Ezeket látta már?

Hogyan használható biztonsággal a hidrogén-peroxid a háztartásban?

fertőtlenítés bőrkeményedés takarítás tisztaság hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxidról a legtöbb nőnek a hajszőkítés jut eszébe, pedig ez az egyszerű anyag számtalan módon felhasználható.

Ha betartjuk a biztonsági előírásokat, tisztító- és fertőtlenítőszerként is hasznos társunk lehet a háztartásban.

A hidrogén-peroxid egy szervetlen kémiai vegyület – gyenge sav és egyben erős oxidálószer. A háztartásban a Hyperol tabletta vízben történő feloldásával juthatunk hozzá, és a víz mennyiségétől függően bármilyen erősségűre beállíthatjuk. A takarításhoz használatos hidrogén-peroxid-oldat 3%-os.

Mire használhatjuk a háztartásban?

Az egyik legbiztonságosabb fertőtlenítőszerként tartják számon a hidrogén-peroxidot, amely eltünteti a makacs szennyeződéseket, foltokat, a fürdőszobai penészt, a lerakódásokat.

A leggyakoribb felhasználási módjait

Fogkefék fertőtlenítése

Bár a fogkeféket háromhavonta vagy egy-egy megfázás után cserélni kellene, nem biztos, hogy mindig eszünkbe jut újat venni. Addig is áztassuk a fogkefét hidrogén-peroxidba, hogy az oldat elpusztítsa a baktériumokat, majd alaposan öblítsük ki vízzel. Ugyanígy használható protézis fertőtlenítésére is.

Körömfehérítés természetesen

Három-négy evőkanál hidrogén-peroxidot keverjünk össze fél csésze vízzel. Áztassuk a körmeinket két-három percig, majd óvatosan súroljuk le puha körömkefével, öblítsük le bő vízzel, s végül kenjük be a kezünket hidratáló krémmel.

Puhább, tisztább a lábak

A hidrogén-peroxid és a víz egy az egyben arányú keveréke segít megszabadulni a bőrkeményedésektől és a lábgombától. Áztassuk a lábunkat néhány percig az oldatban, majd öblítsük le vízzel, gondosan töröljük szárazra, és kenjük be hidratáló krémmel.

Folteltávolítás és fehérítés

A hidrogén-peroxid csodákra képes a foltos fehér szövetekkel. Öntsünk egy keveset közvetlenül a foltra, hagyjuk hatni, majd dörzsöljük meg, és hideg vízzel alaposan öblítsük ki. Általános fehérítőszerként is használható a fehér ruhák mosásához: fehérítő helyett adjunk fél csészényit a mosási ciklushoz. Színes ruhákhoz ne használjuk!

A fürdőszoba fertőtlenítése

A 3%-os hidrogén-peroxid oldat nagyszerű a fürdőszoba fertőtlenítésére: tökéletesen tisztává varázsolhatjuk vele a mosdót, a fürdőkádat, a vécékagylót, és kifehéríthetjük a csempék penészes fugáit.

A zuhanyfüggöny megtisztítása

A zuhanyfüggönyön rengeteg baktérium képes megtapadni. Áztassuk hidrogén-peroxidos vízbe, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól.

Szivacsok fertőtlenítése

Áztassuk be a konyhai és fürdőszobai szivacsokat hidrogén-peroxid és víz egyenlő arányú keverékébe, majd öblítsük ki. Ha ezután sem tűnnek szagtalannak és tisztának, ideje kidobni őket.

A hűtőszekrény és a mosogatógép megtisztítása

Permetezzük be vele az üres mosogatógépet vagy a kitakarított hűtőszekrényt. Hagyjuk hatni egy ideig, majd a felületeket töröljük tisztára. Az antibakteriális hatás fokozására mosogatásnál is tehetünk egy-két cseppet a mosogatógépbe.

Poratkák szeműzése a matracból

Permetezzünk hidrogén-peroxidot a csupasz matracra, majd hagyjuk megszáradni, mielőtt felhúznánk a tiszta ágyneműt.

Használja körültekintően!

  • Mivel erős folttisztító, baktérium- és csíraölő szerről van szó, tartsuk gyermekektől elzárva, és bánjunk vele felelősségteljesen!
  • Ne vegyítsük ecettel! Az ecet és a hidrogén-peroxid keveréke ecetsavat alkot, ami erősen maró hatású mind a bőrnek, mind légutaknak.
  • Tároljuk sötétben! A hidrogén peroxid fény hatására bomlik, így napos helyen veszít a hatékonyságából.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Melyik fájdalomcsillapító, mire jó? Ezt tartsa be, hogy hasson!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

otthon

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához