Ezeket látta már?

Éjszakai szülések - több a szövődmény?

2010.06.16. Módosítva: 2015.11.04.

Az éjszakai szüléseknél gyakoribbak a komplikációk. Több újszülött hal meg vagy kerül intenzív részlegre az éjszakai, mint a nappali szülések után - állapították meg holland kutatók.

A rotterdami Erasmus Egyetem szakemberei 700 ezer, a hollandiai kórházakban 2000 és 2006 között lezajlott szülés adatait elemezve jutottak erre a következtetésre, amelyet a BJOG című nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban ismertetnek részletesen (http://www3.interscience.wiley.com).

A kisebb közösségi kórházakban délután hat óra és éjfél között, illetve éjfél és reggel nyolc óra között 32-47 százalékkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy az újszülött meghalt, mint a napközbeni időszakban, reggel nyolc óra és délután hat óra között. A nagyobb, központi kórházakban - ahová a magasabb kockázatú eseteket eleve jelentősebb arányban utalják - nem volt ilyen jelentős különbség a nappal és az éjszaka között.

A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a fejlett országokban a napszaktól függetlenül igen ritkák a komoly szülési komplikációk. A helyi kórházakban lezajlott 656 ezer egyszeres szülésben a babák

  1. 0,5-0,9 ezreléke halt meg a szülés alatt vagy közvetlenül utána. A klinikákon született gyerekek között nagyobb volt a halálozási arány, ám ott sem érte el az 1 százalékot.
  2. Eric Steegers kutatásvezető szerint lehetséges, hogy az éjszakai szülések megemelkedett kockázatának hátterében az húzódik meg, hogy ilyenkor kisebb létszámmal vannak jelen a kórházakban a tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek. Az összefüggések pontosabb meghatározásához azonban az intézmények szervezeti működésének további vizsgálatára is szükség lenne.
Forrás: MTI