Ezeket látta már?

Zöldséget és gyümölcsöt minden gyereknek!

Azok az általános iskolások, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek 13-szor gyakrabban szenvednek székrekedéstől, mint zöldség -és gyümölcskedvelő társaik. Ha kevesebb, mint napi 400 milliliter folyadékot ittak, szintén emelkedett a szorulás valószínűsége, derült ki a Journal of Clinical Nursing decemberi számából.

383, (8 és 10 év közötti) iskolás gyerek étkezési és székelési szokásait vizsgálák Hongkongban. A gyerekek 51 százaléka volt fiú. Azokat a gyerekeket, akik gyógyszert szedtek illetve orvosi kezelés alatt álltak kizárták a vizsgálatokból. A 383 gyermek 70 százaléka 10 éves, 22 százalékuk 9 éves, 8 százalékuk 8 éves volt. A vizsgálatokat Dr Moon Fai Chan, a National University of Singapore docense és Yuk Ling Chan (Hong Kong Polytechnic University) irányították.

Zöldséget és gyümölcsöt minden gyereknek!

"A funkcionális székrekedés (olyan székrekedés, melyért az étkezési szokások, a környezeti tényezők illetve pszichoszociális tényezők tehetők felelőssé) egyre gyakoribb probléma az iskoláskorúak között" - mondta el Dr. Moon Fai Chan, az Alice Lee Centre munkatársa. A gyerekkori székrekedések 95 százaléka ilyen típusú. Az elváltozásnak komoly következményei lehetnek, lelki zavarokat éppúgy okozhat, mint szégyenérzetet, iskolai gondokat, önértékelési és szociális problémákat.

A vizsgált gyerekek 7 százaléka szenvedett székrekedéstől, nekik jelentősen eltértek táplálkozási szokásaik. A lányok között gyakoribb a székrekedés ( 8,2 százalék, szemben a 6,6 százalékkal). A kilencévesek között volt a leggyakoribb a gond ( 13.3 százalék), míg a nyolcévesek között (10 százalék) ennél valamivel kevesebben panaszkodtak. A tízévesek között 5,2 százalékban fordult elő szorulás.

Azok a gyerekek, akik nem szerették a zöldséget vagy a gyümölcsöt 13-szoros gyakorisággal panaszkodtak a tünetekre. A hongkongi gyerekek között az olaszokhoz hasonlón gyakoribb volt a szorulás, mint az amerikai illetve angol gyerekek között. Tíz gyerekből kilenc nem "nagyvécézett" az iskolában, az arányok nem különböztek a szorulásos illetve egészségesek között. A gyerekek leginkább otthon szerettek székelni, de gyakran panaszkodtak a nem megfelelően tiszta mellékhelyiségekre vagy a vécépapír hiányára is.

A kutatók szerint célszerű lenne a gyerekeket egészségügyi oktatásban részesíteni, hogy a betegség megelőzhetővé válhasson. A szülőket szintén el kell látni információkkal, hogy ismerjék a kellő mennyiségű folyadék-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét. Fontos, hogy iskolai vécéhasználatra biztassák gyermekeiket. Rendszeresen kellene vizet is inniuk, akár órák alatt, ehhez még több csapot kellene felszerelni az iskolákban. A mellékhelységeknek sokkal tisztábbnak, intimebbnek és jobban felszereltnek kellene lenniük, hogy a gyerekek használják azokat. Remélhetőleg a felmérés hozzásegít a funkcionális székrekedés megelőzéséhez, megelőzve a pszichés és lelki zavarokat, melyek a mindennapi életminőséget is rontják.

Forrás: MTI