Ezeket látta már?

Egyszerű tippek a hatékony edzéshez

2016.04.20. Módosítva: 2016.11.08.
images-14_0

Mi a teendő, amikor a jól bevált edzésprogram már nem működik? Az edzés során elért platószakasz a szervezetünk jelzése lehet arra, hogy eljött az idő a változtatásra, vagy hogy rosszul dolgozunk a fejlődésért.

Marshall Roy, a New York-i Equinox konditeremlánc egyik személyi edzője elmondta, hogy a plató az a szakasz, amikor nem fejlődünk. Ez persze nem egyenlő a halálos ítélettel, és nem is feltétlenül rossz. Egyszerűen egyfajta visszajelzés a testünktől arra vonatkozóan, hogy amit teszünk, már nem válik be.

Egyszerű tippek a hatékony edzéshez

Az emberi test Roy szerint olyan erőssé és szívóssá képes válni, amilyenné edzik. Ha tehát pontosan ugyanazokat a gyakorlatokat végeztetjük vele, egy idő után nem fejlődik tovább.

Például ha egy nő fogyni szeretne, eljár Pilates edzésre néhány hónapig, és megtapasztalja a kívánt eredményt. Ezután azonban leáll a fejlődés. Ilyen elérkezett az ideje, hogy elkezdje az erőedzést, vagy az úszást.

Roy úgy véli, a stagnáló szakaszok elkerülésének legjobb módja az, ha hosszútávú, célorientált tervet dolgozunk ki. A többség túl könnyen hagyja abba a kialakított edzésprogramokat azért, hogy nekiálljanak a legújabb divatnak, vagy valamelyik hírességet utánozzák. Az edző azt javasolja, hogy kövessünk egy programot legalább nyolc, de lehetőleg tizenhat hétig, hogy a testünk alkalmazkodhasson hozzá.

Ráadásul a természethez hasonlóan az edzésben is minden ciklikusan zajlik. A fejlődésnek is megvan az ideje, ahogyan a regenerálódásnak és a fenntartásnak is. "Ha például az ügyfelem könyvelő, nem fogok kemény edzést tervezni az adóbevallások idejére. A nyár pedig a tanárok számára a legjobb időszak a nagyobb fejlődésre" – mondja Roy.

Shirley Archer fitnesz szakértő szerint akármilyen edzést végzünk, a stagnáló szakaszok elkerülhetetlen részét képezik a programnak. Testünk alkalmazkodik a vele szemben támasztott követelményekhez, ez pedig irányítja az edzést.

Testünk alkalmazkodik ahhoz, amit végzünk, és idővel egyre hatékonyabbá válik, egyre kevesebb energiára lesz szüksége ugyanannak a tevékenységnek az elvégzéséhez.

Archer azt javasolja, hogy tegyük változatossá az edzést. A szakértő azt vallja, hogy ha az elménk unatkozik, a testünk is unatkozni fog, ezért törekedjünk a változatosságra.

Forrás: Medipress