Ezeket látta már?

Tudatos életmódváltás januártól: így lehet benne sikeres!

életmódváltás, január, siker, fogyás, diéta

Akár a fogyás a cél, akár betegségeket szeretne megelőzni, fontos, hogy a következő kérdésekre őszintén válaszoljon!

Januárban sokan kitűzünk magunk elé egy célt, amik között előkelő helyen szerepel az egészséges életmód és a fogyás. De mit tehetünk azért, hogy ezek ne csupán ablakon kikiáltott szavak legyenek? Válaszoljon a kérdésekre, hogy közelebb kerüljön a célja megvalósításához!

1. Leadna pár kilót? Ha igen, mennyit és miért?

Fontos a fokozatosság elve. A koplalásos gyors diéták sem nem egészségesek, sem nem hatásosak. Jó, ha tudja, hogy a táplálkozástudomány szerint nincs egyetlen, mindenki számára ideális étrend. Kérjen segítséget, tervezze meg szakemberrel a súlycsökkentést!

2. Mit és mennyit szokott enni?

Vezessen egy hétig naplót arról, hogy mit eszik. Itt fontos az őszinteség, mert a kalóriák összeszámolásához a ropi is számít, meg a kapucsínó is. Ha már látja, mennyi az annyi, keressen fel dietetikust, akivel közösen kialakíthatja a személyre szabott diétát.

3. Mivel oltja a szomját?

Azt gondolja, nem számít az a reggeli cukros tea, meg a kóla délután? Számolja csak bele a kalórianaplóba, meg fog lepődni! Mielőbb cserélje le a cukros üdítőket, gyümölcsleveket tiszta vízre vagy gyógyteára.

4. Szed-e étrend-kiegészítőket?

Beszélje meg előbb gyógyszerésszel vagy orvossal, hogy melyik vitaminból vagy ásványi anyagból mennyire volna szüksége. Érdemes a kúra előtt és után is vitaminszintet méretni, mert egyes ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok csak több hónap kitartó szedés után épülnek be.

5. Hány órát ül naponta?

A fizikai inaktivitás a negyedik vezető halálok világszerte. Bár azt, hogy a munkahelyen ülünk-e vagy állunk, nem mi szabjuk meg, de odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy ne gémberedjenek el a tagjaink, például óránként mozgassuk meg magunkat, ne üljünk keresztbe tett lábbal és használjuk lift helyett a lépcsőt.

6. Hány percet tölt hetente közepes intenzitású mozgással?

Az egészség megőrzéséhez heti háromszor legalább 50 perc, közepesen intenzív testmozgás szükséges. A gyaloglás sajnos nem az, feltéve, ha megizzasztja, gyorsabb légvételre készteti. De kezdetnek nem rossz, különösen, ha mindenhova autóval jár. A fogyáshoz azonban ennél több kell, kérje tréner tanácsát.

7. Dohányzik? Mennyit?

Ha a dohányzás káros hatása nem hatja meg, számolja ki, mennyibe kerül a dohányzás. Naponta egy doboz cigaretta kb. 30 ezer forint havonta! Ezt ugye akár személyi edzőre vagy életmód tanácsadóra is költhetné?

8. Mennyi alkoholt fogyaszt egy átlagos napon?

A sör is számít! Attól mert sokkal többet kell belőle inni a bódult állapothoz, még káros és rendszeres fogyasztása alkoholizmusnak minősül. Nincs legkisebb ajánlott adag, a napi 1 pohár vörösbor jótékony hatásáról is ellentmondásosak a kutatási eredmények. Ráadásul a kalóriamennyiséget is növelik, számolja bele ezt a fogyasztást is.

9. Mikor volt utoljára és milyen szűrésen?

Az életmódváltáshoz tisztában kell lenni azzal, hogy jelenleg „miből dolgozhatunk”, mire vagyunk képesek. Ehhez mérten kell célokat kitűzni, lehetőleg orvossal, szakértővel egyetemben. Az első lépés a standard orvosi kivizsgálás legyen: vérnyomás mérés, teljes vérkép, nőknek/férfiaknak ajánlott rákszűrések, EKG, szemészeti és fogászati vizsgálat.

10. Milyenek a baráti, családi kapcsolatai?

A magány sokszor termékeny is lehet, egyedüllétre mindenkinek szüksége van olykor. Az elzárkózás, a begubózás, a családi-, baráti kapcsolatok leépítése viszont depresszióhoz vezethet és a szellemi hanyatlás rizikóját is növeli. Ha ön is régen volt már baráti vacsorán vagy társasági eseményen, akkor itt az idő felhívni az ismerőseit és programot szervezni.

11. Hány órát alszik, és hogyan alszik?

Egy felnőttnek 7-9 óra jó minőségű alvásra van szüksége – ez azt jelenti, hogy nincsenek problémái az elalvással, nem ébred fel éjjel többször is, vagy ha felébred, könnyen visszaalszik, és nem alszik sem túl sokat, sem túl keveset. Aki horkol, vagy alvási apnoéval küzd annak szintén nincs jó minőségű alvása. Ezeket az alvászavarokat alvásdiagnosztikai központokban lehet vizsgálni és kezeltetni.

12. Az elmúlt hónapban milyen gyakran érezte, hogy túl sok a stressz?

A krónikus stressz talán az egyik legalattomosabb, és a legtöbb kárt okozó sejtpusztító faktor. Lazításra pedig sokan tudatmódosító szerekhez nyúlnak (nyugtató, alkohol, drog), vagy képtelenek rendesen pihenni. Gondolja át, hol-mikor tudna többet pihenni, kikapcsolódni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A fogyás 6 aranyszabálya: így egyen, hogy beváljon

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyókúra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához