Jóga: így varázsol feszes testet, és óvja a mentális egészségünket

#jóga #mozgás #sport #immunrendszer
2020.01.17.

A jóga nemcsak a testet, hanem a szellemet is karban tartja. Rugalmassá és hajlékonnyá tesz, amit most már kutatásokkal is alátámasztottak.

Az ősi indiai hagyományokon alapuló mozgásforma, a jóga egyre népszerűbb a világon, ráadásul annak pozitív hatásairól is sok beszámolót hallhatunk, sőt tudományos kutatások is találtak erre bizonyítékokat.

Kutatások a jógáról

A University of Edinburgh kutatói összesen 22 klinikai vizsgálat adatait elemezték és vetették össze. Ezek mindegyike a jóga idősebbekre (60 év fölöttiekre) gyakorolt hatásaival foglalkozott. Úgy találták, hogy a jóga segít az egészség megőrzésében, az egyensúlyérzék, a hajlékonyság és a végtagok erősségének fejlesztésében. Emellett pedig a szellemi és lelki egészségre is pozitívan hat, többek között enyhítette a depresszió tüneteit és az alvás minőségét is javította.

Az egyes vizsgálatokban különböző jógaprogramokat, többek között Iyengar és Hatha, végeztek a részt vevők, 1 és 7 hónap közötti időtartamban, alkalmanként 30-90 percig. A jógaórák általában hasonlóképpen épültek fel: bemelegítés után különböző ászanákat gyakoroltak, majd az órát relaxációval, meditációval és légzőgyakorlatokkal zárták. A vizsgálatok közel felében hetente kétszer vagy háromszor jógáztak a részt vevők.

A kutatás során nemcsak az egyes vizsgálatok eredményeit vetették össze, de azt is elemezték, hogy milyen különbségek vannak a rendszeresen jógázók és a más, könnyű testmozgást végzők - vagy éppen semmilyen mozgást nem végzők - között.

Így ereszthetjük le a hasi úszógumit! Kattintson, és hozza magát formába!

A jógázó idősebbek egészségesebbek

A kutatást végző szakemberek szerint az különösen fontos eltérés, hogy a jógázó idősebbek összességében egészségesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak tartották magukat.

A 60 év felettiek nagy része inaktív, nem sportol rendszeresen, nem végez az egyensúlyérzéket vagy az izomerőt fejlesztő gyakorlatokat sem, ezzel pedig sajnos megnöveli az esések, csonttörések és egyéb problémák rizikóját - mondja Divyia Sivaramakrishnan, az elemzéshez kapcsolódó tanulmány vezető szerzője, majd folytatja:

Vizsgálatunk eredményeit arra is fel lehet használni, hogy megváltoztassuk az idősebb korosztály hozzáállását a jógához. Sokan úgy vélik ugyanis, hogy a jóga csak a hajlékonyságot javítja, pedig ezen kívül az izomerőre, az egyensúlyra is rendkívül pozitív hatással van.

A jóga könnyen elsajátítható, teljesen egyénre szabható mozgásforma, amelyhez nem kellenek drága eszközök, speciális ruházat vagy felszerelés. Otthon is végezhető, de erős közösségépítő ereje is van.

Forrás: EgészségKalauz