Ezeket látta már?

Miért nyalogat minket a kutyánk?

kutya, nyalogatás, kutya szaglása, verejtékmirigy

Azt hiszi, hogy a szeretetét fejezi ki az állat a sok kutyapuszival? El se hinné, hogy mennyire téved!

A legtöbb gazdi úgy gondolja, hogy kutyája a nyalogatással mutatja ki a szeretetét. Ez bizonyos esetekben igaz lehet, azonban ennek számos más oka is van.

Miért nyalogatják a kutyák az embereket?

Kutyáink számára a nyalogatás természetes viselkedésforma. Tudományos kutatások igazolták, hogy amikor a kutya nyalogat, oxitocin és endorfinok szabadulnak fel az agyában. Az endorfinok olyan neurotranszmitterek, amelyek nyugalmat és relaxációt hoznak létre – kutyáknál épp úgy, mint az emberek esetében. A folyamat eredményeképpen dopamin is felszabadul, amely az öröm és a motiváció érzetével kapcsolatos másik neurotranszmitter.

Mit jelent tehát, ha egy kutya megnyalja az embert? Erre nincs egyetlen válasz. A kutyák számos okból nyalogatják az embereket, többek között szeretetből, kommunikációs kifejezés okán, gondoskodásból, megismerési szándékból vagy egyszerűen csak figyelemfelkeltés okán.

A kutyák kölyökként tanulják meg

Az anyakutyák már születésüket követően nyalogatják a kölykeiket, hogy megtisztítsák őket. Életük első néhány hetében a kölyköket az anya nyalogatásával ösztönzi vizeletürítésre és székletürítésre. A kutyák tehát nagyon korán megtanulják, hogy a nyelvük hasznos kommunikációs eszköz a körülöttük lévő világ megismeréséhez.

A kölykök egyébként egymást is gyakran nyalogatják, ebben az esetben azért, hogy ezzel is kifejezzék szeretetüket, illetve hogy megnyugtassák magukat vagy az alomtestvéreiket.

A nyalogatás a kutya szagérzékelését is fokozza

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is érzékelik a keserű, sós, édes és savanyú ízeket. De mivel kevés ízlelőbimbójuk van, valójában sokkal inkább a szaglásukat használják, mint az ízlelésüket. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a kutyák szívesen nyalogatják testünk olyan területeit, amelyeknek általában erős íze és szaga van: a kezünket, arcunkat, fülünket és lábunkat.

Ahhoz, hogy megértsük a kutyák miért nyalogatják előszeretettel a kezünk, az arcunk, vagy a lábunk bőrét, vessünk egy gyors pillantást az emberi izzadság anatómiájára. Kétféle verejtékmirigyünk van: az ekkrin és az apokrin.

  1. Az ekkrin mirigyek híg, szagtalan, tiszta folyadékot választanak ki, amely leginkább sóból és fehérjéből áll. Ezek a mirigyek jellemzően a talpon, tenyéren, homlokon, az arcon és a hónaljban találhatók.
  2. Az apokrin mirigyek sűrűbb folyadékot választanak ki, amely a bőrön lévő baktériumokkal reakcióba lépve a testszagot hozza létre. Ezek a hónaljban, ágyékban, de a fülkagylókban, a szemhéjakban és az orrlyukakban is megtalálhatóak.

Így megérthetjük, hogy a kutyák miért éreznek ellenállhatatlan vágyat, hogy nyalogassák azokat a testrészeinket, amelyek ennyi illatot és ízt tartalmaznak? És most nézzük az egyek testrészek nyalogatásának jelentését.

Miért nyalogatják a kutyák a kezünket?

Ahogy járunk-kelünk a világban, a kezünk szagokat és ízeket gyűjt, amelyeket a kutyánk azonnal meg akar vizsgálni, amint hazaérünk. Napunk során megérintünk más embereket vagy állatokat és nagy valószínűséggel ételhez is nyúlunk. A kezünk olyan a kutyusunk számára, mint egy útinapló, amely elmeséli napunk történetét. Négylábú barátunk minden "úti élményt" meg akar kóstolni és szagolni, amerre jártunk.

Ráadásul a tenyerünk is izzad, ez sós érzetet hagy a bőrünkön, amit a kutyák nagyon kedvelnek.

Miért nyalogatják a kutyák az arcunkat?

A kezünkkel együtt az arcunk is állandóan érintkezik a világgal, így sok érdekes szagot és ízt vesz fel. Emellett valószínűleg rendszeresen hozzáérünk az arcunkhoz, ami még több okot ad a kutyánknak arra, hogy megnyalja az arcunkat.

Az arcon ekkrin és apokrin verejtékmirigy is megtalálható. Az arcon és a homlokon lévő verejtékmirigyek sós ízt hagynak maguk után, amit sok kutya szeret. A szemhéjon és az orrlyukon azonban apokrin mirigyek találhatók, amelyek enyhe, de határozott szagot árasztanak, amelyet kutya szupererős orra könnyen felismer.

Az elfogyasztott ételeknek köszönhetően az ajkak és a száj mindenféle vonzó illatot és ízt árasztanak a kutya számára. Ez a magyarázata annak, hogy kutyusunk miért akar nyálas puszit nyomni az ajkunkra miután ettünk.

Az illatok és ízek mellett arcunk nyalogatása valószínűleg ösztönös, szociális viselkedés a kutya számára. A kutyusok egymás pofáját a kölcsönös ápolás, szeretet, valamint megnyugtatás céljából nyalogatják.

Miért nyalogatják a kutyák a fülünket?

Ennek oka, hogy szőrös barátunk megszagolja, tisztogatja a fülünket, vagy éppen a szeretetét mutatja ki ezzel.

A hallójáratokban lévő apokrin mirigyek sűrű folyadékot választanak ki, amelyek szagot árasztanak amikor keverednek a bőrön lévő természetes baktériumokkal. A fülzsírt termelő cerumin mirigyekkel kombinálva a fülünk csábító illatok és ízek tárházát kínálja a kutya számára.

A kutyák egymás fülét is nyalogatják, hogy ápolják egymást. Mivel ez nagyon sebezhető terület, bensőséges kapcsolatot feltételez a másik kutyával.

Miért nyalogatják a kutyák a lábfejünket?

A talpunkon lévő ekkrin mirigyek rengeteg izzadságot termelnek. A lábfejünk és a lábujjaink sós ízt nyújtanak a kutyusunknak. Szórakoztató játék is lehet a kutyánkkal, különösen ha csiklandós érzést vált ki amikor a kutyánk megnyalja a lábunkat. Ha mosolygunk vagy nevetünk, pozitív megerősítést adunk a kutyáknak, így gyorsan megtanulják, hogy a lábnyalogatásért figyelmet kapnak tőlünk.

Miért nyalogatják a kutyák a lábunkat?

Gyakran előfordul amikor a zuhany alól kijövünk, hogy a kutyánk le akarja nyalni a vízcseppeket a bőrünkről. Ez nem azt jelenti, hogy szomjas, hanem hogy az összes illat és íz érdekli, amit a zuhany alól magunkkal hozunk. A sampon, a testápoló és a borotvakrémek mind érdekes illatot és ízt hagynak a bőrödön. A borotva okozta apró sérülések is felkelthetik a kutyák figyelmét, készséggel nyalogatják, hogy tisztán tartsák a sebeket. Ha a lábnyalogatásnak semmi köze a zuhanyzáshoz, akkor lehet illatos krém vagy só a bőrünkön például testmozgás után.

Mikor jelent problémát a nyalogatás?

Elképzelhető, hogy napközben, amikor egyedül hagyjuk, unatkozik négylábú barátunk. Vásárolhatunk úgynevezett nyalószőnyeget, ami tulajdonképpen egy barázdált szilikon szőnyeg vagy tál, és az ebnek a redők közül kell kinyalnia, kiennie az ételt. A nyalószőnyeg használata endorfint szabadít fel a kutyák agyában, ez segít megnyugtatni és boldoggá tenni őket stresszes helyzetekben. Az etetés ideje is hosszabbítható ezzel a módszerrel.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a nyalogatás viselkedési és/vagy orvosi problémát jelez. A nyalogatás, előfordulhat egy eseményre válaszul, de ha tartósan és kényszeresen fennáll, a szorongás jele is lehet.

Orvosi szempontból ha a kutya túl sokat nyalogatja magát, allergiára, fertőzésre vagy fájdalomra utalhat. Ha tárgyakat nyalogatnak, például a kanapét, szőnyeget vagy a padlót, akkor kutyusunknak emésztőrendszeri problémái lehetnek.

Ha túlzottnak és kórosnak érezzük ezt a viselkedést, forduljunk állatorvoshoz, aki kideríti mi állhat a háttérben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A Xilit mérgezés 6 tünete kutyáknál

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutya

Forrás: petmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához