Ezeket látta már?

Mogyoró, kesudió és pisztácia: kifejezetten jót tesznek az agynak időskorban

Mogyoró, pisztácia, kesudió időskor agy

Idős korban jól tesszük, ha csonthéjasokat nassolunk!

Dobson Szabolcs írt korábban egy érdekes tanulmányról, ami a csonthéjasok memóriára gyakorolt hatását vizsgálta:

"Huszonnyolc egészséges személyt (életkor (átlagéletkor 65 ± 3 év; átlag testtömeg index 27,9 kg/m2) vontak be egy randomizált, egyszeresen vak, keresztezett vizsgálatba, 16 hetes vegyes csonthéjas fogyasztásos időszakkal (napi 60 g dió, pisztácia, kesudió és mogyoró keverék) és kontroll időszakkal, amelyeket 8 hét úgynevezett kimosási időtartam választott el egymástól. A résztvevők követték a holland étrendi irányelveket. Az egyes szakaszok végén mérték az agyi véráramlásra, az érfalra, az artéria merevségre és a retina mikroérrendszerére gyakorolt hatásokat. A szellemi teljesítményt a Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery segítségével mérték.

Naponta 60 gramm csonthéjas-keverék elfogyasztása időseknél javította a szóemlékezetet és az agyi véráramlást. Az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség. A testtömeg stabil maradt a vizsgálat során."

A mogyoróval azonban érdemes vigyázni, mert egyeseknél allergiás reakciók léphetnek fel. Legtöbb embernél a földimogyoró-allergia gyermekkorban alakul ki, és az egész élet során fennáll, bár az esetek kb. 20%-ában felnőttkorra megszűnik a földimogyoró- allergia. Azoknál a gyermekeknél, akiknél földimogyoró fogyasztásakor anafilaxiás reakció (hirtelen kialakuló, súlyos allergiás reakció) is előfordult, nagyobb valószínűséggel marad meg az allergia felnőttkorra is.

A földimogyoró- allergia tünetei

A földimogyoró-allergia leggyakoribb tünete a csalánkiütés, mely jelentkezhet a száj környékére korlátozódva, vagy az egész testen szétszórva is. Egyéb gyakori tünetek többek között:

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vegán és vegetáriánus étkezés: csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#étkezés

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához