmosás az egyik legegyszerűbb, de egyben legfontosabb dolog, amit az egészségünk védelmében tehetünk. A kézmosás az egyik legegyszerűbb, de egyben legfontosabb dolog, amit az egészségünk védelmében tehetünk. Forrás: Shutterstork.com

GYAKORI KÉRDÉSEK A BEAU-FÉLE VONALAKKAL KAPCSOLATBAN

Mikor tűnnek el a bemélyedések a körömről?

A köröm növekedésének ütemétől függ, ezt pedig számos tényező befolyásolja, az életkortól az általános egészségi állapotunkon keresztül az évszakig és a higiéniás szokásainkig. A kéz körmei gyorsabban nőnek, mint a lábkörmök. A Beau-féle vonalak eltűnéséhez átlagosan 6-12 hónap szükséges.

Melyik körömlakk vagy körömerősítő a legjobb a Beau-féle bemélyedések ellen?

Nincs olyan körömlakk, mely közvetlenül hatással lenne a körmök növekedésére vagy állapotára. Ráadásul a Beau-féle vonalak a köröm növekedése során, a körömmátrixban bekövetkező hatások miatt alakulnak ki, már gyakran hónapokkal azelőtt, hogy valóban észrevennénk ezeket a körmön. A körömlakkok, körömerősítők nem képesek befolyásolni a Beau-féle vonalak gyógyulási ütemét. Hatásuk csupán esztétikai jellegű lehet: a körömlakk kitöltheti a mélyedéseket, és egységesebb, egészségesebb megjelenést adhat a körmöknek. A problémát azonban nem szünteti meg.

A Covid-köröm egyre gyakoribb tünetként jelentkezik azoknál, akik átestek a koronavíruson. A jelenség oka, hogy a fertőzés hatással van a körömnövekedésre is, ami a gyógyulás után helyreáll, ennek pedig nyoma marad. A Covid-köröm egyre gyakoribb tünetként jelentkezik azoknál, akik átestek a koronavíruson. A jelenség oka, hogy a fertőzés hatással van a körömnövekedésre is, ami a gyógyulás után helyreáll, ennek pedig nyoma marad. Forrás: Shutterstork.com

Mindenképpen problémát jeleznek a körmön lévő vonalak, redők és bemélyedések, vagy nem kell miattuk aggódni?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Ez ugyanis attól függ, milyenek a körmön lévő vonalak. A függőleges, a körömágyra merőleges vékony vonalak, melyek miatt érdesnek érződik a köröm felülete, a természetes öregedéssel összefüggő változások, nem utalnak problémára. A vízszintes, a körömággyal párhuzamos vonalak, vagyis a Beau-féle bemélyedések a köröm növekedésében bekövetkező zavarokra, betegségekre vagy sérülésekre utalnak. Elsősorban akkor kell ezekkel foglalkozni, ha minden körmön észrevehetők, vagy több bemélyedés is fut a körmökön egymás alatt.

Fertőző-e a körmökön lévő bemélyedés?

A Beau-féle vonalak nem fertőzőek. A bemélyedések hónapokkal korábbi egészségi problémákra, sérülésekre utalnak, vagyis, még ha fertőző betegség (pl. mumpsz, tüdőgyulladás, kanyaró) okozta azokat, szinte biztos, hogy már meggyógyult az érintett.

Lehet manikűröztetni, ha Beau-féle vonalak vannak a körmön?

Az esetek többségében nincs akadálya annak, hogy egy hozzáértő, ügyes manikűrös ápolja azokat a körmöket, melyeken Beau-féle vonalak figyelhetők meg. Gyakran éppen a kezelés során veszik észre az elváltozást! Ismétlődő vagy minden körmön észrevehető bemélyedések megléte esetén különösen körültekintőnek kell lenni a körömágy ápolásánál, mert annak sérülése fokozhatja a fertőzések és gyulladások rizikóját. Ha már sikerült kideríteni, hogy pontosan mi okozta az elváltozásokat, a körömlakkozás is megengedett, sőt így akár észrevehetetlenné is tehetőek a Beau-féle vonalak.

Így jelzi a körme utólag is, ha koronavírus fertőzött volt - olvasson tovább!

Mi a „kovid köröm”? Lehet a COVID-19 tünete a körmön kialakuló bemélyedés?

A „covid köröm” tulajdonképpen a Beau-féle vonalak másik, az elmúlt évben elterjedő megnevezése, sokan ugyanis a koronavírus-fertőzésből való gyógyulás után veszik észre ezt azt elváltozást. Bár lehet összefüggés a Beau-féle vonalak és a Covid-19 között, a bemélyedés nem az aktív fertőzés tünete, hanem annak a jele, hogy korábban már áteshetett valaki a betegségen. A Beau-féle bemélyedések hónapokkal korábbi állapotra utalnak, például egy olyan súlyos, fertőző betegségre, mely komoly hatással volt a köröm növekedésére. A szakemberek szerint a Covid-19 fertőzés (más betegségekhez hasonlóan) is okozhat Beau-féle vonalakat, de egyáltalán nem ez tekinthető az egyetlen oknak, és az sem biztos, hogy valakinél kialakulnak a bemélyedések.

Források:

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Dermatological Signs of Internal Disease (Elsevier, 2016.), szerk.: Joseph L. Jorizzo, John J. Zone, Warren Piette, Misha A. Rosenbach, Callen Jeffrey, Ruth Ann Vleugels, Robert Powell

Nail Disorders (CRC Press, 2019.) szerk.: Archana Singal, Shekhar Neema, Piyush Kumar

Healthline https://www.healthline.com/health/beau-lines-nails

Dermatology Advisor https://www.dermatologyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/dermatology/beaus-lines/

MedicineNet https://www.medicinenet.com/beaus_lines/symptoms.htm

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához