Ágyi poloskák Budapesten: egyszerre kell kiirtani őket

#ágyi poloska #budapest #irtás #rovar
2018.08.06. Módosítva: 2018.08.06.

Honnan lehet tudni, hogy ágyi poloskákkal alszunk? Ki lehet-e irtani? Most megmondjuk: ugyanis sok kellemetlenséget tudnak okozni ezek a kéretlen vérszívó paraziták!

Manapság Budapesten egyre többen szenvednek az ágyi poloskától. Honnan tudhatjuk, hogy ez vert tanyát a lakásban?

Az ágyi poloskák jelei a lakásban

Jelenlétéről több dolog árulkodik: az elhullott ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, vérpöttyök a huzaton, ágyi poloska ürülék (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon, varrások mentén és egyéb búvóhelyeken) ágyi poloska peték, és a jellegzetes bűz, amit a bűzmirigye miatt érezhetünk.

Az ágyi poloska hossza 4-7 milliméter. Színe az áttetsző világosbarnától a sötét vörösesbarnáig terjed. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Szájszervének hegyes végét vérszívásra szondaként használja. HIába tud rengeteg kellemetlenséget okozni,az ágyi poloskák nem tartoznak azon veszélyes rovarok közé, melyeknek kötelező lenne az irtásuk.

Ágyi poloskák Budapesten

Irina is küzd a rovarok ellen 5. kerületi lakásában: "Januárban nálam aludt az unokám, és látta, hogy valami mozog az ágyban. Az interneten megnéztük, mi lehet, és nyilvánvalóvá vált, hogy ágyi poloskákkal van dolgom." nyilatkozta lapunknak. "Amikor elmondtam a szomszédaimnak kiderült, hogy ők is hasonló problémával szenvednek vagy szenvedtek pár évvel ezelőtt: szabad forgalmú irtószerekkel és petróleummal próbálták kiűzni ezt a fajta poloskát." De a petróleum nem megoldás a poloskák kiirtására. "Felhívtam egy Kártevőirtó céget, akik azonnal kijöttek. Az irtás után közölték velem, hogy a petróleumtól ezek a vérszívók nem pusztulnak el, csupán átmenekülnek a kezeletlen lakótérbe vagy akár szomszédba, és ott fognak elszaporodni, illetve rövid időn belül vissza is térhetnek."

Hogyan lehet kiirtani ezeket a poloskákat?

Az irtást mindenképpen szakemberre kell bízni. A kezelést a lakásban elhanyagoljuk akkor a poloska elszaporodik, ezáltal akár teljes háztömböket is megfertőzhet. Azonban ha az irtás ellenére időszakosan visszaköszön, vagy egy fertőzött régióról van szó, mindenképp a lakóközösség összefogásával megvalósuló, szervezett irtásra van szükség, máskülönben megkeseríti az emberi élet mindennapjait. Bár nem előírás, de bevett szokás, hogy a lakóközösség a közös költségből finanszírozza a kártevőirtás folyamatát, illetve a közös képviselő egyik feladata közé tartozik, hogy a problémáról az összes lakót értesítse. Ugyanis, ha több lakó szerez tudomást a poloskákról, és egyszerre végzik el az írtást, akkor nem csak kedvezményesebb az ára, de ténylegesen megszünteti a problémát.

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy az irtás teljes költségét kifizessék, ami körülbelül 15-25 ezer forintot tesz ki alkalmanként. Irinánál sajnos nem oldódott meg a helyzet a fertőzött régió miatt "Rengetegszer jártak nálam az irtók (több cég is), hiába mentem át a szomszédomhoz, kértem, hogy Ő is irtasson, mert rengeteg poloska van nála, de nem hajlandó beismerni a problémát. Az ötödik alkalom után irtók többször már nem jönnek hozzám, mert való igaz: nincs értelme. A poloskák folyton visszatérnek, mivel a gócpontot nem szüntethették meg a szakemberek."

Az ágyi poloskák jellegzetes ürülékfoltjai a ruhákon, Irina lakásában. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Milyen negatív hatással van a szervezetre az ágyi poloska?

Az ágyi poloska nem tud életveszélyes kárt okozni, de az életminőség jelentősen romlik. Az ágyi poloska vérszívása 5-10 percig is eltarthat, Szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozásokat és bőrgyulladást okoz, ami akár hetekig elhúzódó kellemetlen és pszichés érzet okozója is lehet. "Nem tudok aludni, szinte érzem, ahogy esténként az arcomon mászkálnak. A melltartóm is tele van az ürülékükkel, a ruháim, minden. Viszkető csípések vannak rajtam. 2-3 órát alszom éjjelente, több ismerősöm már nem enged be a lakásába." folytatta a kétségbe esett nő a történetet. "60 fokon kell mindent mosni, nem számít, hogy valamit csak amúgy 30 fokon szabadna. Mindent zsákolni kell és befújni. Borzalmas, így nem lehet élni."

Miért bukkannak fel az ágyi poloskák?

Az ágyi poloska kétféle módon kerülhet be a lakásba. Jön a saját lábán – főként a panellakások különféle résein át -, illetve mi saját magunk is haza vihetjük, ha egy olyan tömegközlekedésen, lakásban vagy egyéb helyen járunk, ahol ágyi poloskák vannak. "Évről-évre több bejelentés érkezik hozzánk és sajnos nemcsak a szociálisan rászorulóknál, higiéniát mellőzőknél, de egyre többször jómódú személyek otthonaiból, akár többcsillagos szállodáknál is előfordul." – árulta el az soskartevostop.hu - top szakértője. "Az érintettek sok esetben azért szenvednek évekig a vérszívóktól egy társasházban, mert az irtással gyakran egymáshoz is átkergetik az ágyi poloskákat, és bár tudják, hogy szervezett irtásra lenne szükség, senki nem mer kezdeményezni, mert vagy szégyellik, vagy nem érdekli őket" – tette hozzá a szakértő.

A poloskák irtása során a lakás minden fertőzött részét kezelik irtószerekkel. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Milyen technikával történik az irtás?

A legelső lépés, hogy a közös képviselő értesítse a lakókat arról, hogy több lakásban is ágyi poloskák találhatóak – mindezt egy lépcsőházba kitűzhető felhívással is lehet jelezni. Így a poloskaírtók meg tudják kezdeni az egész lakástömb kezelését.

Az soskartevostop.hu szakértő szerint, az irtás technológiája többféle lehet: permetezés, porozás és kiegészülhet hidegködképzéssel; légtérkezeléssel. Az egész irtási folyamatot gyakran meg kell ismételni körülbelül két héten belül, mivel az engedélyezett poloskairtószerek a petéket nem pusztítják el (a poloskapeték 10-14 nap alatt kelnek ki). Sikeres irtásuk a több komponensű hatóanyagok egyidejű alkalmazása. A professzionális irtószerek azonnali, taglózó és kiűző hatással rendelkeznek, és belső hormonális rendszerük megzavarására is hat.

Ilyen bogarak élhetnek a párnájában - kattintson tovább!

A lakótömb fertőzött és szervezett irtást rendel, úgy azt 1-2 napon belül elvégzi a cég a lakásokban és a közös területeken egyaránt. Ez az egyetlen hatékony mód arra, hogy véglegesen megszüntessék a problémát.

Forrás: EgészségKalauz