Ezeket látta már?

Ezeket az ételeket jobb, ha nem a hűtőben tárolja!

Életmódorvoslás
2023. november 30. 08:04
élelmiszer, tárolás, zöldség, gyümölcs, tápanyag, hűtőszekrény

Vannak élelmiszerek, amiknek a hideg csak rosszat tesz, jobb szobahőmérsékleten hagynia őket.

A hűtés drámaian gátolja a káros baktériumok szaporodását sokféle elkészített és főtt ételen. Általában tanácsos is az élelmiszereket 1 °C és 3 °C közötti hőmérsékleten hűteni. Ugynakkor míg a hűtés sokféle ételnél csökkentheti a romlást, nem ajánlott minden ehető ételhez a konyhában. A hidegebb hőmérséklet megváltoztathatja számos alapanyag állagát. ízét, sőt néha még a tápértékét is. Az alábbiakban 35 olyan élelmiszert veszünk sorra, amit jobb nem hűtőszekrényben tartani.

1. Bazsalikom

A bazsalikom hajlamos más szagokat felvenni a hűtőszekrényből. A hűtés nemcsak tönkreteheti a bazsalikom ízesítő erejét, de a levelei is elkezdhetnek fonnyadni. Az Epicurious.com főzőszakértői webhely azt javasolja, hogy a bazsalikomot úgy kezelje, mint a vágott virágokat. A bazsalikom frissen tartásához elegendő egy pohár vízben a pulton tartani.

2. Paradicsom

A paradicsom nagy részét elveszíti gazdag, intenzív ízéből, ha hűtőszekrényben tárolja. A hideg hőmérséklet megváltoztatja a paradicsom textúráját, valamint lebont bizonyos belső hártyákat. Végül lisztesek, pépesek és íztelenek lehetnek. A paradicsom egyenletesen érik, és megőrzi finom ízét, ha szobahőmérsékleten a pulton tárolja.

3. Kenyér

A hideg hőmérséklet általában szárító hatást gyakorol az ételekre. A kenyér tipikusan olyan élelmiszer, amely kiszárad és elhasználódik, ha hűtjük, sőt, akár rágós lehet, ha nagyon sokáig hideg környezetben tárolják.

4. Padlizsán

A padlizsán tipikusan hőmérsékletérzékeny zöldség, ami huzamosabb ideig hűtőszekrényben tárolva károsodást szenved. Már 10°C alatti hőmérséklet is károsíthatja a padlizsán állagát és ízét. A padlizsánt helyesebb szobahőmérsékleten, más gyümölcsöktől és zöldségektől távol kell tárolni.

Az internetről rendel élelmiszert? Erre mindenképp figyeljen! >>

5. Avokádó

Az avokádónak szinte mindig be kell érnie a vásárlás után. A hűtőszekrényben való tárolás lelassítja a folyamatot. Az avokádó finom marad és természetesen érik, ha száraz helyen tartják a pulton.

6. Hagyma

A hagyma gyakran megpuhul, sőt megpenészedik, ha hűtőszekrényben tároljuk. Akkor tart a legtovább, ha kint tartjuk a pulton, vagy egy hűvös, szárzaz kamrába tesszük. A hagymának szüksége van némi levegőkeringésre, így ne pakoljuk át vásárlást követően dobozva vagy zacskóba - a legegyszerűbb, ha abban a hálóban hagyjuk, amiben feltehetően megvettük az üzletben.

7. Fokhagyma

A fokhagyma szintén olyan zöldség, amelyet semmiképpen sem szabad hűteni. A fokhagyma gumiszerűvé válhat és megpenészedhet a hűtőszekrényben - az is előfordulhat, hogy csírázni kezd benne. Ahogy a hagymát, ezt is előnyös a levegőzésre alkalmas hálóban tartani. Több mint egy hónapig jók maradnak például szabadon hagyva a pulton egy fonott kosárban is.

Élelmiszerek: erre is figyelnek a magyar vásárlók >>

8. Méz

A hűtőszekrényben tároltkikr méz kistályosodhat, rendkívül sűrű lesz, és nehéz kiönteni, kikanalazni, használni. A méz olyan élelmiszer, amely természetes módon megőrzi magát, és szobahőmérsékleten korlátlan ideig jó marad.

9. Mogyoróvaj

A hozzá illő zselével vagy lekvárokkal ellentétben a mogyoróvajat szobahőmérsékleten kell tartani. Valószínűleg kiszárad és kemény lesz, ha a hűtőszekrényben tárolja. Krémes, kenhető mogyoróvajhoz azt javasoljuk, hogy sötét, száraz helyen tartsa. A kivétel a teljesen természetes mogyoróvaj, amely szétválhat, ha nem hűtjük.

10. Ketchup

Bár a legtöbb ketchupos üveg cimkéje azt tanácsolja, hogy felnyitás után hűtsük le, a ketchup általában elegendő tartósítószert tartalmaz, hogy ne romoljon meg hűtés nélkül sem. Sok étteremben tartják és tárolják a ketchupos üvegeket egyszerűen az asztalon hagyva.

11. Olívaolaj

Az olívaolajat sötét, hűvös helyen és jól lezárt tartályban kell tárolni. Hidegebb hőmérséklet hatására az olívaolaj a vajhoz hasonló szerkezetűvé keményedik. A Journal of Food Science által közölt tanulmány szerint azonban az olívaolaj elveszítheti antioxidáns hatását, ha 6 hónapig vagy tovább áll a polcon.

12. Narancs

A citrusféléknek magas a savassága, és a túl hideg hőmérséklet károsíthatja őket. A narancs héja is fakóvá és foltossá válhat, ha hűtőszekrényben tárolja. Mivel a narancsnak ilyen vastag, kemény héja van, a melegebb környezetet is jólel viseli.

13. Papaya

A Papaya Australia azt javasolja, hogy a papayát banánnal együtt tárolja papírzacskóban, hogy szükség esetén felgyorsítsa az érési folyamatot. Ezt is megteheti, de ha önmagában tárolná, elég ha a pultra kiteszi egy gyümölcstálra, és időnként megforgatja.

14. Burgonya

A burgonya azt szereti a legjobban, ha száraz, hűvös helyen tároljuk. Mosatlannak kell maradniuk, amíg fel nem használjuk. A hűtőszekrény hőmérséklete miatt a keményítő tartalma bomlásnak indul, amitől a burgonya kavicsos, sőt édes ízű lesz. Ha a burgonyát lehűtötték, a héja idő előtt megsötétülhet a főzési folyamat során.

15. Savanyúság

A legtöbben a savanyúságot hűtőszekrényben tartják - valójában nem kell. A legtöbb savanyúság elkészítési módja, beleértve a magas sótartalmat is, szükségtelenné teszi a hűtött hőmérsékleten való tárolást (a pácolást gyakran használják élelmiszer-tartósítási módszerként).

16. Ecet

Az ecetben az a nagyszerű, hogy öntartósító, eltarthatósága gyakorlatilag meghatározatlan, mondhatni végtelen hosszú. A fehér ecet legalábbis igen igen hosszú tárolás után is változatlan marad. A fokhagymát, hagymát, medvehagymát vagy fűszernövényeket tartalmazó vinaigrette-eket azonban már valóban hűteni kell.

17. Fánk

Hűtőben tárolva a fánk állottá válhat, elázhat. Szobahőmérsékleten lefedve maradnak a legtovább frssek. Eltarthatósága azonban így sem hosszú: a fánkot a vásárlás után néhány napon belül el kell fogyasztani.

18. Mustár

A ketchuphoz hasonlóan a mustárban is vannak savak, amelyek természetes tartósítószerként működnek. A mustár körülbelül egy hónapig jó marad a szekrényben. Az ízlés kérdése, hogy le kell-e hűteni egy üveg mustárt. íVan aki épp a hideg vagy szobahőmérsékletű mustárt szereti a szendvicseibe tenni - ez ízlés dolga.

19. Érlelt sajt

Az érlelt sajtok és más sajtfajták között az a különbség, hogy pácolják. Ez a folyamat általában körülbelül 6 hónapot vesz igénybe. Ha ezeket a sajtokat hűtőszekrénybe tesszük, nagyon megkeményednek.

20. Lezárt tonhal

A még felbontatlan tonhalkonzervet a legbiztonságosabban felbontatlan állapotban a konyhaszekrényben tárolhatjuk. Sokan vallják, hogy a tonhal jobb íze közvetlenül a konzervdobozból, főképp ha szobahőmérsékleten tárolták előtte.

21. Melasz

A B&G Foods szerint a melaszt nem kell hűteni, és mégis akár több évig is fogyasztható. Az összetevők és a magas cukortartalom kombinációja a jó melasz titka, ami a szobahőmérsékleten tarolást is jó ideig lehetővé teszi.

22. Banán

A banánt meleg éghajlaton termesztik, és szobahőmérsékleten tárolva jobban megőrzi tápanyagait. Hűtőbe téve ugyan lelassulnak a gyümölcsök természetes érési folyamatai, de a banán esetében ezt úgy sem lehet megakadályozni: akkor is beindul a sejtkárosodás, ha a banánt hidegebb hőmérsékleten tartja.

23. Csokoládé

Sokan a hűtőbe teszik a kedvenc csokoládéjukat, hogy ne olvadjanak meg vagy ne váljanak túlságosan puhává. A legnagyobb probléma az, hogy az íze megváltozhat a hideg hatására. Az úgynevezett „cukorvirágzás” akkor következik be, amikor a csokoládét kivesszük a hűtőszekrényből, és melegebb levegőnek teszik ki. Ez pedig szemcsés bevonatot okozhat, és tönkreteheti a csokoládé textúráját.

Almaecet: így használja fájdalom ellen és fogyáshoz >>

24. Uborka

Az uborka héja megsérülhet, ha túl sok hideg éri. A University of Minnesota azt javasolja, hogy az uborkát a konyhában, hűvös helyen tárolják, de ne a hűtőszekrényben. Ideális esetben az uborkát körülbelül 12 ℃-on kell tárolni, szobahőmérsékletnél hűvösebben, de határozottan melegebben, mint a hűtőszekrényben. Ha így tesz, körülbelül egy hétig jók maradnak.

25. Gabona

A legtöbb gabonafajta elveszíti az állagát, ha hűtjük. Bár a gabona látszólag nem sérült, biztosra veheto, hogy nem lesz többé ropogós. A legtöbb gabonapelyhes doboz ráadásul szükségtelenül sok helyet foglal el a hűtőszekrényben.

26. Sütőtök

A hideg környezet könnyen károsíthatja a sütőtököt. Száraz, hűvös környezetben kell őket tárolni, de nem hűtött hőmérsékleten.

27. Görögdinnye

Amíg a gyümölcsöt fel nem vágja, bizony a legjobb, ha a hűtőszekrényen kívül tárolja. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) tanulmányai kimutatták, hogy a dinnye tápértékét a hidegebb hőmérséklet negatívan befolyásolhatja. Csak a felszeletelt dinnyét szabad hűteni. A szeletelteket azonban biztonságosan le kell takarni.

28. Alma

A legtöbb gyümölcsre igaz, hogy jobb, ha nem tárolja a hűtőszekrényben. Íze és állaga jobban megmarad, ha a hűtési hőmérsékletnél melegebben tárolják. Az alma 1-2 hétig rendszerint szobahőmérsékleten tárolva is eláll - egyes fajták tovább is.

29. Fűszerek

A legtöbb őrölt fűszer évekig biztonságosan tárolható hűtés nélkül. A fűszerek hidegen tárolása nem csak nem előnyös, hanem az ízét is rosszul befolyásolhatja. Ha egy fűszert egy évig vagy tovább szobahőmérsékleten tárolt, az illatozása alapján leellenőtizheti, hogy jó-e még? Ha elvesztette az aromáját, valószínűleg nincs baja, de már nem is hatékony.

30. Körte

Sokan szívesebben fogyasztják a gyümölcsöket hidegen. A hidegebb hőmérséklet azonban tönkreteszi a gyümölcsökök, például a körte ropogós textúráját. A körte puhává és pépessé,kásássá válhat, ha nagyon sokáig a hideg hűtőszekrényben hagyja.

Gyors fogyás: itt vannak a legjobb emésztésserkentő ételpárosítások >>

31. Csípős paprika

Városi legenda, hogy a paprika a hűtőbe téve jobban megőrzi vagy még fokozza is ízét. A hideg épp hogy csökkentheti a paprika ropogós textúráját. Ajánlatos a paprikát papírzacskóban, vagy kosárban tartani, és száraz helyen tartani.

32. Szójaszósz

A szójaszósz erjesztett, nem igényel hűtést. Bár a legtöbb leírás arra hívja fel a figyelmet, hogy felnyitás után hűtőszekrényben kell tárolni, a gyártás során rendszerint épp elegendő sót adnak hozzá ahhoz, hogy hónapokig tárolva eláljon a kamrában is. Kivételt képezhetnek az alacsony nátriumtartalmú márkák.

33. Liszt

A lisztet általában nem károsítja a hidegebb hőmérséklet, ezért egyáltalán nem igényli, hogy hűtőszekrénybe tegyük, mindaddig finom lesz, amíg légmentesen záródó edényben tárolják.

Ezeket olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöldségek, gyümölcsök: ennyivel csökkent a vitamintartalmuk a kutatók szerint

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# élelmiszer # tárolás # zöldség # gyümölcs # tápanyag # hűtőszekrény # egészséges életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés