Ezeket látta már?

Dehidratáció: amikor szomjas, már késő! Erre figyeljen a melegben!

Dehidratáció tünetei szomjúság hőség

Ha szomjúságot érez, a szervezete már dehidratált, vagyis vészüzemmódba kapcsolhat. Mikor és mennyit kell inni azért, hogy egészségesek maradjunk a forró nyári napokon is?

Ahogy nyáron egyre melegszik az idő, úgy van egyre nagyobb szükségünk a fokozott folyadékbevitelre, ráadásul hőségriadó idején ez még inkább fokozódik. Mennyi folyadékot kell fogyasztanunk kánikulában?

Miért kell megelőznünk a szomjúságérzetet?

Sokan nem tudják, hogy a szomjúságérzet megjelenésekor szervezetünk már nagy valószínűséggel dehidratált. "Ha csak olyankor iszunk, amikor szomjasak vagyunk, akkor nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot" - nyilatkozta Dr. Sylvia Morris, az Emory Orvosi Egyetem segédprofesszora.

A dehidratáció láz, kimerültség és szédülés formájában jelentkezik leggyakrabban. Súlyosabb esetben elektrolit zavarok és izomgörcsök is kialakulhatnak és dehidratációs esetén nő a gutaütés esélye is.

A régi elképzelés szerint napi nyolc pohár víz elegendő, és ez a legtöbb esetben igaz is, azonban sokan vannak, akiknek ennél többre van szükségük.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

"A kemény fizikai munkát végzők, a terhes és szoptatós kismamák több folyadékot igényelnek, mint a többi ember. Folyadék alatt pedig vizet vagy teát értünk, a cukros üdítők ugyanis pluszkalóriát tartalmaznak, és nem csillapítják megfelelően a szomjat. Bár a gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak vizet, ezek sem számítanak bele a napi vízfogyasztásba."

Tényleg napi 8 pohár vizet kell inni? Kattintson tovább!

A rendszeres folyadékpótlással csökken az étvágy is, így a fogyókúrázók is jól teszik, ha figyelnek napi vízfogyasztásukra.

Látta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Stressz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához