Ezeket látta már?

Fizetett tartalom

Női szervek, avagy: ezért fontos, hogy tisztában legyünk az intim terület működésével (x)

Minden nő szeretné magát egészségesnek és nőiesnek érezni - ezért fontos az intim egészség!

Minden nőnek ismernie kellene az intim terület működését, hogy tudják, mikor kell egy hüvelyfolyás esetén elmenni a nőgyógyászhoz, és mikor van szó természetes jelenségről. Az edukáció fontosságára hívjuk most fel a figyelmet.

Valamennyi egészséges nőnél tapasztalható hüvelyfolyás, ami akkor is jelentkezik – például menstruáció előtt az úgynevezett "fehér folyás" –, amikor nem merül fel intim betegség gyanúja. Éppen ezért sok nő hajlamos elbagatellizálni a hüvelyfolyást akkor is, amikor megváltozik annak színe, szaga vagy állaga, vagy esetleg más tünetekkel párosul. Ennek következtében sokan már csak a súlyosabb tüneteknél kérnek szakértői segítséget, amikor már jóval hosszabb és körülményesebb a gyógyulási folyamat.

Mire kell figyelnie egy nőnek intimtájékon? Kiknek kell tisztában lenniük a női intim terület működésével és miért? Milyen hétköznapi hibákat követnek el a nők? Most ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Így üzen a hüvelyfolyás

Az egészséges női intimfolyás színe átlátszó vagy tejfehér, mennyisége az ovuláció idején bővebb, állaga pedig a menstruációs ciklus szerint változik. Hatással lehet rá a menopauza, a terhesség, és természetesen a szexuális aktus, izgalom is, amikor kevesebb, illetve több hüvelyváladék képződhet.

Ha viszont a hüvelyfolyás állaga (például hüvelygombánál a túrós állag), szaga (például bakteriális vaginózisnál a rothadt hal szag), színe (a trichonomasis sárgás-zöldes színű hüvelyváladékkal jár) megváltozik, vagy kísérő tünetek párosulnak hozzá (mint például viszketés, bőrelváltozás, alhasi fájdalom, szexuális együttlét vagy vizelés közben jelentkező fájdalom), akkor nem szabad félvállról vennünk ezeket a jeleket, sürgősen forduljunk orvoshoz! A megváltozott hüvelyfolyás oka a legtöbb esetben ugyanis egy intim fertőzés – a hüvelygombán, a bakteriális vaginózison és a trichonomasison túl kiválthatja például chlamydia és herpes is, de az sem kizárt, hogy az óvszerre vagyunk allergiásak.

Gyakori hibák a hétköznapokban

Az egészséges hüvelyflórát jótékony bacilusok és tünetet nem okozó gombák egyensúlya alkotja, és amint ez elbillen valamelyik irányba, akkor észlelhetik magukon a nők a tüneteket. A hüvelyi egyensúly felborulását belső, vagyis hormonális változások épp úgy okozhatják, mint kívülről érkező hatások, így, ha ezeket ismerik a nők, akkor könnyen megelőzhetik a fertőzéseket. Ehhez viszont több tudatosságra van szükség a hétköznapokban: a helyes mosdóhasználatra és törlési irányra, a tudatos szexuális életre és higiéniára, a megfelelő fehérnemű kiválasztására, továbbá olyan hormonális változások esetén pedig, mint például menstruáció, menopauza, terhesség vagy tartós stressz, a megfelelő óvintézkedésekre.

A kezeletlen intim fertőzések következményei

A megváltozott hüvelyfolyás esetleges elbagatellizálása rövid távon kényelmes megoldás lehet, ám hosszútávon súlyos árat fizethetünk érte. A ki nem kezelt hüvelyfertőzés kiújulhat, gyakorta visszatérhet, sőt, akár más intim fertőzésekkel is párosulhat, és az időben elkezdett, szerencsés esetben talán egy-másfél hetes kezelési idő helyett akár egy év is eltelhet, mire teljes lesz a gyógyulás és visszaépül a hüvely normál flórája. Ezen kívül felszálló fertőzésekhez, így például kismedence-gyulladáshoz is vezethet a kezeletlen intim fertőzés. Arról nem is beszélve, hogy a bosszantóan sokszor megjelenő tünetek kényelmetlenné teszik hétköznapokat, kellemetlenségeket okozhatnak nyilvános helyeken, el kell hagyni olyan szuper programokat, mint a fürdőzés, és a szexuális életet is megkeseríthetik.

Az edukáció fontossága: kiknek kell odafigyelniük?

A fentiekből is látható, hogy a női intim fertőzések témakörében a mai napig is sok a bizonytalanság. Egy átlagos nő nem feltétlenül figyel oda a tünetekre, nem ismeri fel vagy veszi komolyan testének jelzéseit. Márpedig szinte valamennyi nő előbb-utóbb megtapasztalja az intim fertőzés viszontagságait, és ekkor, ezen az első alkalmon dől el, hogy a jövőben hogyan áll majd hozzá az intim egészségéhez.

A felnőtt nőkön kívül – akik például családalapításra készülnek vagy éppen a változókor küszöbén állnak – mindezen ismeretek leginkább a fiatal felnőtt nők életében lennének nagyon fontosak, és innen hiányoznak a leginkább. A szexuális élet megkezdése előtt vagy annak az első időszakában, vagyis legkésőbb késő tizenévesen vagy a huszas éveik elején a lányoknak már tisztában kell(ene) lenniük az intim területük felépítésével, egészségének fenntartásával, az ehhez tartozó, helyes higiéniás szokásokkal. A jövőben az is fontos célkitűzés lehet, hogy a fiatal fiúk / férfiak, valamint a lányos apukák is ismerjék a női létnek ezen részét.

Tabuk nélkül...

Ezek a gondolatok hívták életre a Bayer Hungária Kft. „Tabuk nélkül” című programját is, amelynek keretében igyekeznek eloszlatni az intim higiéniával járó gyakori tévhiteket, és kiegészíteni helyes információkkal a hiányos ismereteket. A program keretében az elmúlt két évben 28 főiskolán és egyetemen fordultak meg, előadásaikon mintegy 3 200 diákot edukáltak a témában, emellett több mint 50 felsőoktatási intézményben osztottak információs csomagot az intim egészségről és a leggyakoribb intimfertőzésekről. Jelen voltak a Fitbalance rendezvényen, és gyógyszertári szakdolgozók ezreinek tartanak máig is rendszeres szakmai képzéseket az intimfertőzések megelőzésének és célzott kezelésének fontosságáról.

L.HU.MKT.CC.21.10.2020.2416.

A cikk a Canesten forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához