Ezeket látta már?

Ezek miatt történik a legtöbb otthoni baleset karácsonykor!

karácsonyi baleset veszélyek

Az ünnepi időszakban mindenki felfokozott lelkiállapotba kerül és figyelmetlenebbé válik. Íme, néhány dolog, amikre érdemes figyelnie, ha szeretné békében, egészségben tölteni az ünnepeket!

Veszélyfaktorok karácsonykor

Minden évben 4000-5000 esethez riasztják a mentőket karácsony napjaiban, gyakoriak a háztartási sérülések, a rosszullétek, de a tűzesetek is. Karácsonykor, szilveszterkor olyan tevékenységekben is részt veszünk, amit máskor nem végzünk: a fadíszítéstől a tűzijátékig sok minden hordozhat magában veszélyt.

Esések

Akár az otthonunkat vagy a karácsonyfát díszítjük, akár a havat takarítjuk el az útról, akár ajándékokat cipelve lépünk rosszul a lépcsőn, az esések a leggyakoribb téli sérülések közé tartoznak. Ne feledjük azt sem, nem kell túl magasról esni ahhoz, hogy súlyos sérülést szenvedjünk!

Karácsonyi égők, díszkivilágítás

A karácsonyi égősorok nemcsak akkor lehetnek veszélyesek, amikor feltesszük, levesszük őket. A pici égőket könnyen a szájukba vehetik vagy lenyelhetik a kisgyerekek, a drótokba belegabalyodhatnak, ami fulladást okozhat. A nem megfelelő, rossz vagy túl régi égők pedig áramütést, sőt tüzet is okozhatnak!

Karácsonyfadíszek

Az üvegből készült díszek gyönyörűek, de sajnos igen törékenyek is. A törött díszek pedig könnyen elvághatják a kezünket vagy a lábunkat. A kisgyerekek számára különösen vonzóak a csillogó díszek, egy rossz mozdulattal akár az egész fát magukra ránthatják. Néhány gyerek pedig a szájába is veszi a díszeket, ami szintén okozhat fulladást vagy vágott sérüléseket.

Veszélyes növények

A karácsony szimbolikus növényei, a fenyő a magyal, a fagyöngy veszélyeket is hordozhatnak magukban, előbbi allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, az utóbbiak bogyója pedig mérgező. Különösen a gyerekeket kell óvni attól, hogy az élénk színű bogyókat megkóstolják. A dekoratív mikulásvirág veszélyessége azonban tévhit, ez a növény nem mérgező, bár leveleinek, virágának elfogyasztása enyhe gyomorbántalmakat okozhat.

Gyertyák

Az ünnepi hangulathoz sok családban hozzátartozik a gyertyagyújtás. A gyertya azonban komoly veszélyeket hordoz, különösen ha felügyelet nélkül hagyjuk, vagy ha a kiszáradt fenyőfán gyújtjuk meg. A gyertyákat tegyük távolabb a függönyöktől, textíliáktól, melyek könnyen lángra kaphatnak. Soha ne feküdjünk le égő gyertya mellett, és arra is figyeljünk, hogy a gyertya ne legyen gyerekek számára elérhető közelségben.

Kandallók

Egyre több otthonban van kandalló, adja magát, hogy elégethetjük ebben a csomagolópapírokat vagy a száraz fenyőágakat. Ügyeljünk azonban arra, hogy a csomagolópapír hirtelen lángra kaphat, a láng pedig kicsaphat a kandallóból! Csak akkor gyújtsunk be a kandallóba, ha megbizonyosodtunk annak biztonságosságáról. Kisgyerekeket, háziállatokat ne engedjünk a tűz közelébe, erre a célra érdemes szikrafogót, hővédőt a kandalló elé helyezni.

Ételek és italok

Az ünnep bizony a lakomázásról is szól. Akár a hagyományos menüt részesítjük előnyben, akár szeretünk új, egzotikus ízeket kipróbálni, a mértéktelen evés és ivás veszélyes is lehet. A túlevés fokozza a gyomorégés rizikóját, de alvászavarokat, székrekedést is okozhat. Az ünnepek alatt az ételmérgezések kockázata is megnő, ezért mindenképpen tartsuk be az ételkészítésre, ételtárolásra vonatkozó szabályokat. Az alkoholfogyasztás veszélyeire talán nem kell külön felhívni a figyelmet, ám arra ügyeljünk, hogy a színes és édes koktélok, likőrök ne kerülhessenek a gyerekek kezébe. Nekik még a kis mennyiség is veszélyes lehet.

Karácsonyi balesetek

Nemcsak hazánkban tekinthető kockázatosabb időszaknak a karácsony, hanem a világ szinte minden táján. Az egyik amerikai figyelőszolgálat rendszeresen elemzi, milyen balesetek gyakoribbak december utolsó heteiben. A legtöbben a karácsonyfa és az otthonuk díszítése közben sérülnek meg, de az ajándékok bontogatása során is történhetnek kisebb balesetek. Vannak azonban furcsább esetek is.

  • Egy 28 éves férfi súlyos szaruhártya-sérülést szenvedett, amikor megszúrta magát a karácsonyi műfenyőjével.
  • Egy négyéves kisgyerek mindenáron meg akarta szerezni a kandallópárkányra rögzített zoknit, és magára rántotta a díszeket.
  • Egy hatéveshez olyan erővel vágta a karácsonyfadíszt a testvére, hogy agyrázkódást szenvedett.
  • Egy 45 éves hölgy megrántotta a vállát, amikor megpróbálta kivenni a többkilós sült pulykát a sütőből.
  • Egy férfi az ajándékba kapott késsel próbálta kibontani az ajándékát, ám szerencsétlenségére lábon szúrta magát.
  • Egy 64 éves nő a lábán sérült meg, miután díszítés közben ráejtett egy 120 cm magas fából készült Mikulást.
  • Egy 47 éves nő erős karfájdalmakra panaszkodva került a sürgősségi osztályra, miután órákon keresztül rázta a karácsonyi csengettyűt.
  • 2007 és 2016 között 277 gyerek sérült meg a Télapóval való találkozáskor, például leestek az öléből vagy elestek, amikor félelmükben elrohantak előle.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szaftos, omlós csirkemell sárgarépás kölessel - így készítsen egészséges ünnepi menüt

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

recept

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához